Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:24

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Forskning om antibiotikaresistens får 25 miljoner från VR - Göteborgs universitet Till startsida

Forskning om antibiotikaresistens får 25 miljoner från VR

Nyhet: 2018-12-11

Vetenskapsrådet har beslutat att anslå drygt 25 miljoner kronor de närmsta sex åren till en tvärvetenskaplig forskningsmiljö under ledning av professor Joakim Larsson vid institutionen för biomedicin, Göteborgs universitet.

Ökande antibiotikaresistens hotar på sikt stora delar av den moderna sjukvård vi är vana vid. Därför gör Vetenskapsrådet en särskild satsning på området ”infektion och antibiotika”.

– Det övergripande syftet med den forskning som vi nu får stöd för är att samla kompetens från olika ämnesområden för att bättre förstå miljöns roll för hur antibiotikaresistens utvecklas och sprids, hur olika mänskliga aktiviteter driver på dessa processer, och hur man bäst kan skapa incitament för effektiva åtgärder, säger Joakim Larsson.

Han förklarar närmare:

– Resistensgener hoppar mellan bakteriearter, och bakterierna flyttar sig i sin tur mellan människor, djur och den yttre miljön. Därför måste man förstå och hantera dessa processer även utanför sjukvårdens traditionella domäner för att på mest effektiva sätt begränsa resistensutvecklingen.

Mobila resistensgener

En del av projektet handlar om att utforska den ”reservoar” av resistensgener som finns i miljön och som riskerar hamna i sjukdomsframkallande bakterier.

– De flesta resistensgener hos bakterier i den yttre miljön är kromosomala och därmed ganska orörliga. Vi har utvecklat metoder för att hitta resistensgener som under selektionstryck från antibiotika har blivit mobila och som därmed redan tagit ett steg på vägen till kliniskt relevanta arter, berättar Joakim Larsson.

CARe - en värdefull grund

Joakim Larsson är också föreståndare för Centrum för antibiotikaresistensforskning - CARe - vid Göteborgs universitet. Centrumbildningen är en universitetsgemensam satsning, som är öppen för alla forskare vid universitetet som arbetar inom antibiotikaresistens. CARe involverar över hundra forskare vid sex av universitetets fakulteter (www.care.gu.se). Den tvärvetenskapliga samverkan över fakultetsgränserna ger en kritisk massa av forskare och innebär att CARe är en stark forsknings- och utbildningsmiljö i Sverige.

– Att ha CARe som bas har varit mycket värdefullt för att lägga grunden för den forskningsmiljö som nu får långsiktigt, strategiskt stöd från Vetenskapsrådet, konstaterar Joakim Larsson.

Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för ämnesrådet för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet, kommenterar satsningen:
– Vi är mycket glada att kunna stödja den tvärvetenskapliga forskningsmiljön med bidrag från det nationella forskningsprogrammet inom antibiotikaresistens, som är en särskild strategisk satsning inom området från regeringen .

Även den nya forskarmiljö som nu får stöd från Vetenskapsrådet ingår flera forskargrupper vid universitetet. I forskningsmiljön ingår docent Carl-Fredrik Flach, även han verksam vid institutionen för biomedicin, professor Christian Munthe vid institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, professor Erik Kristiansson vid institutionen för matematisk statistik, Chalmers Tekniska Högskola, docent Jerker Fick vid kemiska institutionen vid Umeå universitet samt professor Ramanan Laxminarayan vid University of Princeton, USA, samt åtskilliga yngre forskare och doktorander verksamma i de olika grupperingarna.

Länk till Joakim Larssons hemsida

Länk till CARes hemsida

Länk till VRs bidragsbeslut

Bilder: Antimikrobiell resistensbestämning i petriskål. Bilden kommer från bildbyrån iStock.
Foto1: Joakim Larsson (Foto: Johan Wingborg)
Foto2: Jan-Ingvar Jönsson (Foto: Linköpings universitet)

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-01-21