Dennis Töllborg redo att offra sin professur

Nyhet: 2005-04-18

Dennis TöllborgHallå där Dennis Töllborg, professor vid juridiska institutionen, som sökt tjänsten som jurist vid Göteborgs universitet.

Varför har du sökt tjänsten?
–Efter artiklarna i GU Journalen om Gillberg-fallet och rektors uttalande i Universitets-TV kände jag att någon måste ta ansvar för hur universitetets ekonomi sköts. Jag vill inte ge upp min forskning, men det kan inte fortsätta så här. När ledningen går till advokater som säger att universitetet inte behöver följa domstolens beslut går det inte längre. Det är som att rektorn inte söker hjälp för brutet ben till Sahlgrenska utan åker till vårdcentralen i Skövde. Om rektor hade gått till oss jurister som finns på universitetet och frågat hade vi sluppit det här. Nu har 500 000 spänn kastats i sjön. Detta sker samtidigt som jag får mindre tid för mina studenter och forskning. Dessutom har en tidigare kammarrättspresident, vars dotter är kollega till Gillberg, sagt att han kan skriva på ett papper, begär 50 000 kronor för det och dessutom får han pengarna. Man får inte vara så okunnig. Det är inte bra för mina studenter och är en nationell skandal.

Hur stor chans är det att du får tjänsten?
– Jag får tjänsten. Så vitt jag förstår så har jag den i särklass högsta kompetensen bland de sökande så de kan inte neka mig tjänsten. Ledningen har ju frågat om jag menar allvar och det menar jag.

Du har begärt 92 000 kronor i månadslön – är det en rimlig summa?
– För det första är det billigare att universitetet anlitar mig med den månadslönen än att de får felaktiga råd från inkompetenta jurister och för det andra vill jag ha betalt som kompensation för att jag ger upp min forskning. Jag vidhåller att det blir billigare. Jag har lagt ner 25 år på forskning, när jag kunde tackat ja till tjänster som hade gjort mig till mångmiljonär idag.

Viveca Bladh

Rektor Gunnar Svedberg och förvaltningschef Per-Olof Rehnquist avvaktar med kommentarer till efter mötet med Dennis Töllborg och prefekt Mats Glavå då de ska diskutera kritiken mot ledningen.

Bildtext: Professor Dennis Töllborg anser sig tvingad att bli GU-jurist.

AV:

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04