Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2019-01-21 15:23

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Även kvinnorna tävlade om hög status i antikens Rom

  [2019-08-23] Purpurfärgade kläder, guld, örhängen och två- eller fyrhjuliga ekipage. Elitens tävlan om hög status gällde lika mycket bland kvinnorna som bland männen i Rom under mellanrepublikansk tid. Det visar en ny avhandling som bland annat undersöker vilka arenor för statustävlan som kvinnorna hade tillgång till och hur denna tävlan om status reglerades lagligt.

 • Nyfiken berguv kan trivas i stan

  [2019-08-22] De senaste dagarna har en berguv rört sig i ett begränsat område i Vasastan i centrala Göteborg, och många fågelälskare och nyfikna göteborgare har följt den mäktiga fågeln på nära håll. Professor Urban Olsson säger att det inte är något konstigt med en berguv mitt i stan, här finns både mat och bra ställen att hänga på.

 • Ny bok om att utveckla utbildningspraktiken

  [2019-08-22] Hallå där Karin Rönnerman, professor i pedagogik vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik och som ihop med kollegorna Ingrid Henning Loeb och Lill Langelotz är redaktör för den nyutkomna boken "Att utveckla utbildningspraktiker".

 • Nordisk bronsålder lockade ett stort antal migranter till Danmark

  [2019-08-21] Migrationsmönstren i dagens Danmark förändrades i början av den nordiska bronsåldern, enligt en studie publicerad 21 augusti 2019 i den öppna tidskriften PLOS ONE av Karin Margarita Frei från Danmarks Nationalmuseum och kollegor. Migranter verkar ha kommit från olika och potentiellt avlägsna platser under en period av en aldrig tidigare skådad ekonomisk tillväxt i södra Skandinavien under det andra årtusendet f.Kr.

 • Ljungen trivs med årets väder

  [2019-08-21] Sommarens väder i Västsverige verkar ha passat ljungen alldeles utmärkt. På bergknallar och även i skog och mark runtom i Västsverige blommar ljungen intensivt just nu.

 • Fortsatt hat och hot mot svenska journalister

  [2019-08-21] Trakasserier fortsätter utgöra en del av många svenska journalisters vardag trots att fler vidtar åtgärder för att skydda sig mot hot och nedsättande kommentarer. En verklighet som dagens studenter måste rustas inför. Det visar en ny undersökning av Monica Löfgren Nilsson, prefekt och docent vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), som följt utvecklingen sedan 2013.

 • Färre läkarbesök för unga när patientavgift ska betalas

  [2019-08-21] När unga vuxna passerar åldersgränsen för att betala patientavgift minskar deras läkarbesök i primärvården med sju procent, visar en studie. Mest påverkas kvinnor och låginkomsttagare.

 • Svårt att främja fysisk aktivitet bland unga i förorten

  [2019-08-21] Ett hälsofrämjande tvåårigt skolprojekt med ungdomar i Göteborgsförorten Angered gav, trots en lovande inledning, inga bestående resultat vad gäller de ungas fysiska aktivitet. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

 • Träning kan häva skador orsakade av nikotin

  [2019-08-20] Motorisk träning har visat sig kunna häva rubbningar som uppstår i hjärnan på råttor som utsatts för nikotin. Effekten påvisas i en studie, och på sikt kan metoden också komma att prövas vid rökavvänjning för människor.

 • Studenter har undervisat ungdomar i kritiskt tänkande

  [2019-08-19] Tre studenter i liberal arts, filosofi och kritiska studier vid Göteborgs universitet har under sommaren projektlett en kurs och undervisat ungdomar i kritiskt tänkande.

 • Nytt kvinnoideal skapas av kvinnliga influencers och bloggare

  [2019-08-16] Ett helt nytt kvinnoideal visas upp i sociala medier av dagens framgångsrika kvinnliga bloggare och influencers. Det menar Magdalena Petersson Mc Intyre, forskare vid Handelshögskolan, Göteborgs Universitet.

 • Fler cancerfall i gruppen kvinnor med svår sömnapné

  [2019-08-15] Gruppen kvinnor med svår sömnapné tycks ha förhöjd risk att drabbas av cancer, visar en aktuell studie. Något orsakssamband påvisas inte, men länken mellan nattlig syrebrist hos kvinnor och större cancerrisk är ändå tydlig.

Fler nyheter

Presskontakt

Ulrika Lundin

Pressekreterare 

031–786 67 05
070–775 88 51
ulrika.lundin@gu.se

Thomas Melin

Pressekreterare

031–786 3404
073–404 2021
thomas.melin@gu.se

Expertarkivet

Göteborgs universitet sammanställer regelbundet expertlistor som en tjänst till journalister. Några exempel:

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2019-01-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/
Utskriftsdatum: 2019-08-24