Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i molekylärbiologi: proteinfasseparation och åldrande

Vid institutionen för kemi och molekylärbiologi bedrivs forskning och forskarutbildning inom ett brett område som sträcker sig hela vägen från atom- och molekylskala via celler till hela organismer. Mycket av de fenomen som studeras har en inverkan på vår naturliga miljö och levande system. Vi deltar i utbildning på grundläggande nivå inom programmen för kemi, molekylärbiologi, läkemedelskemi, biologi, marina vetenskaper och apotekarprogrammet.

Nya studier visade att olika membranlösa utrymmen kan bildas i cytoplasma genom en process som kallas fasseparation. Dessa fasseparationsprocesser säkerställer spatiotemporal kontroll över diffusionsbegränsade biokemiska reaktioner. Bildningen av fasseparationskondensat är känd för att vara känslig för fysikaliska - kemiska förändringar, såsom pH-nivåer, proteinkoncentration eller cellulära energinivåer. Åldrande orsakar förändringar i cellmiljön på nivåer av cytosoliskt pH, proteinöversättning, joner, näringsämnen, aminosyror. Huruvida dessa åldranderelaterade förändringar direkt leder till onormala fasövergångar återstår att belysa. Ett av huvudmålen med detta projekt är att upptäcka mekanismer som ligger till grund för samspelet mellan åldringsprocessen och proteinfasseparation i cellen.

Beidong Liu grupps forskningsintresse är inriktat på att dechiffrera mekanismer som ligger till grund för bildandet av membranlösa originaler (bildade genom proteinfasseparation) och deras roller i åldrande och åldranderelaterade sjukdomar genom att utveckla och tillämpa nya screeningstekniker med högt innehåll med jäst (Saccharomyces cerevisiae ) som ett modellsystem. Gruppen är belägen på Göteborgs Universitets medicinska campus, nära Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och samarbetar med flera lokala och internationella grupper.

Arbetsuppgifter

Doktoranden förväntas genomföra semi-oberoende forskning om mekanismerna som ligger till grund för samspelet mellan åldringsprocessen och proteinfasseparation med jäst (Saccharomyces cerevisiae) som modell. Huvuduppgifterna för doktoranden kommer att vara: utföra genomomfattande screeningsexperiment för att identifiera nya protein-fasseparationsmål, att genetiskt manipulera målproteinuttryckande jäststammar och att rena kandidatproteiner och utvärdera deras fasseparationsegenskaper, för att tillämpa genetisk, molekylärbiologiska och biokemiska tillvägagångssätt för att dechiffrera mekanismer som ligger till grund för förhållandet mellan åldrande och proteinfasseparation.

Bioinformatiska analyser av genomikdata, eller keminformatiska analyser av molekylära strukturer kan ingå. I uppgifterna kan också ingå att delta i att utveckla ny experimentell teknologi, t.ex. för robotiserad högkapacitetsmetodik, eller att tillämpa nya genteknologiska metoder.

Doktoranden kommer att delta i seminarier och interna gruppmöten, och dessutom interagera med andra forskargrupper inom institutionen eller utomlands.

Då detta är ett interdisciplinärt projekt där vi välkomnar sökanden från olika utbildningsbakgrunder, kommer den exakta projektutformningen att anpassas i enlighet med vetenskaplig bakgrund och intresse hos den sökande som väljs ut

Utbildning på forskarnivå omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen. 
Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

 1. avlagt examen på avancerad nivå;
 2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
 3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.


Särskild behörighet har den som har:

 1. avlagt examen på avancerad nivå i relevant* naturvetenskapligt ämne, eller
 2. fullgjort kursfordringar om minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå i relevanta* naturvetenskapliga ämnen, eller
 3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper relevanta för den planerade utbildningen. *Relevant för den planerade utbildningen på forskarnivå

För särskild behörighet krävs också att sökande behärskar engelska i tal och skrift på en godtagbar nivå. Som riktmärke gäller 550 poäng på TOEFL-test (eller 213 poäng på TOEFL-CBT, eller 79 poäng på TOEFL-iBT).

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå.

Bedömningsgrunder för tillträde till doktorandstudier anges  i SFS 1993:100.

Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:

Lämplig utbildningsbakgrund, vilken bör omfatta en eller flera av följande områden: molekylärbiologi, mikrobiologi, syntetisk biologi, genomik, bioinformatik, molekylära metoder med hög kapacitet inklusive robotik, biomedicin, biokemi, molekylär modellering, strukturbiologi, läkemedelskemi, farmaci.

Tidigare erfarenhet från experimentellt eller in silico-arbete i någon av ovannämnda områden är meriterande.

Stark motivation att genomföra forskarstudier, samt förmåga att planera och organisera sina egna experiment.

God förmåga att analysera och kommunicera vetenskapliga resultat, och att genomföra muntliga och skriftliga presentationer.

Intresse av att delta i ett interdisciplinärt internationellt forskningsprojekt och interagera med medlemmar av flera forskningsgrupper.

Ansökningarna kommer att utvärderas av huvudhandledaren och de biträdande handledarna, för att välja ut en grupp av toppkandidater. Dessa kommer att intervjuas, om så krävs över Internet eller telefon.

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, fyra år

Omfattning: 100 %

Placering: Institutionen för Kemi och molekylärbiologi, Göteborg

Tillträde: Snarast enligt överenskommelse

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Beidong Liu, Universitetslektor i molekylärbiologi, beidong.liu@cmb.gu.se +46(0) 31-786 2584

Frågor om anställningen: hr@cmb.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Komplett ansökan innehåller i PDF-format:

 • Personligt brev
 • CV
 • Bevis om examen på avancerad nivå eller fullgjorda kurser, se behörighetskrav ovan
 • Bevis om slutförd kurs i Engelska 6 eller motsvarande (gymnasiebetyg eller motsvarande)
 • Två referenser (namn, mailadress, telefonnummer, relation)

För sökande med utländsk examen
Om examen är från lärosäte utanför Sverige ä du skyldig att informera dig om vad som gäller för just det landet https://www.antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/magister-och-master/for-dig-med-utlandsk-kandidatexamen/dokument-fran-ditt-utbildningsland/ - där finns även information om hur det särskilda behörighetskravet i engelska kan uppfyllas.

Ange i din ansökan en kontakt (telefonnummer eller e-post) till utfärdande lärosäte som kan verifiera examen. 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-07-15

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?