Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorandplats i fysik

Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet är lokaliserad i moderna lokaler på Chalmersområdet i Johanneberg och har cirka 80 medarbetare. Kommunikationsmöjligheterna är goda, både nationellt och internationellt. Forskningen är fokuserad inom ämnena atom- och molekylfysik, den kondenserade materiens fysik, spinntronik, komplexa system samt biofysik och genomförs i en internationell miljö med omfattande nationella och internationella samarbeten. Utbildningen på institutionen inkluderar undervisning på kandidat- och mastersprogram i fysik, fysik på lärarutbildningar och kurser i fysik som riktar sig till allmänheten. Fysikcentrum i Göteborg, ett nära samarbete med fyra andra institutioner inom den naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers tekniska högskola, skapar en innovativ miljö för alla institutionens forskare och studenter.

Mer information om verksamheten på institutionen för fysik finns på www.physics.gu.se. Ytterligare information om Göteborg Fysikcentrum finns på www.chalmers.se/sv/centrum/fysikcentrum/Sidor/default.aspx

Forskningen kommer att genomföras i ett samarbete mellan en grupp vid Göteborgs Universitet ledd av Mattias Goksör and Caroline Adiels, och den vid Chalmers Tekniska Högskola ledd av Victor Torres Company. Gruppernas fokus är dels biologisk fysik där tekniker som optisk manipulation, mikrofluidik och bildtagning appliceras på biologiska processer respektive utveckling och användning av laserfrekvenskammar, integrerad optik och optisk kommunikation.

Arbetsuppgifter

Vi söker en doktorand vid institutionen för fysik vid Göteborgs Universitet.

Den valda kandidaten kommer att bli upplärd i både experimentell- och beräkningsoptik, statistisk fysik samt maskininlärning. Tidigare erfarenhet av dessa metoder och forskningsfältet i sig är meriterande. Målet med forskningsprojektet är att implementera en tvåfas-koherent frekvenskam i en ny linjär mikroskopiteknik. Tekniken kommer att erbjuda diffraktionsbegränsad spatial upplösning och en temporal upplösning under 100 ns. Detta genom att initialt använda redan väl etablerade elektro-optiska kammar funktionella inom 1.5 µm bandet. Mikroskopiteknologin kommer senare att kombineras med mikrofluidik för att möjliggöra encellsanalyser.

Utbildning på forskarnivå omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen. 
Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet har den som har:
1.  avlagt examen på avancerad nivå i relevant* naturvetenskapligt ämne, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå i relevanta* naturvetenskapliga ämnen, eller
3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper relevanta för den planerade utbildningen.

* Relevant för den planerade utbildningen på forskarnivå

För särskild behörighet krävs också att sökande behärskar engelska i tal och skrift på en godtagbar nivå. Som riktmärke gäller 550 poäng på TOEFL-test (eller 213 poäng på TOEFL-CBT, eller 79 poäng på TOEFL-iBT).

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå.

Bestämmelser för kompetensbedömning för utbildning på doktorandnivå återfinns i förordning SFS 1993:100.

Vi söker en starkt motiverad person, som kan arbeta individuellt men samtidigt inneha en god förmåga att samarbete i detta multidisciplinära samarbete.
Du bör ha god förmåga att uttrycka dig på engelska i både text och tal.
Du har en masterexamen i fysik eller motsvarande.
Tidigare erfarenhet av ovan nämnda metoder är en fördel.

Anställning

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer du att bli anställd som doktorand. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 4 år
Omfattning: 100%
Placering: Institutionen för fysik, Göteborg
Tillträde: september 2020 eller enligt överenskommelse

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Tillsättningsförfarande

- Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten, inklusive koncisa svar till följande:
1) Beskriv relationen mellan medelintensiteten och maxintensiteten för en laserfrekvenskam? (40 ord).
2) Beskriv vid vilken våglängd det är mest optimalt att använda en optisk pincett och motivera varför. (40 ord)
- CV som inkluderar vetenskapliga publikationer
- Kopia på examensbevis
- Två personliga referenser (namn, telefonnummer, relation)

Ansökan ska skrivas på engelska.

Kontaktuppgifter för anställningen

För frågor om doktorandtjänsten:

Caroline Adiels, forskare, 031 786 91 23, caroline.adiels@physics.gu.se

Mattias Goksör, professor, 031 786 91 62, mattias.goksor@physics.gu.se

Victor Torres Company, universitetslektor, 031 772 19 04, torresv@chalmers.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-08-31

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?