Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-11-13 10:46

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Intresset för föräldraskapsstöd större än utbudet - Göteborgs universitet Till startsida

Intresset för föräldraskapsstöd större än utbudet

Nyhet: 2018-10-09

Hur vill tonårsföräldrar ta emot föräldraskapsstödsinsatser? Frågan undersöks av forskaren Karin Wallgren Thorslund. Hennes studier visar att en av barriärerna till föräldraskapsstöd är bristande information om att insatserna finns.

– 70 procent av de tillfrågade tonårsföräldrarna i studien var intresserade av en föräldrahemsida men endast sju procent visst om att den fanns, säger Karin Wallgren Thorslund.

Föräldraskapsstöd finns i olika former: individuell rådgivning, föräldratelefon, ledarledda föräldragrupper, mötesplatser för föräldrar, föräldrahemsidor och föreläsningar. Stödet erbjuds antingen som ett ”universellt” stöd, riktat till en bred föräldragrupp, eller som ett ”riktat” stöd gentemot en specifik föräldragrupp med en känd riskfaktor.

Karin Thorslunds forskning visar att intresset för föräldraskapsstöd bland tonårsföräldrar är större än utbudet.

– 82 procent av de tillfrågade föräldrarna tyckte att föräldraskapsstödet är allra viktigast under barnets tonårstid. Jag blev förvånad över att det fanns ett så pass stort intresse.

Studien visar också att behovet av diskussionsforum och möjlighet att dela erfarenheter med andra tonårsföräldrar är stort. Likaså att mammor generellt är mer intresserade av föräldraskapsstöd än pappor. Ett undantag är föräldrastödstelefonen – en insats som fäderna var lika intresserade av - och som därför borde kunna användas som ett bra verktyg för att lotsa dem vidare, enligt Karin Wallgren Thorslund.

Intresset för mer intensiva stödformer, som till exempel rådgivning och ledarledda grupper, är enligt studien stort. Detta intresse visade sig heller inte påverkads av föräldrarnas sociala status, så som utbildningsnivå och sysselsättning.

För mer information om studien, kontakta:
karin.thorslund@socwork.gu.se

Foto: Shutterstock

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2018-11-13