Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:24

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Göteborgs universitet i toppen på global rankning av universitetens hållbarhetsarbete - Göteborgs universitet Till startsida

Nyhet: 2019-04-04

Göteborgs universitet är på sjätte plats när Times Higher Education rankar världens lärosäten utifrån de Globala målen för hållbar utveckling. För mål 4, God utbildning för alla, är Göteborgs universitet på första plats. I rankningen undersöks 460 universitet i hela världen utifrån kriterier satta efter 11 av de 17 globala målen i Agenda 2030.

Rankingen, THE University Impact Rankings, ska ge en bild av lärosätens samhällspåverkan genom att mäta hur de lever upp till de globala målen för hållbar utveckling. Göteborgs universitet hamnar på plats 6 i världen, vilket är högst av alla nordiska lärosäten och tredje plats av alla europeiska lärosäten. Dock deltog endast ett annat svenskt lärosäte, KTH - Kungliga tekniska högskolan, i denna rankning som bygger både på lärosätenas egen inrapportering och andra källor så som bibliometriska databaser.

– Jag ser detta som en mycket intressant mätning och jag hoppas att fler svenska lärosäten, lika väl som internationella, vågar sig på att delta i hållbarhetsranking framöver, säger rektor Eva Wiberg. Det är roligt att se att många års arbete med hållbarhetsfrågor på GU får genomslag.

De globala mål som mäts i rankingen är bland annat mål 4, God utbildning för alla, där Göteborgs universitet placerar sig på första plats. När det kommer till mål 5 om jämställdhet är Göteborgs universitet på tredje plats och när det gäller mål 3 om hälsa och välbefinnande, tar Göteborgs universitet en åttondeplats.

– Det är mycket glädjande att vi får ett kvitto på att Göteborgs universitets verksamheter för att främja en hållbar utveckling håller hög internationell klass. Det systematiska och idoga hållbarhetsarbetet genom åren har gett resultat: från tvärvetenskapligt miljösamarbete via systematiskt miljöledningsarbete till att vi nu tar oss an hållbar utveckling utifrån de globala målen, säger Eddi Omrcen, hållbarhetsstrateg på Göteborgs universitet.

Rankningens metod utgår från 11 av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, som har använts som grund för rankningen. De indikatorer som använts gäller publikationer och citeringar inom relevant forskning, kvantitativa mått på lärosätenas personal och studenter, samt kvalitativa mått som handlar om i vilken grad lärosätena själva verkar för att nå målen genom policies, utåtriktade initiativ och samarbeten.

– Rankningen ger uppmärksamhet åt andra aspekter av universitetens verksamhet än det som mäts i de mer etablerade rankningarna. För Göteborgs universitets del är rankningen mycket välkommen, eftersom hållbar utveckling är ett viktigt kärnvärde för oss. Universitetet är sedan 2004 miljöcertifierat och resultaten från årets externa miljörevisioner visar att miljöledningssystemet är väl inarbetat, att miljö och hållbar utveckling är en del av kärnverksamheten och att uppföljningsarbetet fungerar tillfredsställande, säger Magnus MacHale-Gunnarsson, utredare vid Göteborgs universitet och expert på rankningar.

FAKTA
THE University Impact Rankings publicerades första gången 3 april 2019. 462 lärosäten i världen har valt att rapportera in de uppgifter som ligger till grund för rankingen som försöker mäta hur stor insats universiteten gör för att FN:s globala mål för hållbar utveckling ska nås. Flera ledande universitet deltar inte och bland svenska lärosäten deltar KTH och Göteborgs universitet.

Analys av THE:s hållbarhetsrakning 2019

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gmv.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-01-21