Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetsadjunkt i konsthantverk med inriktning Textil – Kropp - Rum

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 5 år, HF 4 kap 10 §

Omfattning: 50 %

Placering: HDK-Valand Steneby, Dals Långed

Tillträde: 2020-07-01 eller enligt överenskommelse

 

Den 1 januari 2020 gick Akademin Valand och HDK (Högskolan för design och konsthantverk) samman till HDK-Valand, en ny institution för konst och design. Genom att gå samman kan vi bättre dra nytta av vår unika ämnesbredd – design, film, fotografi, fri konst, konsthantverk, litterär gestaltning och lärarutbildning i bild och slöjd. Målet är att bilda en stark konstakademi som ligger i framkant inom forskning, utbildning och samverkan.

Anställningen är placerad på HDK-Valand Steneby, en internationell kultur- och utbildningsmiljö i Dals Långed, som ligger i Dalsland cirka 17 mil norr om Göteborg. På HDK-Valand Steneby är uppdraget att på konstnärlig grund utbilda designers och konsthantverkare som är väl förankrade i sitt material. Material, kropp och rum är begrepp som genomsyrar enhetens verksamhet. Begreppen återspeglas i kursernas innehåll: material och teknik som bärare av uttryck, kroppen som identitet, kunskapsbärare och görare, samt interaktionen med rummet i form av plats, scen, offentligt rum, samhälle och så vidare.

Utbildningsprogrammen på grundnivå är Textil - Kropp - Rum, Möbeldesign inriktning trä samt Metallgestaltning. På avancerad nivå finns programmet Applied Arts and Design, med inriktningar som motsvarar grundnivåns olika material.

En stark profil på HDK-Valand Steneby är det textila fältet, där studenterna arbetar gestaltande och utforskar materialet i relation till kropp och rum. Scenen är ett av dessa rum. Projekten sätts i relation till samtiden och placerar sig i sammanhang där erfarenheter, förhållningssätt och nya perspektiv utvecklas.. Konsthantverk och konst inom det textila fältet relateras till rumsliga sammanhang, kropp och identitet.

 

HDK-Valand Steneby har välutrustade verkstäder där studenterna får möjlighet att fördjupa sina kunskaper i textila tekniker som exempelvis mönsterkonstruktion, sömnad, stickning, vävning, textiltryck, broderi, plissering och färgning.

Ämne

Konsthantverk med inriktning Textil-Kropp-Rum

Ämnesbeskrivning

Ämnet rymmer en spännvidd mellan skickligt hantverk, konceptuellt gestaltande och forskningsbaserad verksamhet. Det som förenar är ett reflekterande förhållningssätt till material, metod, funktion och tradition. På HDK-Valand utforskas ämnets möjligheter att skapa förståelse för vår samtid genom det konstnärliga gestaltandet. Det är en ickelinjär process som tar sin utgångspunkt i material eller idé. Processen fortskrider som en dialog mellan utövare, metod, material och omvärld.

Den konstnärliga praktiken formuleras och utvecklas genom verkstads- och studioarbete, teoretiska studier, skrivande och reflektion. Förmågan att gestalta och förmågan att placera arbetet i samtida och historisk kontext och i ett socialt sammanhang är beroende av varandra när ämnet drivs framåt.

Arbetsuppgifter

Som lärare ingår du i enheten för konsthantverk och design Steneby, där de huvudsakliga arbetsuppgifterna riktas mot kandidatprogrammet Textil – Kropp – Rum och, till viss del, masterprogrammet Applied Arts and Design.

 

I arbetsuppgifterna ingår:

  • delaktighet i utvecklingen av enheten och kandidatprogrammet i sin helhet

 

  • planering, undervisning och handledning i gestaltning och textila tekniker på grund- och avancerad nivå, inom både program och fristående kurser. På grundnivå ingår även examination. I arbetet ingår kursansvar, schemaläggning och kvalitetsuppföljning.

 

  • ansvar för kurser med inriktning mot experimentella textila uttryck

Behörighet

Enligt Anställningsordning för lärare vid Göteborgs universitet, 2019-01-01, 1.2.1.1:
Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels genomgått högskoleutbildning på lägst avancerad nivå eller har motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Bedömningsgrund

Bedömning konstnärlig skicklighet
-God kännedom och dokumenterad erfarenhet av textila tekniker  och uttryck

-Dokumenterad erfarenhet av egen konstnärlig praktik inom det textila området

-Dokumenterad synlighet i konstnärliga professionella sammanhang

 

En eller flera av följande erfarenheter är meriterande:
-Erfarenhet av att arbeta med kostym, kropp, unika plagg och kläder

-Erfarenhet av stickning och maskinstickning

-Erfarenhet av arbete med rumslig gestaltning och scen

-Erfarenhet av att arbeta i olika textila teknik- och materialområden

-Erfarenhet av och/eller god kännedom om aktuell forskning och utveckling inom ämnesområdet

-Erfarenhet av teoretisk kunskap och kritiska perspektiv relaterat till ämnesområdet

 

Bedömning pedagogisk skicklighet
-Dokumenterad pedagogisk erfarenhet gärna på högskolenivå eller annan motsvarande pedagogisk erfarenhet.

-God förmåga att förmedla kunskap samt engagemang och intresse för ämnet.

- Kunna förmedla kritiska perspektiv och samhälleliga utmaningar i relation till ämnesområdet

- Dokumenterad erfarenhet av administration och/eller projektledning såsom att ta ansvar för planering, organisering och utveckling av projekt eller kurser där erfarenhet av kursutveckling inom högskola/universitet meriteras.

I Anställningsordning för lärare vid Göteborgs universitet ställs krav på högskolepedagogisk utbildning/kompetensutveckling om totalt 15 hp, alternativt validering, under de första anställningsåren.

 

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas Ann-Sofie Julin, tf. enhetschef vid HDK-Valand Steneby, +46(0)31-786 5139 ann-sofie.julin@gu.se
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till Märta Jakobsson, marta.jakobsson@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till: HR, BOX 132 och ska vara inkomna senast 15 april.

Ansökan ska vara inkommen senast: 15 april 2020

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?