Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-09-27 09:57

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Kostsam väntan på höftprotesoperation - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kostsam väntan på höftprotesoperation

Nyhet: 2010-12-02

Patienter med oro och nedstämdhet riskerar sämre resultat efter höftprotesoperation. Ett års väntetid på ingreppet medför dessutom betydande kostnader för samhället och för den enskilda patienten. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

I avhandlingen har man undersökt hur patienter som opereras med höftprotes själva skattar sin livskvalitet och smärta före och efter operationen och hur nöjda de är med resultatet av åtgärden. Resultaten grundar sig på totalt cirka 40 000 svar från patienter som ingår i Svenska Höftprotesregistret.

-Även om de flesta får avsevärt förbättrad hälsorelaterad livskvalitet och blir smärtfria efter höftprotesoperation, visar vi att ungefär 5-10 procent inte förbättras eller rentav försämras ett år efter operationen, säger Ola Rolfson, forskare på avdelningen för ortopedi vid Sahlgrenska akademin.
Han berättar att det finns flera orsaker till att vissa inte förbättras på kort sikt, bland annat visar studien att patienter med oro och nedstämdhet riskerar att få sämre resultat. Det krävs dock mer forskning för att förstå de faktorer som påverkar resultatet efter operationen.

I avhandlingen undersöktes även hur höftledsjukdom, hos dem som väntar på höftprotesoperation, påverkar behovet av olika resurser som i sin tur ger upphov till kostnader för patienten, anhöriga och samhället. Det visade sig att sjukdomen, under det året som föregick operationen, kostar cirka 60 000 kronor och att lång väntetid för operation var förenat med högre resursförbrukning. Det innebär kostnader på 5 000 kronor per månad för varje patient som står på väntelista för operation
– Att göra rätt sak, på rätt sätt och i rätt tid är den stora utmaningen för framtidens ortopedi. Avhandlingen bidrar med kunskap för att ta ytterligare ett steg i rätt riktning för höftproteskirurgin, säger Ola Rolfson.

Utifrån avhandlingens resultat kommer Ola Rolfson att arbeta med att ta fram ett verktyg som kan användas för att förutsäga och diskutera risker samt förväntat resultat av en eventuell operation i varje enskilt patientfall.

Svenska Höftprotesregistret är ett nationellt kvalitetsregister som stöds av Sveriges Kommuner och Landsting och Västra Götalandsregionen. Registret bedriver forskning i samarbete med Sahlgrenska akademin. Läs mer: http://www.shpr.se/sv/default.aspx

För mer information kontakta:
Ola Rolfson, leg läkare och forskare på avdelningen för ortopedi vid Sahlgrenska akademin, mobil 0705-22 63 86, e-post: ola.rolfson@vgregion.se

Handledare:
Överläkare och forskare Göran Garellick, telefon 0708 – 26 84 40, e-post: goran.garellick@registercentrum

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för ortopedi.

Avhandlingens titel: Patient-reported Outcome Measures and Health-economic Aspects of Total Hip Arthroplasty. A study of the Swedish Hip Arthroplasty Register.

Avhandlingen försvaras fredagen den 10 december, klockan 13.00, hörsal Arvid Carlsson, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg.

Här kan du läsa hela avhandlingen: http://hdl.handle.net/2077/23722

 

 

AV:
031-786 38 69, 0760-24 82 70

Artikeln publicerades först på: sahlgrenska.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-09-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?