Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-11-13 10:46

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Göteborgs universitet i historiskt samarbete kring praktiknära forskning i skolan - Göteborgs universitet Till startsida

Nyhet: 2018-06-19

Nu har Göteborgs universitet och de kommunala skolhuvudmännen i Göteborgsregionen kommit överens hur arbetet i det så kallade "ULF-avtalet" ska se ut. Genom överenskommelsen tas nu det första steget mot att bygga ett hållbart samarbete kring praktiknära forskning i skolan.

– Enligt skollagen ska utbildningen inom skolväsendet vila på en vetenskaplig grund. En sådan här överenskommelse kommer leda till bättre förutsättningar för forskning i förskola och skola samt stärka undervisningens vetenskapliga grund, säger Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg.

– Genom överenskommelsen tas nu det första steget mot att bygga en gemensam och långsiktig grund för en förskola och skola på vetenskaplig grund. Därmed är beslutet om överenskommelsen historiskt - i framtiden kommer vi att fråga oss hur vi gjorde innan ULF-avtalen, säger Helene Odenjung, ordförande i Utbildningsgruppen vid Göteborgsregionens kommunalförbund (GR).

Ytterligare stärka praktiknära forskning

Praktiknära forskning i skolan finns redan idag. Den nu ingångna överenskommelsen ska stärka den praktiknära forskningen ytterligare genom att på ett systematiskt sätt pröva olika modeller för samverkan mellan universitet och skolhuvudmän, samla in och dokumentera erfarenheter av hur samverkan fungerar, samt lära av erfarenheterna för att få ett samarbete som ska hålla över tid. Verksamheten ska också präglas av jämlika villkor mellan akademi och skolväsende i genomförandet. Målet är att bygga upp en hållbar och jämlik infrastruktur för fungerade samverkansformer.

Utlysning av forskningsmedel

Göteborgs universitetet och Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har nu kommit överens om hur arbetet kring ULF-avtalet ska se ut under perioden 1 juli 2018 - 31 december 2020. Överenskommelsen reglerar bland annat kommande utlysningar av forskningsmedel. En första utlysning av forskningsmedel inom försöksverksamheten är planerad till höstterminen 2018.

Fakta om ULF-avtal

2017 fick Göteborgs universitet, tillsammans med Uppsala universitet, Umeå universitet och Karlstads universitet, ett regeringsuppdrag att genomföra en försöksverksamhet för att utveckla modeller för långsiktig samverkan kring praktiknära forskning i skolan. Försöksverksamheten har fått namnet "ULF-avtal", där "ULF" står för Utbildning, Lärande och Forskning.

Göteborgs universitet, Göteborgsregionens kommunalförbund och Göteborgs Stad har en gemensam projektledningsgrupp för försöksverksamheten i Göteborgsregionen. I Lärarutbildningens samverkansråd, som fungerar som ledningsorgan för försöksverksamheten, diskuteras gemensamma målsättningar och prioriteringar för arbetet.

För mer information, se Medarbetarportalens sida om ULF-avtal eller den nationella webbplatsen om ULF-avtal.

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2018-11-13