Sidansvarig: Webbredaktionen

Eutopia lanserades i Bryssel - Göteborgs universitet Till startsida

Eutopia lanserades i Bryssel

Nyhet: 2019-03-01

På torsdagen lanserades det nya nätverket Eutopia i Bryssel. Göteborgs universitet har tillsammans med fem andra lärosäten skapat en allians för att stärka det europeiska samarbetet inom forskning och utbildning.

En delegation från Göteborgs universitet, med rektor Eva Wiberg i spetsen, reste under torsdagen till Bryssel för att delta i presentationen av Eutopia. Rektorer från nätverkets övriga medlemmar – Vrije Universiteit Brussel, University of Ljubljana, L’Université Paris Seine, Pompeu Fabra University i Barcelona och University of Warwick – fanns också på plats.

Ansökan om finansiering

I samband med lanseringen lämnades en ansökan in om finansiering från EU genom Erasmus+ European Universities, något som Eva Wiberg har sett fram emot.
– Tillsammans har nätverket nu tagit fram en genomarbetad och välskriven ansökan i stark konkurrens med andra universitet. Oavsett hur resultatet blir är detta början på ett spännande samarbete, säger hon.
Alliansen ska ta sig an globala utmaningar genom samarbeten inom forskning, innovation och ökad mobilitet för studenter och personal.
– Göteborgs universitets starkaste bidrag i denna allians är vår kunskap i tvärvetenskaplig forskning i relation till våra stora samhällsutmaningar, och vårt omfattande kvalitetsarbete, säger Eva Wiberg.

Öppet och inkluderande

Eutopia är en akronym för European Universities Transforming to an Open Inclusive Academy for 2050, och just öppenhet och inkluderande är ledord. Tanken är att studenter och personal ska kunna röra sig fritt mellan de universitet som ingår i alliansen. Studenters engagemang kommer att tillmätas stor betydelse, till exempel ska studenter ingå i beslutsstrukturen.
Sammanlagt består nätverket av 165 000 studenter och 30 000 anställda.
Hans Abelius, enhetschef på International Centre var också på plats i Bryssel.
– En viktig sak med den här alliansen är att vi är med i dialogen om framtidens europeiska universitet, säger han.

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-01-21