Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorandplats i projekt: Gothenburg Longitudinal study of Development (GoLD)

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Psykologiska institutionen har drygt 160 anställda, och bedriver en omfattande utbildnings- och forskningsverksamhet i samverkan med det omgivande samhället. Den forskning som bedrivs bedöms av internationella granskare som mycket god och söktrycket på våra utbildningar är sedan många år tillbaka högt. Se www.psy.gu.se för mer information.

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att ingå i den utvecklingspsykologiska forskargruppen GReY (Gothenburg Research Unit on Youth Development) vid psykologiska institutionen och främst arbeta med det pågående longitudinella forskningsprojektet Gothenburg Longitudinal study of Development (GoLD) där deltagarna följts sedan de var 1-2 år gamla. I den planerade uppföljningen i GoLD-studien, när deltagarna är 38 år gamla, kommer fokus att vara på utvecklingen av identitet och personlighet. Vi söker en doktorand med särskilt intresse för forskningsfrågor relaterade till utvecklingen av identitet och personlighet i vuxenåren. Doktoranden förväntas även ha ett särskilt intresse för longitudinell kvalitativ analys. Dessutom krävs erfarenhet av att genomföra intervjuer med frågor som kan upplevas känsliga för de som intervjuas. Arbetet kommer att bland annat att bestå av att genomföra datainsamling med intervjuer och frågeformulär, analys av data samt forskningsadministration.

Utbildning på forskarnivå omfattar i normalfallet fyra års heltidsstudier vilket inkluderar ett avhandlingsprojekt (165 hp) och kurser (75 hp). Kurserna är delvis obligatoriska, delvis valbara. Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att författa en doktorsavhandling under handledning. En doktorand förväntas utveckla egna idéer och kommunicera vetenskapliga resultat både muntligt och skriftligt. Detta görs bland annat genom framställandet av en vetenskaplig avhandling. Det kan komma att ingå undervisning och annan institutionstjänstgöring, vilket förlänger doktorandperioden i motsvarande omfattning.

Tjänsten kräver god förmåga till samtal med människor om känsliga ämnen. Meriterande är därför sådan erfarenhet samt psykologexamen. Erfarenhet av forskningsrelaterat arbete är en merit och framförallt erfarenhet av longitudinell kvalitativ och kvantitativ analys. Positionen kräver god förmåga till planering, analys och såväl samarbete i grupp som självständigt arbete, samt god förmåga att kommunicera med studiedeltagare. Då intervjuer skall genomföras på svenska krävs mycket goda kunskaper i svenska språket. Du ska behärska engelska i tal och skrift, samt ha god förmåga att skriva akademisk text. Ett särskilt intresse för identitets- och personlighetsutveckling framförallt i vuxenåren är en merit.

Behörighet
För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet, din examen innehåller minst 120 hp i psykologi

 Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
- avlagt en examen på avancerad nivå,
- fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
- på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
- fullgjort kurser om minst 90 högskolepoäng i psykologi på grundnivå samt
- har minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inom psykologi, varav kurser om minst 15 högskolepoäng i vetenskaplig metod samt uppsats om minst 15 högskolepoäng, eller
- på annat sätt förvärvade kunskaper vilka motsvarar kraven ovan. 

Bedömningsgrund

Vi söker motiverade personer med ett intresse för vetenskapligt grundad utveckling av psykologiämnet. Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Stor vikt läggs på den sökandes tidigare uppsatser/examensarbeten och eventuella tidigare forskningsrelaterade arbetsuppgifter samt övriga relevanta kvalifikationer. God förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på svenska och engelska är ett krav. De sökande som bedöms tillhöra en tätgrupp kan komma att kallas till intervju. Arbetsprov kan förekomma i urvalsprocessen.

Anställning

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer du att bli anställd som doktorand. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Observera att beslut om anställning som doktorand inte kan överklagas.

Kontaktuppgifter för anställningen

För frågor om arbetets innehåll kontakta projektledare professor, Ann Frisén, ann.frisen@psy.gu.se  

För allmänna frågor om forskarutbildningen kontakta forskarutbildningshandläggare, Ann Backlund, ann.backlund@psy.gu.se 031-786 1637

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://medarbetarportalen.gu.se/anstallning/fackliga-organisationer/

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Glöm inte att bifoga efterfrågade handlingar.

  • examensarbete
  • studiebakgrund
  • arbetslivserfarenhet
  • forskningserfarenhet (om vetenskapligt arbete bifogas där sökande inte är ensamförfattare ska sökande ange sitt eget bidrag till arbetet)
  • motiv för att söka till utbildning på forskarnivå (utifrån personligt brev)
  • specifika kvalifikationer som återfinns i annonstexten

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 14 april

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Information om tillsättning av anställning.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?