Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskare i ekologi med fokus på vegetationsklädda bottnar i marina kustekosystem

Vid institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionens verksamhet bedrivs på tre olika platser, GU:s lokaler i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinaregatan 18A i Göteborg samt på Kristineberg marina forskningsstation som drivs av den marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet. Den aktuella tjänsten är förlagd till Kristinebergs marina forskningsstation.

Arbetsbeskrivning

Forskningen som utgör ramen för denna position kommer huvudsakligen att fokusera på vegetationsklädda bottnar i marina kustekosystem (t.ex. sjögräs, makroalger, mangrove och saltängar). Det huvudsakliga målet är att förstå deras roll som naturliga kolsänkor och undersöka processer, från mikro- till landskapsskala, som är av betydelse för koldynamiken och växthusgasutbyte i dessa produktiva kustmiljöer. Kunskapen kommer att användas för att identifiera nyckelområden med hög kolbindningskapacitet i komplexa havsmiljöer. Syftet är att förstå vart det lagrade kolet tar vägen och i vilken omfattning de kan utgöra en källa för utsläpp av växthusgaser.

Forskningsfrågorna är väl knutna till det miljöövervakningsprogram som kommer att utgöra ramen för denna position, där huvudmålet är att beskriva och utvärdera tillståndet för vegetationstäckta marina ekosystem längs den svenska västkusten. Övervakningsprogrammet kommer att användas för att utvärdera status, övervaka förändringar och följa upp de miljökvalitetsmål och EU-direktiv som gäller dessa habitat. En omfattande del av arbetet (forskning och miljöövervakning) kommer att utföras med hjälp av vetenskaplig dykning. En sådan undervattensfältmetodik kommer att vara värdefull i syfte att bibehålla den kunskaps- och erfarenhetsnivå. Detta tillsammans med god pedagogisk erfarenhet kommer att krävas för att kunna leda och utveckla det befintliga centret för forskningsdykning och vetenskaplig dykutbildning vid Kristineberg marina forskningsstation.

Forskningen kommer att bedrivas inom ramen för BioEnv i samarbete med institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet och Institute of Marine Sciences, University of Dar es Salaam.

Denna forskning kommer att omfatta stora fältstudier (undersökningar och experiment) och de tekniker som kommer att användas är bland annat taxonomisk utvärdering av marin vegetation; biogeokemiska, mikrobiella och molekylära analysmetoder på lab. och statistisk/rumslig modellering.

Arbetsuppgifter

Denna anställning innebär arbete med att:

 • Leda och ansvara för forskning om vegetationsklädda bottnar i marina kustekosystem med fokus på hur olika ekologiska, fysiologiska och biogeokemiska processer och interaktioner mellan olika organismer (från mikro- till makroskala) påverkar lagring och utsläpp av organiskt (och oorganiskt) kol i marina sediment i både tempererade och tropiska områden.
 • Genomföra fältstudier/undersökningar, experiment i fält, laboratorieanalyser inklusive biogeokemiska, mikrobiella och molekylära metoder, statistisk analys och rumslig modellering samt skriva vetenskapliga publikationer. En del av fältarbetet kommer att genomföras i Östafrika i samarbete med forskare från Tanzania.
 • Utföra övervakning av status och förändringar av makroskopisk marin vegetation på hård- och mjukbottnar i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. Övervakningsprogrammet innefattar också analys, kvalitetskontroll, utvärdering och statistisk behandling av data från undersökningarna samt rapportering av data.
 • Leda och ansvara för vetenskaplig dykning vid Kristineberg marina forskningsstation och det befintliga centrumet för utbildning av vetenskapliga dykare vid stationen. Denna arbetsuppgift innebär att leda och utveckla faciliteten, utbildning och marknadsföring av utbildning vid centret samt delta i relevanta möten och symposier i nationella och internationella sammanhang. Vidare innefattar uppdraget att fastställa regler för vetenskaplig dykning vid centret för att främja säkerhet på arbetet eller vid utbildning.

Anställningen

Detta är en tillsvidareanställning, omfattning 100 %, med start snarast möjligt eller enligt överenskommelse.

Behörighet

Behörig att anställas som forskare är den som innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde (t ex marin ekologi). Doktorsexamen ska vara klar före sista ansökningsdag.

Bedömningsgrunder

Vi söker en motiverad person för forskning inom marin ekologi med särskild inriktning mot vegetationsklädda bottnar i marina kustekosystem.

Följande tidigare erfarenheter, färdigheter och kompetenser krävs för anställningen:

 • Marin ekologisk forskning från både tempererade och tropiska miljöer
 • Ekosystembaserad ekologisk forskning med avseende på marin vegetation
 • Forskning om klimat- och miljöförändringar
 • Stora fältundersökningar och experimentella fältförsök
 • Taxonomiska färdigheter med avseende på marin vegetation
 • Laboratorie- och analystekniker, inklusive biogeokemiska, mikrobiella och molekylära metoder
 • Statistisk analys av stora dataset
 • Erfarenhet som yrkesdykare (S30 eller motsvarande) och S30 dykarledare
 • Erfarenhet av att leda projekt och facilitetsverksamhet
 • Dokumenterade pedagogiska färdigheter generellt och med avseende på vetenskaplig dykning
 • God förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav då vi arbetar i en internationell miljö
 • God samarbetsförmåga
 • Körkort för bil
 • Erfaren båtförare 

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska och innehålla:

 • Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen
 • Meritförteckning (CV)
 • Examensbevis på doktorsexamen
 • Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript
 • Annan dokumentation som bedöms relevant för anställningen

De högst rangordnade sökande kallas till en intervju som kan komma att genomföras på engelska och i vissa fall via skype.

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Kontaktuppgifter för anställningen:

Peter Tiselius, Professor
tel. +46 31 786 95 39
e-post: peter.tiselius@bioenv.gu.se

websida: https://bioenv.gu.se/english/staff?languageId=100001&userId=xtispe

Henrik Aronsson, professor och prefekt
tel. +46 31 786 48 02
e-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner 

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?