Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i naturvetenskap med inriktning mot miljövetenskap (med fokus inom microbial ekologi/ekotoxicologi )

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionens verksamhet bedrivs på tre olika platser, GU:s lokaler i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinaregatan 18A i Göteborg samt på Kristineberg marina forskningsstation som drivs av den Marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet. Den aktuella tjänsten är förlagd till Göteborgs botaniska trädgård.


Projektbeskrivning

Akvatiska biofilmer är bentiska samhällen bestående av mikroorganismer (bakterier, cyanobakterier, alger, svampar och protozoer) som påverkar många biokemiska cykler i vattendrag. Dessa biofilmer är även mycket känsliga för exponering av toxiska ämnen. Betydelsen av dessa biofilmer för biologisk nedbrytning av organiska växtskyddsmedel, och därmed en minskning av deras toxicitet, är i nuläget inte väl undersökt.

Doktorandprojektet syftar till att kvantifiera akvatiska biofilmers kapacitet att bryta ner växtskyddsmedel, identifiera mikroorganismer med högre nedbrytningskapacitet och att studera vilka gener/enzymer som deltar i den biologiska nedbrytningen. Denna forskning kommer därmed bidra till kunskap om akvatiska biofilmers potential för rening av växtskyddsmedel i förorenade vattendrag. Projektet kommer genomföras med stöd från en interdisciplinär forskargrupp med medlemmar från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Forskargruppen har expertis i sötvattensekologi, ekologi och ekotoxikologi hos mikrobiella samhällen, metagenomik och bioinformatik.


Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften är att genomföra avhandlingsarbetet under handledning vilket inkluderar att doktoranden kommer att utveckla sina kunskaper och färdigheter i metodologi, analysförmåga och ämnesteori. Tekniker och tillvägagångssätt som kommer användas i projektet inkluderar nedbrytningsförsök med inmärkta växtskyddsmedel, modellekosystemstudier för att utvärdera effekter på biofilmer och dess förmåga till anpassningar då exponeras för växtskyddsmedel,  mikrobiell genomik för att identifiera mikroorganismer med ökad förmåga att bryta ner växtskyddsmedel samt vilka gener och enzymer som är viktiga i denna biologiska nedbrytning. Projektet innebär både laboratorie- och fältstudier.


Utbildning på forskarnivå

Antagningen till utbildning på forskarnivå sker i forskarutbildningsämnet naturvetenskap, inriktning miljövetenskap. Utbildningen omfattar fyra års heltidsstudier och inkluderar tre års arbete med ett avhandlingsprojekt och ett år med kurser och litteraturstudier. Kurserna väljs framförallt inom institutionens/fakultetens utbud, men nationella/internationella doktorandkurser kan också ingå. Det kan komma att ingå undervisning och handledning av grundkursstudenter vilket förlänger doktorandperioden i motsvarande omfattning.


Behörighet
 

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet har den som har:
1. avlagt examen på avancerad nivå i relevant* naturvetenskapligt ämne, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå i relevanta* naturvetenskapliga ämnen, eller
3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper relevanta för den planerade utbildningen.

* Relevanta ämnen för den planerade utbildningen på forskarnivå är biologi, ekologi, mikrobiologi, ekotoxikologi, miljövetenskap, mikrobiell genomik och systembiologi.

Bedömningsgrunder

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i Högskoleförordning (HF, SFS 1993:100). Som innehavare får enbart den anställas som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen.

Vi söker en motiverad person för att bedriva doktorandstudier inom mikrobiell ekologi/ekotoxikologi med fokus på växtskyddsmedels biokemi och deras påverkan på ekosystem. Sökanden bör ha:

  • Erfarenhet/intresse inom mikrobiell ekologi/ekotoxikologi, biogeokemi, genomik och systembiologi.
  • Erfarenhet av provtagning, odling av mikroorganismer, analytiska metoder för mikroorganismer, att planera och genomföra experiment, erfarenhet av molekylära metoder och bioinformatik är ytterligare meriterande.
  • Sökanden ska kunna arbeta självständigt, likväl ha en god samarbetsförmåga.
  • Erfarenhet av forskning i en internationell miljö är en fördel.
  • Förmåga att kommunicera på engelska, både skriftligt och muntligt är ett krav.

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska och innehålla:

  • Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen (max en A4-sida)
  • Meritförteckning (CV)
  • Kopia på avlagda examina och utskrift av genomgångna kurser med betyg
  • Kopia av examensarbete
  • Intyg på annan relevant erfarenhet/anställning eller övriga handlingar som önskas åberopas

De högst rangordnade sökande kallas till en intervju som kan komma att genomföras på engelska och i vissa fall via skype.


Anställning 

Tillträde enligt överenskommelse. 


Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Kontaktuppgifter för anställningen

Natàlia Corcoll, docent och universitetslektor, blivande huvudhandledare
tel. 46 31 786 4807 
e-post:  natalia.corcoll@gu.se

websida: https://bioenv.gu.se/personal?userId=xcorcn

Henrik Aronsson, professor och prefekt
tel. +46 31 786 48 02
e-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se


Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut. 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?