Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2018-06-14 08:45

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Nyheter från Göteborgs universitet - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida

• Bygget av gravhögar ledde till samhällskris

[2018-07-10] Överexploatering av naturresurser ledde till en ekologisk och ekonomisk kris under bronsåldern i Danmark. I två nya böcker har forskare studerat området Thy på Nordjylland och kunnat visa hur bygget av stora gravhögar ledde resursbrist och emigration.

• Professor Eva Billstedt ny proprefekt vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi

[2018-07-10] Eva Billstedt är legitimerad psykolog, professor i psykologi med inriktning mot barn- och ungdomspsykiatri samt universitetslektor vid Gillbergcentrum, Göteborgs universitet.

• Svårt bevisa effekter av förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism

[2018-07-05] Segerstedtinstitutet har kartlagt forskning om 183 förebyggande insatser mot våldsbejakande extremism i västvärlden. Resultaten visar att samtliga brister vad gäller utvärdering.

• Ovanlig artikel vill samla synen på bronsåldern

[2018-07-03] I en nypublicerad artikel i Journal of Archaeological Research försöker en rad framträdande bronsåldersexperter hitta en gemensam syn på tillverkning, ursprung och användning av den viktiga metallen. Två av medförfattarna till artikeln är Johan Ling och Kristian Kristiansen, båda professorer i arkeologi vid Göteborgs universitet.

• Till minne av Arvid Carlsson (1923-2018)

[2018-06-30] Arvid Carlsson, farmakolog och professor emeritus på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, avled på fredagen i en ålder av 95 år. Han fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2000 för sin banbrytande forskning kring hjärnans signalsubstanser.

• Hedersdoktorer utsedda av Handelshögskolan i Göteborg

[2018-06-29] Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har utsett advokat Martin Johansson, Advokatfirman Vinge, och professor emeritus J. Stan Metcalfe, University of Manchester, till hedersdoktorer.

• Tvångsvård av missbrukande kvinnor inte bättre med utökad bedömning

[2018-06-29] Inför beslut om tvångsvård av kvinnor med svårt missbruk görs en bedömning av vårdbehovet, vanligtvis genom en intervju. Men i vissa fall görs en så kallad utökad bedömning med mer omfattande tester. Ny forskning visar att den utökade bedömningen inte leder till ett bättre vårdresultat för kvinnorna ¿ samtidigt som den är mycket kostsam för kommunen.

• Göteborgs universitet i Almedalen: Så bidrar vi till att lösa samhällsutmaningar

[2018-06-28] Under Almedalsveckan presenterar vi i år forskning som kan bidra till nya infallsvinklar och lösningar på globala samhällsutmaningar. Och för dig som inte är i Almedalen går det bra att följa våra seminarier på webben.

• Insikter om motstånd till folkmordet i Rwanda kan hjälpa försoningsprocess

[2018-06-28] Bättre insikter om hur och varför en minoritet hutuer motstod folkmordet i Rwanda kan främja försoningsprocessen som pågår fortfarande. Och kyrkan kan spela en viktig roll som enande faktor. De slutsatserna dras i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Göteborgs universitet fortsatt Riksidrottsuniversitet

[2018-06-28] Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola får förnyat förtroende som Riksidrottsuniversitet av Riksidrottsförbundet.

• Glapp mellan politik och genomförande av fredsoperationer

[2018-06-28] De länder som beslutar om fredsoperation och skickar personal behöver ta större hänsyn till vad som faktiskt händer när policy konkretiseras i verkligheten. Det skulle ge mer realistiska förutsättningar och förbättra förutsättningar för dem som ska förverkliga målsättningarna. De slutsatserna dras i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Fältkurs gör nya upptäckter vid hällristningar

[2018-06-27] Under denna vecka pågår en arkeologisk fältkurs i Tanum där hällristningar står i centrum. Med en blandning av traditionell och modern teknik får studenterna lära sig att tolka hällristningar samtidigt som de gör nya upptäckter.