Sidansvarig: Ulrika Lundin

H70-studiens fader avliden - Göteborgs universitet Till startsida

H70-studiens fader avliden

Nyhet: 2009-08-17

Alvar Svanborg, professor emeritus vid Sahlgrenska akademin, har avlidit. Han var bland annat känd för att han inledde den omfattande befolkningsstudien H70. Det är en unik longitudinell och epidemiologisk hälsoundersökning som fortfarande pågår.

Alvar Svanborg startade H70-undersökningen 1971, då nästan 400 70-åriga män och kvinnor rekryterades till studien. H70-undersökningen är en populationsbaserad studie av normgivande åldrande hos 70-åringar, som fokuserar på både medicinska och kognitiva mått. Sedan starten har fem olika omgångar med nya 70-åringar undersökts för att ingå i studien, och ett antal sekulariserade trender av mental och fysisk hälsa har beskrivits inom födelsekohorterna. Hittills har studien bland annat kunnat visa att 70-åringarna blivit lyckligare gifta och mer sexuellt aktiva än tidigare och att enbart glömska inte är tillräckligt för att kunna förutsätta vem som kommer att utveckla demens. Idag koordineras H70-studien av flera forskargrupper, framför allt inom geriatrik, primärvård och epidemiologi. Även internationella forskare genomför studier baserat på materialet i H70.

Alvar Svanborg föddes 1921 och disputerade 1951 vid Karolinska Institutet. Tre år senare blev han biträdande överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset och 1966 fick han tjänst som klinikchef vid geriatriska kliniken III vid Vasa sjukhus. Mellan 1978 och 1988 var han verksam som professor i geriatrik vid Göteborgs universitet. Efter pensioneringen från Göteborgs universitet tilldelades han en tjänst som professor i geriatrik vid University of Illinois of Chicago. Han återvände till Sverige 1999.

Alvar Svanborgs forskargärning resulterade i ett betydande antal publikationer och han erhöll även många prestigefyllda priser för sina forskningsinsatser. Alvar Svanborg är djupt saknad av ett stort antal medarbetare, såväl i Göteborg som internationellt.

AV:
031-786 3869, 070-829 43 03

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2018-11-13