Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Professor i landskaps biogeovetenskap

Institutionen för geovetenskaper har 70 anställda. Institutionen har två ämnesområden (naturgeografi och geologi) med både undervisning och forskning. Institutionen utbildar naturgeografer, geologer och geografer som kan fylla det ökade behovet av geovetare i samhället. Vi har kandidat- och mastersprogram i geovetenskaper och geografi samt forskarutbildning med flera geovetenskapliga inriktningar. Vår undervisning ger studenter färdighet att går ut i samhället och hjälpa lösa geovetenskapliga problem i företag och bland myndigheter. Våra starka forskningsområden är klimatologi, biogeokemi, petrologi/geokemi och tillämpad geovetenskap. Institutionens strategi lägger tonvikt på vidare utveckling av geosystemvetenskap.

Ytterligare information finns på vår webbplats: https://gvc.gu.se/

Ämnesområde

Landskaps Biogeovetenskap

Ämnesbeskrivning

Ekologisk, biogeokemisk och miljöforskning har traditionellt fokuserat på specifika ekosystem med strikta ekosystem gränser. Ändå krävs övergripande strategier för att ta hänsyn till de interaktioner, återkopplingar och storskaliga konsekvenser som sker över större avrinningsområden, landskap och regioner. Landskaps Biogeovetenskap behandlar den rumsliga variationen (landskapets heterogenitet) i biogeokemiska flöden och processer. Ämnet behandlar utbyte av ämnen och energi mellan biosfär, pedosfär, atmosfär och hydrosfär. Detta leder till en integrerad förståelse av biogeokemiska cykler på en landskapsskala.

Arbetsbeskrivning

De huvudsakliga arbetsuppgifterna omfattar forskning inom Landskap Biogeovetenskap, samt att vara stationsföreståndare för GUs infrastruktur: "Fältstationer för Earth System Science", vilket är en del av SITES och ICOS-nätverken. Tjänsten innefattar även undervisning (20%) på kandidat- och magisterkurser i geovetenskap, geografi och miljövetenskap. Tid för kompetensutveckling kommer att beviljas (minst 10%). Andra uppdrag (ex. kommittéarbete och administration) kan vara en del av befattningen.

Vi söker en kandidat vars forskningsfokus bör innefatta hur vatten- och näringscykler är kopplade på en landskapsnivå och integrerar olika ekosystem (t.ex. skogar, våtmarker, sjöar). Kandidatens forskning förväntas komplettera och stärka institutionens befintliga forskningsområden inom biogeokemi, hydrogeologi / hydrogeokemi och regionalklimat samt att anknyta till forskning vid närliggande institutioner inom och utanför Göteborgs universitet.

Som stationsföreståndare för GUs infrastruktur "Fältstationer för Earth System Science" föreligger det att ansvara för anläggningarna, dess personal (för närvarande 5 fält- och labbtekniker) och kvaliteten på det data som produceras vid infrastrukturen. De huvudsakliga aktiviteterna inom infrastrukturen sker vid Skogaryd Research Catchment. Infrastrukturens mål är att främja och utveckla kvantifiering av växthusgasbalanser på en landskapsskala vilket innefattar utbytet mellan land-atmosfär, land-vatten och vatten-atmosfär samt att främja undersökningar av de underliggande biogeokemiska processer, ekofysiologisk studier och atmosfärisk kemi i skogens kronskikt. Infrastrukturen har flera mikrometeorologiska master för flödesmätningar av växthusgaser, inklusive ett mobilt Eddy covariance system (3D-SkyGas), och ett stort antal vattenflödes- och sjöstationer för mätningar av transport av näringsämnen på en landskapsnivå.

Innehavaren förväntas samverka med samhället i stort samt specifika avnämare genom att koppla forskningen till samhällets krav och bidra till praktiska tillämpningar. Samverkan och kommunikation är därmed en viktig del av arbetsuppgiften.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 -4§ högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen i ett ämnesområde som är relevant för anställningen är ett krav. Kandidaten ska vara vetenskapligt meriterad inom ämnesområdet, ha god undervisningsförmåga och ha bevisad förmåga att erhålla extern forskningsfinansiering. 

Bedömning

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 -4§ högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Ansökningarna bedöms i första hand utifrån kandidaternas vetenskapliga meriter och på deras ledarskapsförmåga. Demonstrerat ledarskap av att kunna hantera och utveckla forskningsinfrastrukturer, samt att leda en grupp av tekniskpersonal, är där med ett starkt meriterande. Pedagogiska erfarenheter och färdigheter kommer att bedömas med samma noggrannhet.

Vid bedömning av vetenskapligkompetens kommer tonvikt att läggas på kompetens inom Landskaps Biogeokemi. Den framgångsrika kandidaten bör ha erfarenheter av att använda och tolka mikrometeorologiska data i ett biogeovetenskapligt sammanhang genom vetenskaplig publicering. Det är även fördelaktigt att ha hydrologisk erfarenhet, särskilt av flöden av kol och andra näringsämnen med ett landskapsperspektiv. Meriterande är även dokumentation av erhållna extern medel från finansieringsorgan i konkurrens.

Under bedömningen av pedagogisk kompetens kommer fokus ligga på förmåga att framgångsrikt planera, utföra och leda undervisning såväl som att utveckla nya kurser. Dokumenterad färdighet att handleda studenter på olika nivåer är meriterande.

För anställning kommer att väljas den sökande som efter en helhetsbedömning av skicklighet inom ämnesområdet och dennas förmåga att leda och utveckla infrastrukturen "Fältstationer för Earth System Science" bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av institutionen.

Anställning

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Placering: Göteborg
Organisatorisk placering: Institutionen för geovetenskaper
Tillträde: Enligt överenskommelse

Tillsättningsförfarande

Bedömningsprocessen kommer att omfatta utlåtanden från externa sakkunniga, intervjuer och provföreläsningar. Bedömningen av meriter och erfarenhet kommer att ta hänsyn till föräldraledighet, sjukfrånvaro eller andra liknande omständigheter. Skälen och omfattningen av frånvaro anges i samband med redogörelsen av meriter och erfarenheter.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av roland.barthel@gu.se, prefekt på 031-786 1953 eller roland.barthel@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan bifogas:

  • CV, inklusive fullständig publikationslista och redogörelse för erhållna externa medel (med belopp).
  • Redogörelse för vetenskapliga meriter och motivering till urvalet av högst tio vetenskapliga publikationer som du åberopar i ansökan. Ange din roll och arbetsinsats för de valda publikationerna.
  • Forskningsplan med beskrivning av pågående och planerad forskning samt andra planerade aktiviteter med relevans för anställningen (maximalt tre sidor).
  • Redogörelse för pedagogiska meriter, med upplysningar om omfattning och typ av undervisning samt utlåtande om dess kvalitet. Redogörelsen ska också omfatta pedagogisk reflektion och undervisningsfilosofi.
  • Redogörelse för meriter inom ledning, administration och samverkan.
  • Fullständiga elektroniska exemplar av dina främsta publikationer (maximalt tio stycken).
  • Intyg och övriga handlingar som du önskar åberopa.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i tre exemplar vardera till:

Fakultetskansliet för naturvetenskap
Att: Lärarförslagsnämnden 

Göteborgs universitet
Box 460
405 30 Göteborg

Ytterligare information

Att välja en karriär i ett främmande land är ett stort steg och väcker många frågor om vad som väntar. Således, för att ge dig en allmän uppfattning om vad vi och Göteborg har att erbjuda i form av förmåner och livet i allmänhet, besök http://www.science.gu.se/english/about/career. Ett exempel är 480 dagars betald föräldraledighet som föräldrarna får ta ut när som helst fram till att barnet fyller tolv år och garanterad förskola inom fyra månader från ansökan om plats. Information om Naturvetenskapliga fakulteten finns på http://science.gu.se/.

 Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?