Till sidans topp

Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-11-13 10:46

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Datorspelande har en positiv effekt för mellanmänsklig tillit - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Datorspelande har en positiv effekt för mellanmänsklig tillit

Nyhet: 2014-11-14

Att spela datorspel som bygger på samarbete kan ha positiva effekter på samhället – det visar ny forskning. Genom att studera spelare i onlinespelet World of Warcraft har Sebastian Lundmark, doktorand i statsvetenskap, hittat indikationer på att samarbete online kan ge spelarna en ökad tillit till människor också utanför den digitala världen.

Mellanmänsklig tillit brukar beskrivas som en av grundstenarna i en välfungerande demokrati. När vi litar på våra medmänniskor fungerar vårt samhälle bättre. I ett försök att ta reda på vad som händer med människors mellanmänskliga tillit när de spelar datorspel har Sebastian Lundmark följt 533 World of Warcraft-spelare under tio månaders tid.

I sin studie ser Sebastian Lundmark nu indikationer på att tilliten ökar till  människor i största allmänhet när World of Warcraft- spelarna går ihop och spelar tillsammans i föreningsliknande organisationer – så kallade gillen (guilds). Att spela tillsammans har alltså positiva effekter på spelarnas tillit till människor även utanför World of Warcraft. Den positiva effekten verkar dock försvinna när individen slutar spela med sitt gille. World of Warcraft i sig ser därmed inte ut att ha någon signifikant effekt på mellanmänsklig tillit.

Sebastian Lundmark har sammanfattat sina resultat i artikeln Gaming Together: When an Imaginary World Affects Generalized Trust. Artikeln är publicerad i tidskriften Journal of Information Technology & Politics.


Urval
Resultaten baseras på en panel av självselekterade World of Warcraft-spelare och ska därför tolkas med försiktighet och bör inte generaliseras till hela World of Warcrafts spelarbas – detta eftersom det från ett sådant urval inte kan sägas med säkerhet att resultaten gäller utanför urvalet.

Kontakt
Sebastian Lundmark, telefonnummer: 031- 786 3291, e-post: sebastian.lundmark@gu.se

 

AV: Anna-Karin Lundell
031-786 6693

Artikeln publicerades först på: pol.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2018-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?