Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Adjungerad universitetsadjunkt mot rektorsprogrammet

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS, bedriver forskning, forskarutbildning, grundutbildning och samverkansuppdrag inom pedagogik och specialpedagogik. Centrala intresseområden vid institutionen är frågor som rör relationen utbildning och samhälle, inkluderande utbildningssystem, skolutveckling och skolledarskap, vuxenutbildning, inkludering, språk och bedömning samt betygsfrågor. Institutionen har en omsättning av ca 200 MSEK per år med ca 220 medarbetare varav ca 30 tillhör den administrativa delen.

För ytterligare information om Institutionen för pedagogik och specialpedagogik: https://ips.gu.se/

Genom anställning som adjungerad lärare knyts praktisk erfarenhet och professionskompetens till Göteborgs universitet samtidigt som ett ömsesidigt kunskapsutbyte kan ske mellan universitetet och det omgivande samhället. Den som innehar en anställning som adjungerad lärare ska ha sin huvudsakliga yrkesverksamhet förlagd inom en relevant verksamhet utanför högskoleväsendet och omfattningen av anställningen som adjungerad lärare får omfatta högst 49%. Anställning som adjungerad lärare vid IPS sker läsårsvis. För förlängning efter två år krävs högskolepedagogisk kompetensutveckling.

Pedagogik

Ämnesbeskrivning

Pedagogik handlar om fostran och undervisning i och utanför utbildningsinstitutionerna, kunskap och metoder som tillämpas i fostran, undervisning och utbildning. Ämnets inriktning vid institutionen utmärks av ett tydligt samhällsperspektiv och handlar om relationer mellan pedagogiska praktiker och det omgivande samhället, liksom dessa praktikers villkor och konsekvenser för individer, grupper och samhället.

Arbetsuppgifter

Anställningen innebär professionshandledning och undervisning inom rektorsprogrammet, skolutvecklingsuppdrag och uppdragsutbildningar för verksamma pedagoger och skolledare. Undervisningen bedrivs både som campusförlagd utbildning, på internat och utlokaliserad i verksamheter. Arbetet omfattar därmed en del resor. En del av undervisningen sker genom kommunikation med deltagare via en lärplattform. Även undervisning och bedömning inom lärarutbildningen kan bli aktuell. Som undervisande lärare arbetar du i lärarlag tillsammans med andra lärare i de aktuella utbildningarna.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Behörig att anställas som adjungerad lärare är den som dels visat pedagogisk skicklighet, har en akademisk examen på lägst avancerad nivå eller har motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen, samt har sin huvudsakliga yrkesverksamhet förlagd inom en relevant verksamhet utanför högskoleväsendet.

Bedömningsgrund

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Sökanden förutsätts ha en väl dokumenterad erfarenhet av förskola- och/eller skolverksamhet. Vidare ses erfarenhet av ledning av dessa verksamheter och av skolutveckling som en tungt vägande merit. Även erfarenhet av att handleda verksamma pedagoger och skolledare är meriterande.

Stor vikt läggs vid pedagogisk skicklighet. Tidigare erfarenhet av undervisning och kursledning inom aktuellt område vid högskola eller universitet är meriterande. Magister- eller masterexamen inom ett för anställningen relevant område är meriterande.

I urvalsprocessen används intervjuer och referenstagning. I intervjuerna ges de sökande möjlighet att beskriva och utveckla sin syn på undervisning i ämnet samt på sin kommande roll vid institutionen.

Institutionen kommer främst att beakta de sökande som efter en helhetsbedömning anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra undervisning av hög kvalitet och därutöver aktivt bidra till utveckling av undervisning och samverkan inom ämnesområdet.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 6-12 månader
Omfattning: 20-49 %
Placering: Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, Göteborg
Tillträde: 2020-07-08
Diarienummer: PAR 2020/814

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av viceprefekt Anette Olin, anette.olin@gu.se
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till personalhandläggare Frida Rydevik, frida.rydevik@gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till:

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
Frida Rydevik

Märk kuvertet med anställningens diarienummer

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-07-08

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.