• Fler cancerfall kan upptäckas tidigt på vårdcentral

[2018-04-19] Betydligt fler misstänkta cancerfall än i dag kan identifieras tidigt inom primärvården. Dels utifrån symptom - men också patienternas besöksstatistik på vårdcentralen, visar forskning vid Sahlgrenska akademin.

• Internationell assistans vid nationella val kan stjälpa demokratisering

[2018-04-19] FN gav assistans till mer än en tredjedel av världens alla nationella val mellan åren 2007 och 2014. Internationell assistans till val bidrar till att öka både kvalitet och förtroende under förutsättning att nationella organ är villiga att samarbeta. Men genom samarbete med repressiva regimer som avsiktligt undergräver valfriheten, exempelvis begränsar mediefriheten, riskerar assistansen att legitimera auktoritärt styre, det visar forskning från Göteborgs universitet.

• Ny bok om mediebevakning av terrordådet

[2018-04-18] Hur fick allmänheten sin information om Stockholmsattentatet? Det och mycket annat har JMG-forskare undersökt och sammanfattat i boken Allt tyder på ett terrordåd - Stockholmsattentatet i medier och opinion, Institutet för mediestudier (2018).

• Stort intresse för patientmålningar på Lillhagen

[2018-04-18] Ett par hundra personer stod på reservlistan och det var fullbokat långt före visningen av målningarna i Lillhagens kulvertar den 16 april. Målningarna gjordes av patienter i slutet av 1970-talet och fram till början på 1990-talet, innan den psykiatriska vården vid Lillhagen avvecklades. De konstnärliga patienterna gick under benämningen Lillhagenmålarna.

• Förskolebarn skapar egna normer utan vuxnas insyn

[2018-04-18] I förskolans uppdrag ingår moralisk fostran av barn utifrån samhällets demokratiska värderingar. De vuxna har ansvar för att skapa normer och regler i barngruppen. Men barnen skapar egna normer som ibland skiljer sig från de vuxnas moral, något som ofta går de vuxna förbi. Det visar en aktuell avhandling vid Göteborgs universitet.

• Svårt att kombinera extremsport med ett jämställt familjeliv

[2018-04-17] Extremidrottande inom triathlon innebär stora påfrestningar på de idrottandes familjeliv. Trots ambitioner om att leva jämställt landar det oftast i mycket könsstereotypa lösningar där det främst är de manliga idrottarnas karriär som premieras framför kvinnornas. Det framgår av forskning vid Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet.

• Nya rön kan hjälpa ishockeyspelare efter hjärnskakning

[2018-04-16] Ett enkelt blodprov kan ge ishockeyspelare en tydlig signal om när det är okej att återgå i spel efter en hjärnskakning. I en studie, publicerad i tidskriften Neurology, har forskare vid Sahlgrenska akademin identifierat den i särklass bästa blodbaserade biomarkören för att bedöma skadorna.

• Museer visar upp föråldrad bild av islam

[2018-04-16] Europas museer ska verka för kulturell förståelse - men när det gäller islam är det en ålderdomlig bild som visas. Utställningarna ser ut som på 50-talet, framgår av ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet.

• Miljöproblemen i Hanöbukten bör ses som en varningsklocka

[2018-04-13] Miljöproblemen i Hanöbukten bör ses som en varningsklocka

• Exklusivt forskningsbidrag till forskare vid Göteborgs universitet

[2018-04-12] Exklusivt forskningsbidrag till forskare vid Göteborgs universitet

• 1 2 3 är du med?

[2018-04-11] Årets vetenskapsfestival med tema "vad är vi" invigs 17 april. Forskare från Göteborgs universitet deltar på nära vart tredje arrangemang och erbjuder tillsammans 70 olika tolkningar av temat.

• Nonsensrisker tillåts ta över regleringsdebatten i Europa

[2018-04-11] Luftföroreningar orsakar varje år en halv miljon för tidiga dödsfall i Europa. Så varför är regleringar av luftföroreningar i Europa 20 år efter dem i USA? Ragnar Löfstedt, riskforskare vid Gothenburg Research Institute och King's College i London menar att politiker, reglerare såväl som allmänhet har tappat förtroendet för vetenskap och låtit debatten kapas av enskilda intresseorganisationer som driver kampanj mot förhållandevis obetydliga risker. Priset är att vi inte pratar om det som är farligt på riktigt.