Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Promotion 2019: En hyllning till kunskapens förnyare - Göteborgs universitet Till startsida

Promotion 2019: En hyllning till kunskapens förnyare

Nyhet: 2019-10-21

I fredags hölls årets främsta akademiska högtid i kongresshallen på Svenska mässan, doktorspromotionen, där 195 nya doktorer och 12 hedersdoktorer uppmärksammades. Årets tema var kunskap och upplysning.

I sitt välkomsttal betonade rektor Eva Wiberg betydelsen av kunskap och upplysning i samband med stadens 400-årsjubileum, där staden satt utbildning och forskning i fokus.

– Att känna till hur historien påverkar vår samtid, se linjer och följa dåtid till nutid är nödvändigt för att kunna förstå vårt samhälle och vår omvärld. Därför gör det mig stolt att se att flera av universitetets företrädare har reagerat kraftfullt på planerna att bland annat stryka antiken ur grundskolans läroplan. Här var vi den kritiska rösten som står upp för bildning, kunskap och upplysning, sade hon och riktade ett särskilt stort tack till alla nya doktorer för vara universitetets främsta förnyare, utvecklare och spridare av kunskap.

Budskapet som hon skickade med var att alltid stå upp för och värna den akademiska friheten och den värdegrund som akademins verksamhet vilar på.

– Ni är mycket viktiga i det dagliga värnandet om en fortsatt levande demokrati, sade hon.

12 nya hedersdoktorer

Även om doktorspromotionen i första hand är till för dem som nyligen genomgått forskarutbildning och avlagt doktorsexamen promoverades även 12 hedersdoktorer som bidragit till forskningen vid lärosätet.

Bland dem kan nämnas förra årets mottagare av Nobels fredspris Denis Mukwege, finansmannen Carl Bennet, vissångaren Martin Bagge, revymakaren Claes Eriksson och assisterande FN-generalsekreterare Ulrika Modéer.

Utöver det delade rektor ut universitetets utmärkelser: Socii et amicii till Göran Bengtsson, Gunnar Svedbergs pris till Simon Källman och Pam Fredmans pris till Annika von Hausswollf. Handelshögskolans dekan Per Cramér delade också ut utmärkelsen Pro studio et scientia till Thomas Sterner, professor i miljöekonomi.

Under den närmare tre timmar långa ceremonin bjöds det på strålande underhållning från studenter och alumner vid Högskolan för scen och musik samt av Akademiska kören.

Mingel, bankett och dans

Totalt var det 1 100 gäster i kongresshallen som ville fira och hedra alla på scenen. Efter ceremonin väntade mingel, pampig bankett med underhållning, festliga tal och sist men inte minst dans till studentorkestern Tongångarne.

Bland bankettens 750 gäster fanns landshövding Anders Danielsson, Polens Chargé d’affaires Iwona Jabłonowska, Vietnams ambassadör Thi Phuong Dung Doan, Norges Chargé d’affaires Kirsten Hammel, Miljödepartementets statssekreterare Eva Svedling, Göteborgs stads borgmästare Anneli Rhedin, Universitetskanslerämbetets generaldirektör Anders Söderholm, Universitets- och högskolerådets generaldirektör Karin Röding, Fortes generaldirektör Ethel Forsberg, Chalmers rektor Stefan Bengtsson samt representanter från Göteborgs näringsliv.

Foto: Johan Wingborg

AV: