Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Tre motiverade doktorander till tre spännande och högaktuella projekt! Två doktorander inom marin ekologi samt en doktorand inom fysisk oceanografi

Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet söker tre motiverade doktorander till tre spännande och högaktuella projekt! Två doktorander inom marin ekologi samt en doktorand inom fysisk oceanografi

Arbetsuppgifter

Projekt 1: Söker en PhD till ett projekt i marin ekologi till projektet ”Lipid signals in the Sea”

Vi söker en doktorand till projektet ”Lipid signals in the Sea”. Det kemosensoriska sinnet, luktsinnet, är det viktigaste sinnet för organismer i de fria vattenmassorna. Vi undersöker vilka kemiska signaler de använder och på vilket sätt de påverkar planktonsamhället. Projektet är centrerat kring en unik grupp lipider, copepodamider, som produceras av djurplankton. Copepodamider fungerar som alarmsignaler för djurplanktonens bytesorganismer som mobiliserar sina försvarssystem när de exponeras för extremt låga halter copepodamider. Konsekvenserna kan vi se i storskaliga processer som t.ex. giftiga algblomningar och bioluminescens (mareld). Vi arbetar både med att identifiera nya signalmolekyler och med att undersöka deras effekt. Effekterna studerar vi både på organism och ekosystem nivå.

Du kommer att arbeta i ett dedikerat tvärvetenskapligt team och utföra experiment i både lab och fältmiljö. Tidigare erfarenhet av planktonekologi, analytisk kemi, vetenskaplig skrivande, programmering och fältarbete är meriterande. Du bör också vara självmotiverad och ha ett passionerat intresse för vetenskap. Mer information på http://pelagial.se/.

 

Projekt 2: Söker en PhD inom marin ekologi, med inriktning mot effekter av havsförsurning på ekologiska interaktioner i makroalgssamhällen

Vi söker en doktorand inom marin ekologi, med inriktning mot effekter av havsförsurning på ekologiska interaktioner i makroalgssamhällen. Makroalger har olika strategier för att ta upp kol och detta kan göra att de blir olika påverkade av havsförsurning. De övergripande målen med detta projekt är bl.a. att utforska plasticitet av kolupptagsstrategier och anpassningar till ökad CO2 tillgång hos makroalger, jämföra effekter av havsförsurning på primärmetabolismen hos makroalger med olika kolupptagsstrategier, samt undersöka effekter av havsförsurning på ekologiska interaktioner (alg-alg samt alg-betarinteraktioner).

Doktorandprojektet kan anpassas och fokuseras på ett eller flera av dessa mål och innebär arbete både i fält och på laboratorium, inklusive design och uppsättning av manipulativa experiment och enklare kemiska analyser. Erfarenhet av makroalgsekologi och/eller fysiologi, experimentell design, och fältarbete är meriterande.

Tjänsten är förlagd till Tjärnö marina laboratorium strax söder om Strömstad och du kommer att ingå i en forskargrupp på ca 10 personer. Vi söker en motiverad, självständig och nyfiken person med ett stort intresse för att förstå ekologiska samband i marina miljöer, samt att läsa och skriva vetenskapliga texter.

 

Projekt 3: en PhD student till ett projekt i Antarktisk oceanografi

Vi söker en PhD student till ett projekt i Antarktisk oceanografi. Vi letar efter en mycket motiverad doktorand i fysisk oceanografi, som kommer att arbeta med att studera havsströmmar i närheten av en av Antarktis största flytande glaciärer. Uppgiften går ut på att med hjälp av fyra års data från mätriggar som stått ute i närheten av Getz glaciär, Västantarktis, identifiera drivmekanismer för varmt salt havsvatten samt hur strömmarna interagerar med istäcket.

Du kommer att arbeta med tidsserieanalys, identifiering av vattenmassor, samt smält- och frysprocesser i gränsskiktet mellan is och vatten. Den vetenskapliga frågeställningen har ett matematiskt/fysiskt fokus, och det är lämpligt om sökande har ett intresse för den typen av frågeställningar. Det kommer att ingå minst en expedition till Antarktis under utbildningens gång. Arbetet till sjöss är stundtals krävande och man är borta hemifrån ca 2 månader. Projektet är ett samarbetsprojekt med Universitetet i Bergen, och du kommer att ha en biträdande handledare därifrån.

Du skall ha en masterutbildning i fysisk oceanografi eller motsvarande. Erfarenhet av arbete inom polar oceanografi, tidsserieanalys och oceanografisk datahantering är meriterande.

 

 

Utbildning på forskarnivå omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen.

Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
  2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Vi välkomnar sökande med examen i såväl biologi som kemi, fysik, eller motsvarande.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå.

Anställning

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer du att bli anställd som doktorand. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Projekt 1:

Tjänsten är förlagd till institutionen för Marina Vetenskaper, Göteborgs Universitet och ska påbörjas snarast möjligt.

Projekt 2:

Tjänsten är förlagd till institutionen för Marina Vetenskaper, Tjärnö marina laboratorium strax söder om Strömstad och ska påbörjas snarast möjligt.

Projekt 3:

Tjänsten är förlagd till institutionen för Marina Vetenskaper, Göteborgs Universitet och ska påbörjas snarast möjligt.

 

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Tillsättningsförfarande

Efter att ansökninsfristen har passerats kommer samtliga behöriga kandidater rangordnas. Ett mindre antal bjuds sedan in till intervjuer varefter en kandidat erbjuds tjänsten.

Kontaktuppgifter för anställningen

Projekt 1:

Frågor kring projektets innehåll: Universitetslektor Erik Selander erik.selander@marine.gu.se

Projekt 2:

Frågor kring projektets innehåll: Universitetslektor Gunilla Toth gunilla.toth@marine.gu.se

Projekt 3:

Frågor kring projektets innehåll: Professor Anna Wåhlin på anna.wahlin@marine.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-08-31

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?