Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Hög kvalitet på förskollärar- och grundlärarutbildningen i Göteborg - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hög kvalitet på förskollärar- och grundlärarutbildningen i Göteborg

Nyhet: 2019-04-16

Bild på Göteborgs universitet.Göteborgs universitet får betyget hög kvalitet för sina utvärderade lärarprogram i den utvärdering som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, tillkännager idag, 16 april.

I den aktuella utvärderingen har UKÄ utvärderat förskollärar- och grundlärarutbildningen vid 20 universitet och högskolor. 67 utbildningar har granskats.

Göteborgs universitet kommer mycket väl ut i utvärderingen.

– Det centralaste är att UKÄ har noterat att vi har en mycket kompetent personal som undervisar på programmen och att de som organiserar och leder våra lärarutbildningar verkligen får svart på vitt att de gör det väldigt bra, säger Monica Johansson, prodekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

– Det är också centralt att vårt systematiska kvalitetsarbete fungerar så väl på båda programmen.

Bra samspel

Vad gäller Grundlärarprogrammet pekar UKÄ på att en styrka inom programmet är att de undervisande lärarna täcker in såväl vetenskaplig kompetens som verksamhetskompetens och pedagogisk kompetens.

– Vi är både glada och stolta över omdömet hög kvalitet. UKÄ lyfter även fram ett bra samspel mellan forskning och undervisning. Vårt program har en tydlig länkning mellan mål och undervisning och det finns en genomtänkt progression i utbildningen. Vi jobbar aktivt med ständigt pågående kvalitetsutveckling och UKÄ lyfter fram områden i behov av utveckling samtidigt som man ser att vi är medvetna om och arbetar med de områdena, säger Marie Fredriksson, programledare för Grundlärarprogrammet i en kommentar.

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, är ett viktigt utvecklingsområde för Grundlärarutbildningen, vilket UKÄ pekar på i sin utvärdering.

– Där är ett nytt avtal mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmännen på gång vilket kommer att bidra till att öka kvaliteten i VFU. Ökad grad av metodik samt att tydligare synliggöra Förskoleklassen i F-3-inriktningen är två andra utvecklingsområden, säger Marie Fredriksson.

Mer förskoleforskning

För Förskollärarprogrammet lyfter UKÄ särskilt fram Göteborgs universitets ambitioner att förbättra det nära samarbetet mellan forskning och utbildning och det ökade fakultetsanslaget till programansvarig fakultet vilket kommer att stödja mer förskoleforskning.

– UKÄ lyfter också fram progressionen beträffande examinationen av färdighet och förmåga vilket säkerställer att studenten visar förmågan att självständigt och tillsammans med andra planera, genomföra, utvärdera och utveckla undervisning och den pedagogiska verksamheten i övrigt. Utöver det har vi också arbetat systematiskt med ökad kvalitet på den verksamhetsförlagda utbildningen inom ramen för ett femårigt nationellt utvecklingsprojekt där vi deltagit med hela Förskollärarprogrammet i ÖFSO, försöksverksamheten med övningsförskoleområden, säger Elisabeth Mellgren, programledare för Förskollärarprogrammet.

Långsiktigt hållbarhetsarbete

UKÄ uppmärksammar även det långsiktiga arbetet vid Göteborgs universitet med att hållbarhetsmärka Förskollärarprogrammet. Bedömargruppens intryck är att detta är ett av lärosätets styrkeområden, eftersom studenterna får många tillfällen att arbeta med frågor om hållbar utveckling och träna på att göra bedömningar och värderingar utifrån den utgångspunkten. Från hösten 2019 är Förkollärarprogrammet vid Göteborgs universitet hållbarhetsmärkt. 

Redan i november 2017 utvärderades Grundlärarprogrammets inriktning årskurs 4-6 vid Göteborgs universitet i UKÄs pilotutvärdering av åtta lärarutbildningar i Sverige. Även den gången fick Göteborgs universitet betyget hög kvalitet.

Läs mer i UKÄ:s pressmeddelande från 16 april

För mer information kontakta:

AV:

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?