Till sidans topp

Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-11-13 10:46

Tipsa en vän
Utskriftsversion

#Metoo kan vara avgörande för att bearbeta sexuella övergrepp - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

#Metoo kan vara avgörande för att bearbeta sexuella övergrepp

Nyhet: 2017-11-11

Den mediedebatt som pågår till följd av #Metoo-uppropet kan ha en avgörande betydelse för flickors och kvinnors bearbetning av sexuella trakasserier och övergrepp.
- Den offentliga debatten i sig gör ämnet legitimt och skapar en möjlighet till förändring, säger Ninni Carlsson, våldsforskare vid Göteborgs universitet.

I sin forskning om sexuella övergrepp har Ninni Carlsson funnit att det vi möter i vardagen via medier och den offentliga debatten spelar en avgörande roll för utsattas möjligheter att avslöja och bearbeta övergrepp. Det är nu snart tio år sedan hon skrev sin doktorsavhandling ”Avslöjandets tid” men forskningsresultaten är mer aktuella än någonsin.

I studien berättar kvinnor som utsattes under sin uppväxt om sina erfarenheter. När Ninni Carlsson påbörjade arbetet hade hon sett att hjälp oftast likställdes med professionell behandling. Hennes intervjustudie visade snarare att det var de första debatterna om våldtäkt, incest och sexuella övergrepp som var det avgörande.


- Det som sägs i debatten och skrivs om i medierna blir strålkastare för utsatta. När ämnet blir pratbart och andra tar det på allvar kan du minnas, finna ord och våga lita på dina sinnesintryck. Det ger utrymme att avslöja övergrepp och skapar i sig förändring, säger Ninni Carlsson.

Ninni Carlsson påpekar att den synlighet och debatt som nu sker genom #Metoo har funnits i flera tidigare vågor i Sverige och hon menar att en historielöshet präglar medieinslagen. Genom sin studie av tidigare debatter fann hon en tydlig koppling mellan protester och kampanjer mot sexualbrott och tiden för när flickor och kvinnor kunde börja avslöja sexuella övergrepp.

- Från mitten av 1970-talet ökade synligheten i böcker, tv, dags- och fackpress lavinartat men detta är något som nu tycks ha glömts bort. Protesterna började 1976 mot en utredning som ville mildra sexualbrottslagstiftningen. De leddes av den nya kvinnorörelsen, säger Ninni Carlsson.

Den viktigaste förändringen var att kvinnors och barns rättigheter kom upp på den politiska dagordningen och att mäns sexuella övergrepp fördömdes offentligt. Kvinnor bildade jourer där de gav stöd till varandra och de syntes i medierna. De intervjuade kunde i och med detta benämna övergrepp, vilket tidigare inte varit möjligt - och bli trodda. Nu blev det också möjligt att hitta människor som lyssnade på kvinnornas berättelser.

- Det som är historiskt nytt denna gång är spridningen via sociala medier och att så oerhört många vågat säga #Meetoo offentligt om så många olika former av sexuellt våld. Det bekräftar vad forskare vet om omfattningen och tyder på att kvinnors och flickors ställning samtidigt är starkare nu och rädslan att bli misstrodd svagare. 

- #Metoo-uppropet är oerhört betydelsefullt och jag hoppas att detta i grunden förändrar könsdiskriminerande strukturer. 

Ninni Carlssons avhandling från 2009 ”Avslöjandets tid” publicerades nyligen i e-format och kan laddas ner här: http://hdl.handle.net/2077/19727

För ytterligare information, kontakta:
Ninni Carlsson, institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet Ninni.Carlsson@socwork.gu.se 031-786 6374

Foto: Göteborgs universitet

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: socwork.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2018-11-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?