Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Musikens melodi styr körsångares hjärtfrekvens - Göteborgs universitet Till startsida

Musikens melodi styr körsångares hjärtfrekvens

Nyhet: 2013-07-09

När människor sjunger i kör stiger och sjunker deras hjärtrytm i samma takt. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin som granskat körsångens hälsoeffekter.

I forskningsprojektet Kroppens Partitur studerar forskare vid Sahlgrenska akademin hur musik biologiskt påverkar vår kropp och vår hälsa. Syftet är att hitta nya former där musik kan användas för medicinska ändamål, främst inom rehabilitering och friskvård.

I den senaste studien, som publiceras online i tidskriften Frontiers in Neuroscience, kan forskargruppen visa hur musikens struktur påverkar sångarnas hjärtfrekvens.

Uppdrag: humma, sjung och nynna

I december samlade forskaren Björn Vickhoff och hans forskargrupp femton 18-åringar på Hvitfeltska gymnasiet i Göteborg och lät dem utföra tre olika körövningar: humma entonigt, sjunga den kända körsången ”Härlig är Jorden” samt nynna ett långsamt mantra. Samtidigt registrerades sångarnas hjärtrytm.

Koppling till hjärtaktiviteten

Resultaten från studien visar att musikens melodi och struktur har en direkt koppling till sångarnas hjärtaktivitet, och att unison allsång har en synkroniserande effekt så att sångarnas hjärtfrekvens tenderar att ökar och minskar samtidigt.

-Sång styr aktiviteten i den så kallade vagusnerven, som är involverad i vårt känsloliv och vår kommunikation och som bland annat påverkar vår röstklang. Sång med långa fraser får samma effekt som andningsövningar i yoga, det vill säga att vi kan genom sång utöva kontroll över mentala tillstånd, säger Björn Vickhoff.

Gynnsamma hälsoeffekter

Körsjungandets effekter på hälsa och välbefinnande omvittnas av många, men har i liten utsträckning studerats vetenskapligt.

– Sång är en form av regelbunden styrd andning, eftersom man andas ut på sångfraserna och in mellan dessa. Vid styrd, kontrollerad andning sjunker pulsen på utandningen för att åter stiga när man andas in. Detta beror på att utandningen aktiverar vagusnerven som bromsar hjärtat, säger Björn Vickhoff.

– Effekten kallas medicinskt för RSA och leder till ökad hjärtvariabilitet som är förknippat med att man är frisk, ung, mår bra, inte är stressad och inte löper risk för hjärtproblem. Vi visar att hjärtvariabiliteten ökar markant när man sjunger långsamma fraser. Studien uppmuntrar till fortsatt forskning för att testa om körsång har hälsoeffekter för hjärtat. Detta kräver en longitudinell studie.

Mentalt vi-perspektiv

Forskargruppen vill nu undersöka om den biologiska synkroniseringen hos körsångare också skapar ett mentalt vi-perspektiv, och därmed skulle kunna användas som en metod för att stärka samarbetsförmågan.

– Överallt där man agerar och sjunger unisont finns det en koppling till kollektiv vilja, tänk bara på fotbollsläktare, politiska körer, arbetssånger, psalmsång i skolan, festivaltåg, religiösa körer eller militär exercis. Det finns forskning som visar att synkroniserade riter bidrar till vi-känslan, och vi funderar nu på att testa körsång som ett sätt att stärka samarbete i skolan, säger Björn Vickhoff.

Artikeln Music determines heart rate variability of singers publiceras i Frontiers in Neuroscience den 9 juli.

Länk till tidskriften: http://www.frontiersin.org/neuroscience

Körexperimentet utfördes i samarbete med forskningsinstitutet Interactive Institute Swedish ICT.

Kontakt:
Björn Vickhoff, forskare vid Centre for Brain Repair, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
bjorn.vickhoff@neuro.gu.se

Rickard Åström, musiker och kompositör i Björns forskarteam
rickard@rickardastrom.com

Foto: Magnus Sjöqvist

AV:

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-09-27