Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Entreprenörskap och kreativ kunskap hos designers är nycklar till framtidens mode - Göteborgs universitet Till startsida

Nyhet: 2019-11-25

Sverige är internationellt känt som en viktig spelare inom mode. För industrins fortlevnad krävs utveckling, såväl av existerande företag som genom innovation och entreprenörskap. Kreativitet och kreativ kunskap är i detta sammanhang nyckelfaktorer. En ny avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har studerat dessa frågor i relation till högre utbildning inom modedesign.

Erik Gustafsson. Fotograf Daniel Wigård– Genom mina studier vill jag bredda förståelsen för vilka möjligheter det finns att applicera kreativitet och kreativ kunskap efter examen från en modeutbildning, något som är essentiellt för uppkomsten av nya innovativa idéer och företag som kan driva modet framåt, säger Erik Gustafsson, författare till avhandlingen ”Fashioning a Knowledge Intensive Entrepreneur?”

Erik Gustafsson har fokuserat på den svenska modeindustrin, där han har intervjuat nyutexaminerade modedesigners för att få en tydligare bild av vilka vägar de ser som möjliga efter examen, och hur dessa vägar kan tillåta dem att använda sin kreativitet och kreativa kunskap. En väg är entreprenörskap, men sannolikheten för att man ska ta klivet och starta eget är beroende av modeskaparens vilja och hur lätt eller svårt hen upplever att det är. Avsaknaden av nödvändiga resurser, som finansiellt kapital, samt förhållandevis låg industri- och affärskunskap är faktorer som försvårar processen.

– Studierna visar att de flesta nyutexaminerade modeskapare tänker på entreprenörskap som en möjlig väg framåt, men det är inte så vanligt att det blir så, i alla fall inte till en början, säger Erik Gustafsson.

Genom att följa individer under ett antal år och göra uppföljande intervjuer har Erik Gustafsson kunnat se att den entreprenöriella intentionen redan på kort sikt stärks. Detta som ett uttryck för en vilja att i större grad kunna använda sin kreativitet och kreativa kunskap.

– Kombinationen av att inte känna att den egna kreativiteten och kunskapen kommer till nytta i den position man har, och en ökad förståelse för hur man kan få tillgång till nödvändiga resurser, verkar tillsammans leda till en ökad entreprenöriell intention och i slutändan också ökat entreprenörskap. Till skillnad från tidigare forskning inom entreprenörskap, där vi kan se att entreprenörer ofta också har förhållandevis stor industrierfarenhet innan de startar eget, ser jag att modeskaparna väljer denna väg redan efter bara några år. En intressant observation här är också att se hur dessa designers skapar kombinationer av lösningar för att kunna förverkliga sin dröm, till exempel genom konsultuppdrag eller undervisning som ett sätt för att täcka kostnaderna för det egna kreativa skapandet, säger Erik Gustafsson.

Varför är det då viktigt att studera modeskapare och kunskapens roll för entreprenörskap? Erik Gustafssons uppfattning är att rollen som den enskilde designern kan utgöra är underskattad, inte minst i relation till dagens ständigt ökande diskussion kring hållbarhet och omställningen av etablerade mönster.

– Genom att bereda väg för denna nya generations synsätt på mode som fenomen och artefakt kan nya idéer kring design som mynnar ut i något mer hållbart uppnås. Detta innefattar designerns roll inte bara inom redan etablerade företag, utan även utbildade modedesigners som en källa till kunskapsintensivt, innovativt entreprenörskap som bidrar till industrins omformning och utveckling, säger Erik Gustafsson.

Erik Gustafsson, disputerade den 12 november 2019 då han försvarade sin avhandling ”Fashioning a Knowledge Intensive Entrepreneur?”. Avhandlingen består av explorativa, kvalitativa studier och applicerar de teoretiska koncepten kunskapsintensivt entreprenörskap och entreprenöriella intentioner i en analys av utbildade modedesigners.

Länk till avhandlingen

Erik Gustafsson
031-786 6955, 0730472082, erik.gustafsson@handels.gu.se

Ladda ner högupplöst bild på Erik. Foto: Daniel Wirgård