Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorandplats med slutmål i licentiatexamen i estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap (bildpedagogik och slöjdpedagogik)

I ett samarbete mellan HDK-Valand – Högskolan för konst och design vid Göteborgs universitet och Institutionen för bild- och slöjdpedagogik (IBIS) vid Konstfack i Stockholm utlyses studieplatser med slutmål licentiatexamen inom forskarutbildningsämnet Estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap, där inriktningen för denna utlysning är bildpedagogik och slöjdpedagogik. Forskarutbildningen ges på halvfart (50%) under fyra år och sker i samarbete med Nationella forskarskolan i bildpedagogik och slöjdpedagogik. För mer information om studiernas upplägg, kurser samt allmän studieplan, se forskarskolans hemsida (www.fobos.gu.se).

Två av platserna finansieras av HDK-Valand, och två finansieras av Konstfack. Samtliga antagna skrivs in som forskarstuderande vid Göteborgs universitet, som har examensrätt. De forskarstuderande förväntas bidra till forskningsmiljön vid respektive högskola/universitet, där de även har sin doktorandanställning.

Utlysningen öppnar även för sökande med koppling till andra högskolor/universitet med lärarutbildning där finansiering 50% doktorandanställning under fyra år är garanterad av den egna högskolan/universitetet.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet har, enligt Högskoleförordningens 7 kapitel §39, den som har:

 • avlagt en examen på avancerad nivå, eller
 • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
 • på något annat satt inom eller utom landet förvärvat i huvudsakmotsvarande kunskaper.

 Dekanen vid Konstnärliga fakulteten får medge undantag från kravet på grundläggande behörighet. For behörighet kravs dock alltid att sökanden bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behovs for att genomgå utbildningen.Särskild behörighet:

För särskild behörighet krävs:

 • lärarexamen, varav kurser motsvarande 30 högskolepoäng på avancerad nivå inom relevant ämnesområde. Behörighetsgivande utbildning ska innehålla ett examensarbete på 15 högskolepoäng eller motsvarande självständigt arbete på avancerad nivå.
 • minst 90 högskolepoäng inom det estetiska kunskapsområdet.

Kraven på särskild behörighet skall anses vara uppfyllda aven av den som inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Hänsyn kan också tas till adekvata yrkeserfarenheter.

Estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap ar ett internationellt präglat område. For att kunna genomföra utbildningen är därför – utöver goda resultat i svenska språket – god förmåga att både förstå och skriva texter på engelska nödvändig.

Dekanen vid Konstnärliga fakulteten kan medge undantag från kravet på särskild behörighet för studier på forskarnivå.

 

Ansökan

Välkommen med din elektroniska ansökan senast 2020-04-16, midnatt, svensk tid.
Observera att vi inte tar emot ansökningar via e-post.

Innehåll i ansökan

I din ansökan ska du bifoga dokumenten som är listade nedan (i Pdf-format). Numrera och namnge dokumenten i enlighet med rubrikerna nedan (ex 1 Abstrakt, 2 Personligt brev osv.) och ange tydligt ditt eget namn i sidhuvudet i varje dokument.

 

 1. Abstract. En sammanfattning på ca 150 ord om den planerade forskningen, som författas på engelska.
 2. Personligt brev. Beskriv på max en A4-sida (i Times New Roman 12p) varför du vill bedriva forskarstudier i estetiska uttrycksformer med inriktning mot utbildningsvetenskap (bildpedagogik eller slöjdpedagogik). Ange även vilket lärosäte du söker till (Göteborgs universitet eller Konstfack), eller om du söker till båda.
 3. Forskningsplan. Beskriv det forskningsprojekt du vill bedriva i relation till forskarskolans områden och den allmänna studieplanen (max 5 A4, inklusive referenslista, i Times New Roman 12p). Denna forskningsplan ska innehålla forskningens bakgrund, syfte och frågeställning, planerade tillvägagångssätt och metoder, tidsplan och eventuella samarbetspartners. Forskningsplanen ska också visa hur doktorandprojektet förhåller sig till respektive inriktning bildpedagogik eller slöjdpedagogik. 
 4. Vetenskapligt arbete(examensarbete från lärarutbildningen, annan utbildning på avancerad nivå eller vetenskaplig artikel). Högst två arbeten får skickas in. 
 5. CV samt vidimerade kopior på betygsutdrag, arbetsintyg  Det ska tydligt framstå vilka kurser som är på avancerad nivå.
 6. Referenspersoner. Namn och kontaktuppgifter till två referenser.
 7. I de fall du söker med en färdig finansiering från annan högskola/universitet ska du även bifoga intyg som styrker finansiering, samt intyg från arbetsgivare som styrker anställning. Enligt högskoleförordningen är det ett absolut krav att studietiden är finansierad.

 

Intervjuer med sökande

Intervjuer med de sökande som går vidare i ansökningsprocessen hålls 27-28 april 2020.

Urval och antagning

Urval bland sökande sker på grundval av inkomna ansökningshandlingar samt intervjuer med de som bedöms kunna komma ifråga för antagning.

Urvalet bland behöriga sökanden görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Vid prövning av denna förmåga tillämpas följande bedömningsgrunder:

 • Det i ansökan beskrivna forskningsprojektets genomförbarhet samt relevans och angelägenhetsgrad i förhållande till det bildpedagogiska eller slöjdpedagogiska forskningsområdet.
 • Förmåga till självständighet och kritiskt tänkande inom ämnesområdet.Beslut om antagning av studerande till utbildningen på forskarnivå fattas av prefekt vid HDK-Valand efter beredning i forskningsråd eller liknande organ vid respektive institution och lärosäte.

  Vid frågor om antagningen, skicka e-post till fredrik.lindstrand@konstfack.se eller tarja.haikio@hdk.gu.se.
 • Anställningens omfattning: Deltid 50 %
 • Tillträde: 1 september 2020  
 • Placering: Anställningen som doktorand blir placerad vid respektive högskola som finansierar studieplatsen
 • Löneform: Enligt respektive högskolas lokala kollektivavtal för doktorandlöner
 • Anställningsform: Tidsbegränsad doktorandanställning under fyra år, enligt föreskrifterna för doktorandanställning i Högskoleförordningen.
 • Antagna sökanden meddelas under maj 2020.

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-04-16

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?