Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Enhetschef i design

1 januari 2020 gick Akademin Valand och HDK – Högskolan för design och konsthantverk samman och bildade en helt ny institution för design och konst. Nu söker vi en visionär enhetschef att leda enheten Design på HDK-Valand.

Konstnärliga fakulteten genomför under de närmaste åren ett förändringsprojekt med syfte att skapa en attraktiv utbildnings-, forsknings- och arbetsmiljö för framtida studenter, medarbetare och samarbetspartners. Läs mer om förändringsarbetet Konst 2025Konstnärliga fakultetens webbplats

Designenheten vid HDK-Valand är värd för ett interdisciplinärt kandidatprogram och tre forskningsinriktade internationella mastersprogram i design samt en rad fristående kurser. Enheten har rötter i Göteborgs Slöjdförenings skola, som etablerades redan 1848, och enheten är placerad i Hedlunds vackra jugendbyggnad på Kristinelundsgatan i centrala Göteborg med Röhsska museet som granne.

Designutbildningen på HDK-Valand var bland de första konstnärliga utbildningsinstitutionerna i Norden att omfamna det moderna designbegreppet och att etablera en forskningsmiljö och forskarutbildning. Designenheten har stolta traditioner inom samverkan med regionala designindustrier och internationella designskolor. Designforskning och undervisning vid HDK-Valand har ett starkt fokus på hållbar utveckling och socialt ansvar. Empati, experiment och mötet med publik och offentlighet är centrala i metod och i pedagogisk praxis.

Arbetsuppgifter

Anställningens tonvikt ligger på att leda och utveckla enheten efter sammanslagningen och mot Konst 2025. Stort fokus ligger på att tillsammans med medarbetarna utveckla ämnet och program- och kursutbudet inom enheten, utveckla en inspirerande och produktiv forskningsmiljö, skapa en god arbetsmiljö och utveckla organisation och arbetssätt. Arbetsuppgifterna ställer krav på tydlig kommunikation och erfarenhet av arbete med utveckling och förändring på grupp- och individnivå.

I ledningsuppdraget ingår att driva förändrings- och utvecklingsarbete på såväl enhets- som institutions- och fakultetsnivå, delta i ledningsgruppen, leda och stödja medarbetarna i kollegiet och samordna arbetet inom enheten med övriga universitetet och externa samarbetspartners.

Enhetschefen har delegerat personal- och budgetansvar för sammantaget ca 40 medarbetare (lärare, forskare och doktorander) vid enheten. Ledningsuppdraget planeras uppgå till 80% av heltid. Övrig tid kan förläggas på utbildning, forskning eller utvecklingsprojekt i samråd och överenskommelse med prefekt.

Behörighet

Anställningen ställer krav på erfarenhet och visad förmåga att leda personal och verksamhet och framgångsrikt driva förändringsprocesser, erfarenhet av att verka inom designområdet samt erfarenhet av undervisning.

Bedömningsgrund

Särskild vikt kommer att läggas vid ledningserfarenhet och dokumenterad förmåga att leda personal och verksamhet samt förmåga att framgångsrikt driva förändringsprocesser.

Lika vikt kommer att tillmätas pedagogisk skicklighet och konstnärlig skicklighet, där följande kriterier särskilt beaktas:

  • förmåga att leda och underlätta samarbete och konstnärliga och konstnärsledda grupprocesser
  • dokumenterad erfarenhet av undervisning på högskolenivå och erfarenhet av utveckling av program, kursinnehåll och examinationsformer
  • dokumenterad erfarenhet av forskning och/eller konstnärlig utveckling och ledning av forsknings- och utvecklingsmiljöer inom konstnärliga utbildningsinstitutioner, i universitetssammanhang eller i annan relevant sektor.
  • erfarenhet av utveckling av utbildning i interdisciplinära kontexter
  • relevanta nationella och internationella nätverk inom design och designforskning


Vidare beaktas personlig lämplighet och administrativ förmåga vid bedömningen av lämpligheten för anställningen.

Universitetsmiljön är huvudsakligen svenskspråkig, men enheten design är delvis internationell, vilket innebär att du behöver kunna leda och kommunicera på både svenska/skandinaviska och engelska, såväl muntligt som skriftligt. Om du inte behärskar svenska kommer språkkurser att erbjudas.

Om du saknar högskolepedagogisk utbildning förväntas du genomgå sådan alternativt validera motsvarande kompetens.

Den sökande kommer att väljas, som efter en helhetsbedömning bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet.

Anställning

Du anställs som universitetsadjunkt i design och får ett tidsbegränsat uppdrag som enhetschef. Möjlighet finns att söka befordran till universitetslektor inom ramen för anställningen.

Anställningen är tidsbegränsad i fem år med möjlighet till förnyelse enligt Högskoleförordningen kap 4 §10 Lärare inom konstnärlig verksamhet. Anställningen är 100% av heltid med placering vid HDK-Valand. Tillträde enligt överenskommelse.

Tillsättningsförfarande

I urvalsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer, tester och referenstagning.

Kontaktuppgifter för anställningen

Troels Degn Johansson, prefekt HDK-Valand
031-7862231
troels.degn.johansson@gu.se

Therese Vestlund, personalhandläggare
031-7865109
therese.vestlund@akademinvaland.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i tre exemplar med referensnummer till:

Göteborgs universitet
ATT: Therese Vestlund 
HDK-Valand
Box 131
405 30 Göteborg

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-08-06

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Om oss

HDK-Valand bildar tillsammans med Högskolan för scen och musik Skandinaviens största konstnärliga fakultet, med en unik bredd av konstnärlig utbildning och forskning. Institutionerna ligger centralt placerade i Göteborg och har ett nära samarbete med aktörer inom det lokala och regionala kulturlivet samt ett brett internationellt nätverk och många internationella samarbetspartners. Läs mer om HDK-Valand på vår hemsida https://hdk-valand.gu.se/

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?