Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Projektledare

Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, är Chalmers och Göteborgs universitets gemensamma organisation för att främja forskning, utbildning och samverkan inom hållbar utveckling.  Det innebär att vi fungerar som en kunskapsplattform som initierar, driver, administrerar och stöttar mångvetenskapliga projekt och satsningar inom hållbar utveckling. På GMV arbetar cirka 45 personer och vi finns på Campus Johanneberg vid Kapellplatsen.

Inom GMV:s Miljöekonomi och Policygrupp (MEP) bedrivs rådgivning inom det svenska utvecklingssamarbetet (främst gentemot Sida), särskilt integrering av miljö och klimataspekter i det svenska biståndet. Arbetet bedrivs genom en formell rådgivningsfunktion (Helpdesk) i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och fokuserar på samhälle, miljö, klimat och hållbar naturresursanvändning i ett utvecklingsperspektiv. Andra större aktiviteter inom MEP är undervisning och kapacitetsutveckling i strategisk miljöanalys, grön ekonomi, miljö och hälsa samt stärkta kopplingar mellan forskning och policy (planering och beslutsfattande) för hållbar utveckling.

Helpdesken svarar upp mot förfrågningar från Sida rörande rådgivning, metodutveckling och utbildning. Utifrån uppdrag från Sida ansvarar även Helpdesken för insamling och sammanställning av information om miljö- och naturresurser och deras koppling till fattigdomsminskning i samarbetsländerna. Analys och integrering av miljö och klimataspekter har en viktig roll att fylla i detta sammanhang.

Det internationella utvecklingssamarbetet präglas delvis av samordning och integrering. Därför utvecklar Sida löpande sina arbetsmetoder för analys av och dialog med samarbetsländerna. Helpdesken medverkar också därför i metodutveckling för att bidra till integration av miljö- och klimatfrågorna och hållbart naturresursutnyttjande genom Sidas olika verktyg för insatser i samarbetsländerna. Helpdesken deltar i sådana processer, samt i internationella processer som rör bistånd, utveckling, miljö och klimat, och ansvarar för att kunskaper förs vidare till Sida.

Då en av våra projektledare är tjänstledig för arbete vid annan statlig myndighet söker vi nu en vikarierande projektledare inom området miljö och klimat.

Arbetsuppgifter

Tjänsten som projektledare avser projektsamordning, analys och expertrådgivning inom temaområdet miljö och klimat (inklusive naturresurser, ekosystemtjänster och biologisk mångfald) med inriktning mot svenskt utvecklingssamarbete. Arbetet sker i huvudsak på uppdrag av, och i dialog med, Sidas avdelningar och Sveriges ambassader. Tjänsten kan innebära resor inom Sverige och utomlands, och då främst i Sidas samarbetsländer.

Som projektledare kommer du främst arbeta inom följande områden:

 • Rådgivning för integration av miljö- och klimataspekter, inom ramen för hållbar utveckling, i Sidas projekt, program, övergripande tematiska strategier och samarbetsstrategier med partnerländer.
 • Process-stöd, metodutveckling och utbildning/fortbildning i svenskt utvecklingssamarbete. Arbetet kommer innebära deltagande i både möten och dialoger, samt att granska och kommentera olika arbetsutkast, rapporter etc. Vid behov genomförs även olika utbildningsinsatser, exempelvis vid svenska ambassader i Sidas partnerländer och vid Sida Stockholm.
 • Rådgivning och stöd i metodutveckling i de internationella processer som Sida deltar i.
 • Nätverkande, dialog och utveckling (inklusive planering, finansiering och implementering) av MEPs övriga verksamheter och i förekommande fall även GMVs aktiviteter i övrigt.

Kvalifikationer

Arbetsuppgifterna kräver ett stort intresse för, och erfarenhet av, frågor som rör miljö och klimat, ekonomi, policy, hållbar utveckling och internationellt utvecklingssamarbete. Många uppgifter pågår parallellt och tiden från att uppdrag kommit in till dess uppgiften ska vara löst är ofta kort.

Arbetet och tjänsten medför därför dessa krav:

 • Högskole-/universitetsexamen på minst mastersnivå i naturvetenskap eller samhällsvetenskapliga ämnen av relevans för tjänsten;
 • Flerårig relevant arbetslivserfarenhet inom området
 • Ämneskunskap om, och professionell erfarenhet från, internationellt utvecklingssamarbete generellt, och det svenska utvecklingssamarbetet i synnerhet
 • Vana vid konsultativt arbete och förhållningssätt, så som arbete med projektledning, kundrelationer, handläggning och expertrådgivning
 • Stor uthållighet, god administrativ och organisatorisk förmåga, samt initiativkraft att driva arbetet framåt på egen hand, men också i samarbete med andra
 • Förmåga att uttrycka sig mycket väl både muntligt och skriftligt på engelska och svenska;
 • Professionell erfarenhet från, och kunskap om, utvecklingsländer särskilt inom ämnesområdet miljö och klimat;
 • Professionell erfarenhet från, och kunskap om, svenskt myndighetsarbete, särskilt inom ämnesområdet miljö och klimat, och mer allmänt inom hållbar utveckling.

Meriter

 • Kompetens inom miljö- och klimatintegrering i projekt och program, och på sektor- och policy (strategisk) nivå, inklusive miljöbedömning, -styrning och uppföljning, inom ramen för utvecklingssamarbete.
 • Ämneskunskap kring miljömässig hållbarhet inom tematiska områden, särskilt, klimatförändringar, resiliens/motståndskraft, miljöekonomi, biodiversitet, ekosystemtjänster, och kopplingar mellan miljö och klimat och konflikter, gender/jämställdhet, rättighetsfrågor och fattigdom i ett utvecklingssammanhang.
 • Ämneskunskap kring miljömässig hållbarhet i nyckelsektorer och teman såsom stads-och landsbygdsutveckling, energi, jord- och skogsbruk, vatten, hav och marina resurser, hälsa, infrastruktur, finansiella instrument, och kemikalier i ett utvecklingssammanhang.
 • Erfarenhet av verksamhetsutveckling och generering av externa verksamhetsmedel
 • Forskarutbildning inom något eller några av ämnesområdena ovan.
 • Erfarenhet och kompetens från att undervisa och hålla i utbildningsinsatser
 • Övriga språkkunskaper särskilt franska, spanska

 Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningen är ett vikariat t o m 30 juni 2022, med möjlighet till förlängning, på 100% med placering vid Göteborgs centrum för hållbar utveckling.  Tillträde så snart som möjligt enligt överenskommelse.

Tillsättningsförfarande

Arbetsprov kopplat till språkkrav kan komma att tillämpas.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta stf föreståndare Anders Ekbom 0766-22 92 02 alt. anders.ekbom@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-08-14.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?