Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Biträdande forskare till statsvetenskapliga institutionen och V-Dem Institutet

Statsvetenskapliga institutionen är en öppen och samhällsengagerad institution, mitt i staden och mitt i debatten. Vår forskning kretsar kring val, demokrati, korruption, styrningsformer, globalisering, miljö, politik och europafrågor. Institutionen är värd för forskningsprogram så som QoG institutet, svenska valforskningsprogrammet, Varieties of Democracy (V-Dem), Governance and local development (GLD) och Center for Collective Action Research (CeCAR). Vi har utbildning på alla nivåer, grundnivå avancerad nivå och forskarnivå, samt fristående kurser. Undervisning ges på både svenska och engelska. Totalt studerar omkring 1 300 personer hos oss. Statsvetenskapliga institutionen har runt 140 anställda. Vi finns i lokaler i centrala Göteborg.

Varianter på Demokrati (V-Dem) är ett storskaligt datainsamlings- och forskningsprogram som erbjuder en ny approach till konceptualisering och mätning av demokrati. Projektet drivs av V-Dem Institutet vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs Universitet och leds av professor Staffan I. Lindberg.

Till skillnad från andra demokratiindex, så samlar V-Dem in data för sju huvudtyper av demokrati från 1789 till idag. Datasetet uppdateras årligen med hjälp av 3000 lokala experter, vilket gör slutresultatet till det största datasetet i sitt slag. Datasetet är open access och har över 120 000 globala användare. V-Dem har även utvecklat online resurser (online tools) som kan användas för att analysera, observera och mäta styrkor och svagheter i demokratier över hela världen. Studenter, NGOs, regeringar, utvecklingsorganisationer och media över hela världen kan dra nytta av detta nyanserade, komparativa och historiska datasetet. Utöver datainsamling och ett flertal banbrytande forskningsprogram, så samarbetar V-dem med organisationer som Världsbanken, utrikesdepartement, International IDEA såväl som UNDP och många fler.

För mer information om V-Dems verksamhet, vänligen besök: https://v-dem.net

Statsvetenskapliga institutionen och V-Dem institutet söker nu en biträdande forskare på heltid under 12 månader.

Arbetsuppgifter

Den inledande huvudsakliga arbetsuppgiften är att vara en del av och leda en grupp med biträdande forskare som samlar in fakta-baserade, land-specifika data om hur Covid-19-relaterade åtgärder påverkar demokratiska rättigheter och institutioner, för projektet ”Pandemic Backsliding” vid V-Dem institutet (https://www.v-dem.net/en/our-work/research-projects/pandemic-backsliding/).

Andra huvudsakliga arbetsuppgifter kommer inkludera forskningsarbete kring illiberala och populistiska partier, såväl som kring rollen av civilsamhället i demokratiseringsprocesser. Tjänsten inkluderar också aktivt deltagande i vetenskapliga diskussioner och seminarier, sammanställning och utvärdering av information, och bearbetning av data för papers och projekt. Dessutom kan kandidaten bli ombedd att utföra understödjande uppgifter för olika projekt och aktiviteter vid V-Dem, såsom datainsamling och skrivande av utkast för texter ämnade för akademisk och icke-akademisk publik.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en masterexamen i statsvetenskap. För de inledande arbetsuppgifterna krävs demonstrerad erfarenhet av att ha arbetat med kvantitativ forskning av demokratisering eller autokratisering med V-Dems data samt erfarenhet av insamling av tvärnationell information om demokratiska institutioner och förfaranden och översättning av det till kvantitativa kodningsenheter. Tidigare erfarenhet av upplärning och ledning av biträdande forskare är starkt meriterande.

Till de följande arbetsuppgifterna krävs tidigare erfarenhet av forskning om europeiska populistiska partier och rollen av civilsamhället i demokratiseringsprocesser. Det är också ett krav med erfarenhet av att självständigt ha bidragit till utkastskrivande av akademiska papers om demokratisering och autokratisering. Kunskap om Sverigedemokraterna är starkt meriterande. Kunskaper i svenska är meriterande.

För att lyckas i den här anställningen krävs att du är en problemlösare med väldigt goda kommunikationsfärdigheter i både talad och skriven engelska. Vidare krävs utmärkt planeringsförmåga, organisatorisk förmåga samt tidsplaneringsförmåga.

Det krävs goda kunskaper i Microsoft Office-paketet, särskilt Word, PowerPoint, Excel, och Outlook. Det krävs även kunskaper i EndNote, Dropbox, och STATA. Bekantskap med Toggl, Slack, Skype, och Zoom är meriterande.

Personliga egenskaper såsom sociala färdigheter och samarbetsförmåga är av stor vikt.

Anställning

Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader på heltid, 100 % med placering tills vidare vid statsvetenskapliga institutionen.

Tillträde 1 september 2020.

Biträdande universitetslektor Anna Lührmann
Telefon: + 46 31 786 1191
Email: anna.luhrmann@gu.se

Administrativ chef Anna Karin Ingelström
E-mail: anna-karin.ingelstrom@gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

I rekryteringsportalen ges möjligheten att ladda upp ytterligare dokument. Här ber vi dig att ladda upp ett av dina tidigare arbetsmaterial som illustrerar dina skriftliga såväl som enkätbaserade data-analytiska förmågor.

Ansökan ska vara inkommen senast: 23 augusti.

OBS! Alla ansökningshandlingar måste vara skrivna på engelska.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.