Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i kulturgeografi

Handelshögskolan har med sina drygt 3 700 helårsstudenter, 500 anställda, 160 internationella partneruniversitet, sina huvudämnen - ekonomi och juridik - och fyra institutioner en unik bredd. Unik är också skolans nära samverkan med näringsliv och offentlig sektor.Handelshögskolan är ackrediterad av EQUIS, AACSB och AMBA och är därmed den enda handelshögskola i Sverige som är Triple Crown-ackrediterad.

Institutionen för ekonomi och samhälle, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet utlyser tjänst som doktorand vid avdelningen för kulturgeografi. Institutionen bedriver utbildning och forskning inom tre olika ämnesområden; ekonomisk historia, kulturgeografi samt innovation, entreprenörskap och management av intellektuella tillgångar. De olika ämnesområdena inom institutionen skapar möjligheter till tvärvetenskaplig utbildning och forskning.

Inom kulturgeografi studeras samhällets utveckling ur ett rumsligt perspektiv, såväl globalt och lokalt, som på individ- och hushållsnivå. Det innefattar människors samspel med den omgivande miljön, samt hur verksamheter och platser utvecklas i relation till omvärlden. Avdelningens forskning fokuserar särskilt följande teman: landskap och fysisk planering, mobilitet och tillgänglighet samt utvecklingsgeografi. Avdelningen för kulturgeografi erbjuder forskarutbildning samt utbildning på grundnivå och avancerad nivå som ger möjlighet att ta en kandidat-, magister- eller masterexamen. Flera av kurserna ingår i ett antal programutbildningar vid Göteborgs universitet. För mer information om verksamheten vänligen klicka här.

 

Arbetsuppgifter

Doktoranden ska ägna sig åt forskarutbildning. I detta ingår att i enlighet med en individuell studieplan och i samarbete med sin handledare formulera och genomföra ett avhandlingsprojekt och avlägga föreskrivna doktorandkurser. Doktoranden förväntas vara aktiv i forskningsmiljön och den dagliga verksamheten vid institutionen. Institutionen uppmuntrar och stödjer i mån av medel att delar av forskarutbildningen genomförs vid ett annat universitet, gärna i utlandet.

Denna tjänst ingår i det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Mistra Sport and Outdoors där sju svenska universitet tillsammans med näringsliv och offentlig förvaltning under fyra år skall utveckla hållbara lösningar för sport- och friluftsaktiviteter. Tjänsten är kopplad till programmets teman Hållbar användning av mark och vatten och Hållbara transportlösningar. Mer information om forskningsprogrammet och dessa teman här: www.mistrasportandoutdoors.se

Vi välkomnar därför ansökningar med forskningsidéer som handlar om hållbarhetsrelaterade frågor kring sport och friluftsliv, med bäring på fysisk planering, mark- & vattenanvändning och tillgänglighet & transporter. Arbetet inom programmet är organiserat enligt en modell baserat på samproduktion (co-creation) av kunskap mellan akademi och praktik. Detta innebär att doktorandarbetet har goda förutsättningar att identifiera forskningsproblem, samla in data och implementera resultat i nära samverkan med relevanta företag och offentliga organisationer. Programmet kommer även att ha ett gemensamt doktorandnätverk/forskarskola. Doktorandens specifika forskningsinnehåll utformas slutligen i dialog med handledare och forskargrupper inom programmets teman Hållbar användning av mark och vatten och Hållbara transportlösningar.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

 1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
 2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
 3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i kulturgeografi har den som har godkänt resultat på kurser om 90 högskolepoäng i kulturgeografi/geografi varav minst 15 högskolepoäng utgörs av ett examensarbete på avancerad nivå, i ämnet eller i näraliggande ämne.

För tjänsten krävs goda språkkunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer i förhållande till forskningsprogrammet Mistra Sport and Outdoors avseende:

 • Utbildning av särskild relevans, utöver den som ger allmän och särskild behörighet.
 • Erfarenhet av kvalificerat forsknings- och utredningsarbete.
 • Publikationer, inkl. uppsatser på kandidat-, magister- och master-nivå.
 • Tentativ forskningsplan (relevans, kvalitet och självständighet samt språklig förmåga).

Antagning förutsätter att handledningskompetens och handledningskapacitet finns för planerat avhandlingsprojekt. Det är således en klar fördel om den sökandes forskningsplan i bred mening relaterar till något av avdelningens forskningsteman, se: http://es.handels.gu.se/avdelningar/avdelningen-for-kulturgeografi/forskning/forskargrupper. samt forskningsprogrammet Mistra Sport and Outdoors www.mistrasportandoutdoors.se.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. För tjänsten är det viktigt att ha god samarbetsförmåga. Du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp.

Anställning

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning om fyra år enligt högskoleförordningen med omfattning om 100 %. Anställningen är placerad vid avdelningen för kulturgeografi, institutionen för ekonomi och samhälle. Tillträde till doktorandtjänsten är den 1 september 2020, eller enligt överenskommelse.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100.

Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen. Sådant arbete får, innan doktorsexamen avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid av den totala forskarutbildningstiden. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Tillsättningsförfarande

I urvalsprocessen är det aktuellt med bland annat intervjuer, skriftliga test och granskning av sökandes referenser.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:

Professor Eva Thulin, ansvarig för forskarutbildningen, +46 31 786 4681, eva.thulin@geography.gu.se
Docent Anders Larsson, forskare inom Mistra Sport and Outdoors, +46 31 786 1417, anders.larsson@geography.gu.se
Professor Marie Stenseke, forskare inom Mistra Sport and Outdoors, +46 31 786 1389, marie.stenseke@geography.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Bifoga i ansökan:

 • Personligt brev med kort motivering varför du är intresserad av forskarutbildning (max 1 sida).
 • CV /meritförteckning.
 • Tentativ forskningsplan (max. 2 sidor), utifrån det egna forskningsintresset inom ramen för doktorandtjänstens tematik.
 • Vidimerade kopior på examensbevis och bevis på särskild behörighet.
 • Kopior av åberopade uppsatser, examensarbeten och andra publikationer.
 • Akademiska referenser (t ex handledare av uppsats).
 • Övriga dokument, relevanta för ansökan

Ange tydligt ditt personnummer i ansökan, förslagsvis i CV och personligt brev. Ange även tydligt vilket rekryteringsärende det gäller.

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Urvalet av sökande kandidater görs utifrån de handlingar och kvalifikationer som är registrerade i ansökan vid sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-07-30

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?