Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i kulturvård med inriktning mot landskapsvårdens hantverk

Vid Institutionen för kulturvård bedrivs professionsförberedande utbildningar och forskning med inriktning mot kulturarvsfrågor, landskap och kulturmiljöer, byggnader, trädgårdar, kulturhistoriska föremål och interiörer. I Göteborg utbildas bebyggelseantikvarier, konservatorer och ledare inom slöjd- och kulturhantverk. I Mariestad utbildas bygghantverkare, trädgårdsmästare och landskapsvårdare. För mer information se www.conservation.gu.se. Samverkan mellan institutionens olika grenar samt mellan grundutbildning och forskning, liksom samverkan med det omgivande nationella och internationella samhället, utgör viktiga komponenter i verksamheten.

Kulturvård är ett mångfasetterat område som kräver samverkan mellan många olika professionsutövare och innefattar såväl naturvetenskapliga och humanistiska som samhällsvetenskapliga kunskapsområden.

Ämne

Kulturvård med inriktning mot landskapsvårdens hantverk

Ämnesbeskrivning

Vi söker en erfaren landskapsvårdare till en anställning som lektor på yrkesskicklig grund.

Ämnesområdet landskapsvårdens hantverk omfattar analys, skötsel och utveckling av mänskligt hävdade biotoper och dessas biologiska och kulturhistoriska innehåll, samt utförande och undersökning av tillhörande traditionella och samtida hantverk. Ämnet innefattar praktiskt bevarande av biologisk mångfald utifrån organismers ekologiska förutsättningar såväl som biotopens agrarhistoriska skötselsammanhang. Skötsel, i ett kulturvårdssammanhang, utgörs av hantverksmässigt utförande av exempelvis slåtter, hamling, bränning och röjning/avverkning. Landskapsvårdens hantverk innefattar även konstruktion, rekonstruktion och restaurering av det historiska landskapets fysiska element, såsom traditionella gärdesgårdar, samt fysiska anläggningar för dagens rörliga friluftsliv.

Undervisning i landskapsvårdens hantverk ges utifrån teorier om handlingsburen kunskap, materialitet och biologiskt kulturarv samt utifrån ett kulturhistoriskt och för framtiden hållbart ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Studenter på inriktning landskapsvård lär sig utveckla och i praktiken sköta bebyggelsenära miljöer, parkmiljöer och kulturlandskap, både med hjälp av traditionella redskap och handhållna, motoriserade redskap. Vid teoretisk analys av platsers historiska och biologiska värde används både manuella och digitala verktyg för att kunna upprätta planer för relevanta åtgärds- och skötselförslag.

Arbetsuppgifter

Du ska i första hand undervisa och handleda inom grundutbildningen på kandidatprogrammet Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk i Mariestad. Huvudsakligt fokus är mot programmets landskapsvårdsinriktning inom praktiskt arbete, exempelvis slåtter, hamling, stängsling, bygge och underhåll av gärdesgårdar i sten och trä, röjning/avverkning och bränning. Undervisning inom institutionens övriga program och kurser förekommer. Arbetet innebär även kursansvar och ansvar för redskap/maskiner, samt samverkan med kollegor och omgivande samhälle för att hitta lämpliga övningsområden för studenterna.

Eget utvecklingsarbete med utgångspunkt i institutionens verksamhet liksom samverkan med universitetets omvärld, är en självklarhet. Anställningen ställer stora krav på samarbetsförmåga och ansvarstagande.

Du förväntas kunna undervisa på svenska inom år. Universitetet erbjuder kurser i svenska.

Du som saknar högskolepedagogisk utbildning förväntas genomgå sådan inom två år från anställningens tillträde.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetslektor är enligt Anställningsordning vid Göteborgs universitet den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskapliga kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Förmåga att kunna undervisa på svenska eller engelska är ett krav.

Bedömningsgrund

Yrkesskicklighet inom landskapsvårdens hantverk samt pedagogisk skicklighet ligger till grund för bedömning av den sökandes kompetens, och ska granskas med samma omsorg. Yrkesskicklighet tillmäts störst vikt vid bedömning av sökandes kompetens.

Vid bedömning av yrkesskicklighet kommer särskilt avseende att fästas vid dokumenterad erfarenhet av praktiskt, hantverksmässigt arbete inom landskapsvårdsyrket. Både bred och specialiserad kunskapsprofil inom ämnesområdet är meriterande. Även det planerade utvecklingsarbetet kommer att ingå i bedömningen.

Vid bedömning av pedagogisk skicklighet kommer särskild vikt att läggas vid dokumenterad erfarenhet av att planera, organisera och leda undervisning och handledning inom ämnesområdet för anställningen och de praktiska arbetsområdena som beskrivs ovan.

Vid bedömning ska även förmåga till samarbete och kommunikation beaktas, samt förmåga att samverka med det omgivande samhället.

Vid läraranställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Anställning

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: 50-100 % enligt överenskommelse
Placering: Institutionen för kulturvård, Mariestad
Tillträde: Enligt överenskommelse

Tillsättningsförfarande

Bedömningsprocessen kommer att omfatta utlåtanden från externa sakkunniga, intervjuer och provföreläsningar. Bedömningen av meriter och erfarenhet kommer att ta hänsyn till föräldraledighet, sjukfrånvaro eller andra liknande omständigheter. Skälen och omfattningen av frånvaro anges i samband med redogörelsen för meriter och erfarenheter.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av:

Bosse Lagerqvist, prefekt
+46 (0)31-786 4714
bosse.lagerqvist@conservation.gu.se

Lars Runnquist, viceprefekt och platschef i Mariestad
+46 (0)31-786 9360
lars.runnquist@conservation.gu.se

Eva Gustavsson, programkoordinator
+46 (0)31-786 93 41
eva.gustavsson@conservation.gu.se   

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan bifogas:

  • Personligt brev.

  • CV, inklusive fullständig publikationslista och redogörelse för erhållna externa medel (med belopp) för exempelvis utvecklings- och samverkansprojekt.

  • Redogörelse av yrkesskicklighet. Beskriv din yrkesskicklighet och hur den kommer till uttryck och förhåller sig till anställningens inriktning (maximalt fem sidor). Material som visar din yrkesskicklighet bifogas i slutet av ansökan och kan bestå av exempelvis skisser eller foto/video-dokumentation av utförda arbeten med beskrivning av de hantverkliga momenten i utförandet.

  • Utvecklings- och projektplan. Här redogör du för pågående och planerat utvecklingsarbete, samverkansprojekt och andra aktiviteter med relevans för anställningen (maximalt fem sidor). Beskriv det hantverkliga syftet med dessa aktiviteter och reflektera kring din egen hantverkliga roll i detta arbete och de slutsatser du drar.

  • Redogörelse av pedagogiska meriter, med upplysningar om omfattning och typ av undervisning eller undervisningslikande aktiviteter samt utlåtande om dess kvalitet. Redogörelsen ska också omfatta beskrivning av pedagogisk reflektion och undervisningsfilosofi.

  • Redogörelse för meriter inom ledning, administration och samverkan, som ej beskrivits tidigare.

  • Åberopade dokument: Lista och beskriv de dokument, exempelvis intyg, dokumentation, kompletterande texter och publikationer du vill åberopa i ansökan. Upp till 20 dokument kan bifogas.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Dokumentation och publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i tre exemplar vardera till:
Fakultetskansliet för naturvetenskap
Att: Marie Emanuelsson
Göteborgs universitet
Box 460
405 30 Göteborg

Din ansökan är skriven på svenska eller engelska.

 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2018-05-15

 

Ytterligare information

Att välja en karriär i ett främmande land är ett stort steg och väcker många frågor om vad som väntar. Således, för att ge dig en allmän uppfattning om vad vi och Göteborg har att erbjuda i form av förmåner och livet i allmänhet, besök http://www.science.gu.se/english/about/career. Information om Naturvetenskapliga fakulteten finns på http://science.gu.se/.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/Lediga_anstallningar-detaljsida/?id=1238
Utskriftsdatum: 2018-04-21