Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i experimentell diabetesforskning

Vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker nu en postdoktor, med placering vid sektionen för fysiologi. 

Vi söker en talangfull postdoktor för ett ERC-stött projekt i den internationella forskningsfronten. Du kommer att undersöka de molekylära mekanismerna bakom typ 2-diabetes med det långsiktiga målet att finna nya antidiabetiska läkemedel. Som postdoktor kommer du att ha stöd av professor Anders Rosengren samt ett extensivt nätverk inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine, som involverar världsledande forskare vid fyra svenska universitet, AstraZeneca och SciLifeLab, som kommer att ge den ledning och kunskaper du behöver för att utveckla din karriär. Du kommer få möjlighet att presentera vid internationella vetenskapliga konferenser och publicera högprofilerade arbeten. Projekten stöds av ett ERC Consolidator-anslag 2020-2024 så ytterligare utlysning av anställning kan komma att bli aktuell efter de två initiala åren. 

Ämne

Experimentell diabetesforskning. 

Ämnesbeskrivning

Experimentell diabetesforskning med inriktning mot cellfysiologi och genexpression. 

Arbetsuppgifter

Projektet är verkligt translationellt och du kommer studera humana pankreatiska öar som en utgångspunkt för att identifiera de fysiologiska förändringarna och genexpressionsförändringarna som bidrar till defekt insulinsekretion vid typ 2-diabetes. Intressanta observationer har visat att det finns pooler av betaceller med olika fenotyp och funktionell kapacitet inom en ö. Intressant nog har det också nyligen visats att proportionen av sådana pooler är ändrad vid typ 2-diabetes. Genom att definiera fenotypen och proportionen av cellpooler i diabetiska och icke-diabetiska tillstånd mer precist än vad som tidigare varit möjligt har projektet potentialen att avsevärt förbättra vår förståelse av betacellsvikt och hur den ska återställas. Det kan också leda till identifieringen av nya mål som kan användas för att bevara betacellerna, vilket är ett av huvudmålen för diabetesforskningen och ett angeläget kliniskt behov.

Du kommer använda en rad cellfysiologiska och cellbiologiska tekniker samt qPCR och transfektionssystem. Utöver de fysiologiska studierna kommer du arbeta nära experter inom RNA-sekvensering för att studera de associerade genexpressionsförändringarna. Möjligheten att koppla singelcellgenuttryck med funktionella data är ett spännande område som inte har utforskats till sin fulla potential, vilket ger en möjlighet att göra en verklig skillnad för framtida medicinsk forskning.

Den translationella profilen hos vår grupp innebär att du också kommer kunna arbeta med kliniska forskare för att testa och validera sjukdomsrelevansen av dina experimentella fynd, som vi tidigare gjort i t ex Rosengren AH et al., Science 2010, Tang Y et al., Science Translational Medicine 2014 och Axelsson AS et al., Science Translational Medicine 2017.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Bedömningsgrund

Du måste ha doktorsexamen och förväntas ha en stark forskningsproduktivitet med förstanamn i internationella tidskrifter.

Du måste också ha extensiv experimentell bakgrund inom cellfysiologi och/eller genuttrycksstudier. Tidigare erfarenhet av diabetesforskning är en fördel men inget krav. Stark vetenskaplig arbetsmoral och ditt engagemang för att utveckla dig själv som forskare kommer vara viktiga bedömningskriterier.

Du förväntas planera, utföra och analysera experimenten på ett självständigt sätt och aktivt bidra till vetenskapligt till gruppen. Du måste ha utmärkta muntliga och skriftliga kommunikationsfärdigheter i engelska och vara en utmärkt lagspelare. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. 

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning i 24 månader, 100% med placering tillsvidare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde; snarast eller enligt överenskommelse. 

Tillsättningsförfarande

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågar om anställningen är du välkommen att kontakta professor Anders Rosengren, tfn; +46 705316704, e-post; anders.rosengren@gu.se eller universitetslektor/sektionschef Lars-Gunnar Pettersson, tfn; 031-786 35 07, e-post; lars-gunnar.pettersson@gu.se. Ansökningshandlingar skickas inte till kontaktpersonerna, endast frågor om anställningen. 

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Intyg om doktorsexamen bifogas med ansökan.

Ansökan ska vara inkommen senast: 20-08-31.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?