Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i klinisk nutrition, med möjlighet att förenas med befattning som dietist

Välkommen till institutionen för medicin. Vår verksamhet sträcker sig över stora kunskapsområden, där vi bedriver framgångsrik forskning och utbildning, från molekyl till samhälle i nära samarbetet med hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Vid institutionen finns avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition som bedriver forskning inom flera olika områden såsom endokrinologi, hematologi, gastroenterologi, hypertoni, lungmedicin och allergologi samt klinisk nutrition med forskningsfokus på kroppssammansättning och energimetabolism.

Avdelningen har huvudansvar för en av Sveriges tre dietistutbildningar. Utbildningen är ett fyraårigt program med antagning en gång per läsår och har totalt ca 130 studenter. Vidare medverkar avdelningens medarbetare på utbildningarna för läkare, tandläkare, tandhygienister och barnmorskor.

Forskningen inom klinisk nutrition omfattar metodologiska och kliniska studier, samt epidemiologisk forskning rörande sambandet mellan nutrition och hälsa. Avdelningen bedriver ett laboratorium med tillhörande forskningskök där antropometriska mätningar och provtagning av försökspersoner sker. I laboratoriet analyseras energiomsättning och absorption av energi och näring.

Ämne

Klinisk nutrition

Ämnesbeskrivning

Klinisk nutrition är huvudområdet inom den fyra-åriga dietistutbildning som ges vid Sahlgrenska akademin. Relevant för inriktningen på denna läraranställning är prevention och nutritionsbehandling enligt nutritionsbehandlingsprocessen, som innefattar utredning, diagnostik, behandling och uppföljning. Forskningen inom klinisk nutrition ska ha relevans för nutritionsbehandlingsprocessen.  

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna omfattar undervisning på grundnivå och avancerad nivå i klinisk nutrition med inriktning på nutritionsbehandling. I undervisningen på dietistprogrammet ingår kursansvar, examination, handledning, pedagogiskt utvecklingsarbete och utvärdering. Undervisning på andra utbildningsprogram kan ingå.

I arbetsuppgifterna ingår också forskning och samverkan inom klinisk nutrition. Forskningen bedrivs i forsknings- och utvecklingsprojekt självständigt och i samverkan med andra inom relevanta ämnen. Det förväntas också ett aktivt arbete med att söka externa forskningsmedel både som huvudsökande och som en del i andra forskargrupper.

Administration relaterat till undervisning och forskning ingår också i anställningen.

Det kan ges möjlighet att förena anställningen som universitetslektor med befattning som dietist inom specialistvård eller primärvård. Den kliniska tjänstgöringen kan ha varierande innehåll och bestäms enligt överenskommelse med sjukvårdshuvudmannen.

Behörighet

Behörighet vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3-4 §§ högskoleförordningen samt i Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Behörighetskraven är avlagd doktorsexamen i klinisk nutrition eller annat ämne som arbetsgivaren finner likvärdigt, visad pedagogisk skicklighet och dokumenterad klinisk erfarenhet som legitimerad dietist eller dietist med utländskt bevis/ intyg som motsvarar legitimation. Förmåga att kunna undervisa på svenska eller skandinaviska är också ett krav.

Bedömningsgrund

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3-4 §§ högskoleförordningen samt i Göteborgs universitets egen anställningsordning.

De första bedömningsgrunderna, som viktas lika, är pedagogisk och vetenskaplig skicklighet. Därpå följer klinisk skicklighet. Dessa tre bedömningsgrunder ska granskas med samma noggrannhet och bristande meriter inom ett av dessa områden kan inte kompenseras av höga meriter inom de andra områdena.

Vid bedömningen av den pedagogiska skickligheten ska särskild vikt läggas vid hög pedagogisk kompetens med erfarenhet av undervisning med betydelse för anställningens arbetsuppgifter. Dokumenterad pedagogisk utbildning, god förmåga till handledning av studenter på grundnivå och avancerad nivå samt erfarenhet av kursansvar och pedagogiskt utvecklingsarbete är mycket meriterande.

Vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten ska särskild vikt fästas vid erfarenheter av forskning med betydelse för anställningens arbetsuppgifter, kvaliteten på sökandes föreslagna forskningsprojekt och dess relevans för verksamhetens inriktning samt publikationer i internationella tidskrifter med peer-review. Förmåga att erhålla externa forskningsanslag i konkurrens är också meriterande.

Vid bedömningen av den kliniska skickligheten ska särskild vikt fästas vid dokumenterad erfarenhet av kliniskt och patientnära arbete, samt förmåga till utveckling av kliniskt arbete och implementering av forskning i klinik. Klinisk kompetens som kan tillämpas i undervisningssituationer inriktade på klinisk nutritionsbehandling är särskilt meriterande. Utvecklingsarbete som kan ha lett fram till regionala eller nationella vårdprogram samt kliniskt relevanta uppdrag, till exempel som sakkunnig eller i referensgrupper, samt specialistkompetens är meriterande.  

Vid tillsättning är även administrativ skicklighet, erfarenhet av ledningsuppdrag samt förmåga till samarbete och samverkan meriterande.

Sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning förväntas genomgå sådan inom ett år från det att anställningen påbörjats.

Anställning

1-2 tillsvidareanställningar, heltid 100 %, med placering vid Institutionen för medicin. Tillträde enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Professor Jan Borén, prefekt för institutionen för medicin, +46 733764264, jan.boren@wlab.gu.se
Professor Jörgen Isgaard, biträdande avdelningschef, +46 7411714, jorgen.isgaard@medic.gu.se    
Sofia Klingberg, programansvarig dietistprogrammet, +46 31 7863283, sofia.klingberg@nutrition.gu.se  

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar: Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Notera särskilt att följande dokument ska bifogas ansökan:

- Doktorsexamensbevis (på svenska eller engelska)
- Dokumenterad klinisk erfarenhet som legitimerad dietist eller dietist med utländskt bevis/ intyg som motsvarar legitimation
- Forskningsplan
- Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
- Övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer

Det material som inte kan bifogas ansökan digitalt ska märkas tydligt med referensnummer PAR 2020/688 och skickas till:
Göteborgs universitet
Sahlgrenska akademin
HR-avd
Box 400
405 30 Göteborg

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-08-19

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?