Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:24

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Annika Ekdahl tilldelas Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig verksamhet - Göteborgs universitet Till startsida

Nyhet: 2013-11-06

Annika Ekdahl, textilkonstnär och före detta student och tidigare adjungerad professor i textilkonst på HDK, får Prins Eugenmedaljen för framstående konstnärlig gärning.

5 november offentliggjordes att Annika Ekdahl tilldelas Prins Eugenmedaljen 2013. Samma dag invigdes även prisutställningen ”Gobelänger” av Annika Ekdahl på Abecita konstmuseum i Borås. Annika Ekdahl tilldelades i våras The Nordic Award in Textiles, Europas största textilpris, för sina storslagna gobelänger och sättet hon ger nytt liv åt en historisk textil genre och teknik. Under invigninen av utställningen överlämnade landshövding Lars Bäckström priset ”the Nordic Award in Textiles” på 250 000 kronor till Annika Ekdahl.

Prins Eugen-medaljen instiftades av kung Gustav V i samband med Prins Eugens 80‑årsdag 1945 och den tilldelas för framstående konstnärlig verksamhet.

2013års medalj tilldelas:

• Textilkonstnär Annika Ekdahl
  • Målare Elisabet Oscarsson
  • Målare Bo Swenson
  • Skulptör Martti Aiha (Finland)
  • Arkitekt Kjetil Trædal Thorsen (Norge)

Medaljerna delas ut onsdagen den 4 december 2013, kl 15.30.
Lista på mottagare sedan 1945.

Annika Ekdahl är idag gästprofessor på Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet.

Information om Prins Eugenemedaljen

Information om utställningen Gobelänger

AV:

Artikeln publicerades först på: konst.gu.se

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-01-21