Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorandanställningar i Journalistik, medier och kommunikation

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) utlyser upp till två doktorandanställningar. JMG är Sveriges ledande och en internationellt framstående miljö för forskning om journalistik, medier och kommunikation. Institutionens forskare arbetar i huvudsak med frågor som knyter an till journalistik, kriskommunikation, medieanvändning och mediestruktur, organisationers kommunikation samt politisk kommunikation. Läs mer om JMG:s forskning här https://jmg.gu.se/english/research

Arbetsuppgifter

Doktoranden ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Målet är att hen ska skriva en vetenskaplig avhandling och på så sätt visa att hen utvecklat de kunskaper och färdigheter som krävs för att självständigt kunna bedriva forskning men också bidra till kunskapsutvecklingen inom ämnet. Anställningen syftar också till att utveckla doktorandens förmåga att omsätta sina vetenskapliga färdigheter och kunskaper i fortsatt forskningsarbete eller i annat kvalificerat yrkesarbete.

Behörighet

För att antas till utbildning på forskarnivå i journalistik, medier och kommunikation krävs magisterexamen (240 hp) i journalistik eller medie- och kommunikationsvetenskap, varav minst 60 hp ska vara på avancerad nivå. Behörig är också den som har en magisterexamen i annat ämne, varav minst 60hp på avancerad nivå där examensarbetet har en klar inriktning mot journalistik, medier och/eller kommunikation. Särskild behörighet har också den som i annan ordning förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Den sökande skall ha sådana kunskaper i engelska att hen kan tillgodogöra sig forskningslitteratur, kurser på forskarnivå samt kunna delta aktivt i seminarieverksamheter och vid internationella konferenser.

Anställning

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer du att bli anställd som doktorand. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år.

Anställningen är tidsbegränsad till 4 år heltid. Arbetet bedrivs på heltid om inte särskilda skäl finns för lägre studietakt, dock lägst 50 %. Inom anställningen kan det också bli aktuellt med annan institutionstjänstgöring, till exempel undervisning och administrativt arbete, med upp till 20% av heltid fördelat över hela studietiden. Vid institutionstjänstgöring förlängs anställningen med motsvarande tid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Tillsättningsförfarande

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Vid tillsättningen är det i första hand förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen som bedöms. Stor vikt läggs vid den sökandes masteruppsats samt kvalitén på forskningsskissen. Stor vikt läggs också vid att forskningsskissen knyter an till någon av institutionens forskargrupper (se ovan) och att JMG kan erbjuda kvalificerad handledning. Därutöver tas hänsyn till om sökande har andra vetenskapliga meriter.

En antagningskommitté, som leds av studierektor för forskarutbildningen, bedömer de sökandes meriter och urvalet sker i två steg. Först granskas alla sökande av uttagningskommittén som tar fram en tätgrupp. Därefter kallas tätgruppen till intervjuer och tjänsten erbjuds sedan den eller de kandidater som bedöms ha bäst förutsättningar för framgångsrika studier.

Beslut om antagning till utbildning på forskarnivå tas av institutionens prefekt. Beslutet kan inte överklagas.

Ansökningsperioden börjar i juni 2020 och sista dag för att söka är 28 augusti 2020. Intervjuer kommer att genomföras i senare delen av september, beslut som antagning fattas i oktober och de nyantagna börjar sin utbildning 1 januari 2021.

Ansökan

PAR 2020/764

För att kunna söka tjänsten måste sökande registrera dig i Göteborgs universitet ansökningssystem, därefter kan ansökan laddas upp och den ska innehålla följande delar:

  • CV med vidimerade kopior av examensbevis, akademiska betyg och andra relevanta intyg.
  • Ett personligt brev där den sökande beskriver sin bakgrund, intresse för ämnet samt avsikt med forskarutbildningen
  • En kopia av den sökandes masteruppsats
  • En avhandlingsskiss där den sökande presenterar en idé för sin avhandling. Skissen ska beskriva det forskningsproblem som doktoranden vill studera, forskningsfrågor, det teoretiska ramverket och vilka metoder som den sökande avser att använda för att besvara forskningsfrågorna. Skissen får som mest omfatta 3 000 ord inklusive referensförteckning
  • I förekommande fall, den sökandes övriga vetenskapliga publikationer (artiklar i vetenskapliga tidskrifter, rapporter etc.).
  • Två rekommendationsbrev eller kontaktuppgifter till två referenspersoner

Godkända skrivspråk för alla underlag är svenska och engelska eller översättningar till dessa språk. Vid översättning bifogas även originaltext

Det åligger den sökande att ansökan är komplett och kompletteringar efter sista ansökningsdatum kommer ej att beaktas.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-08-28

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om JMG:s forskarutbildning eller anställningskraven får du gärna kontakta studierektor för forskarutbildningen:

Magnus Fredriksson
031-786 1196

Magnus.fredriksson@jmg.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?