Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i detektion av virus i vatten

På institutionen för biomedicin bedrivs forskning och undervisning inom prekliniska och kliniska medicinska ämnen. Institutionen är indelad i följande fyra avdelningar: infektionssjukdomar, mikrobiologi och immunologi, medicinsk kemi och cellbiologi samt laboratoriemedicin. För närvarande har institutionen cirka 360 medarbetare och cirka 440 Mkr i omsättning.

Detektion av virus i vatten.

Ämnesbeskrivning

Vatten är ett medium där många patogener finns, inklusive virus. De flesta virus i vatten infekterar inte ryggradsdjur eller är patogena för människor. Det finns emellertid några som överförs till människa fecal/oralt via infekterad mat eller vatten. Vi har i vår grupp studerat mänskliga virala patogener i vatten sedan 2013, och vi har identifierat virus i varierande mängd i avloppsvatten, vilket återspeglar antalet infekterade individer i samhället. Vi har också i preliminära studier identifierat virus i råvatten och under de olika reningsstegen för vattnet för att bli dricksvatten såväl som i kranvatten. Denna studie kommer att fokusera på upptäckt och livskraft av mänskliga patogena virus efter olika reningssteg av råvatten för att bli dricksvatten och i renat avloppsvatten vid utloppet från avloppsreningsanläggningen, där det renade vattnet deponeras i omgivande vatten.

Arbetsuppgifter

Arbetet kommer att omfatta flera olika laboratorietekniker, vissa är redan på plats, andra ska utvecklas under projektet. Virus i upp till 50 000 liter vatten kommer att koncentreras genom att de binds till ett laddat filter, genom vilket vattnet kommer att passera under fast flöde. Nukleinsyror från koncentrerade virus extraheras och kvantifieras med qPCR, sekvenseras av nästa generations sekvensering och verifieras genom cykelsekvensering. Virus kommer att isoleras på cellkulturer och användas som indikatorvirus, kvantifieras och sekvenseras. Arbetet kommer att omfatta molekylärbiologiska tekniker, cellodlingar, virusisolering och flera praktiska steg för att bygga pilotanläggningar i laboratoriet.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som vid sista ansökningsdag innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Bedömningsgrund

Bedömning av kompetens för denna position kommer att baseras på den sökandes kunskap om cellkultur; virusisolering, koncentration av virus i vatten och molekylära tekniker. Den sökande måste ha en doktorsexamen som involverar virologi eller virusinfektioner. Arbetet kräver också en kandidat med god kunskap, inom cellkultur och isolering av virus, god förmåga att samarbeta samt med ett konstruktivt tänkande

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 – 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Anställning

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad, två år, med placering tills vidare på institutionen för biomedicin. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Upplysningar om anställningen lämnas av:

Kristina Nyström, docent, tel 073-5054093, e-mail:Kristina.nystrom@microbio.gu.se; eller

Heléne Norder, professor, tel 070-2791999, e-mail: Helene.norder@gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska innehålla:

- Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten

- CV som inkluderar vetenskapliga publikationer

- Kopia på bevis för doktorsexamen

- Två referenser med kontaktuppgifter

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.