Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdok i Europaforskning (1-2 tjänster)

Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet (CERGU) är ett tvärvetenskapligt centrum som stöds av Humanistiska och Samhällsvetenskapliga fakulteterna samt Handelshögskolan. Anställningen innebär en unik dubbel anknytning med det tvärvetenskapliga centret samtidigt som anställningen och den fysiska placeringen blir vid en för forskningsprojektet relevant institution vid någon av de tre fakulteterna: Humanistiska fakulteten, Samhällsvetenskapliga fakulteten eller Handelshögskolan.

CERGU skapades 1995, och vår nätverksliknande organisation ger våra forskare möjlighet att kombinera disciplinärt djup med tvärvetenskapliga insikter om Europaforskning (se www.cergu.gu.se). CERGU:s målsättning är att stödja tvärvetenskaplig forskning om Europa och fungera som en kunskapsnod som bidrar till tvärvetenskaplig och policy-relevant debatt om Europeiska utmaningar. CERGU lägger stor vikt vid att hjälpa unga forskartalanger att utvecklas som forskare och vi har en välkomnande och stimulerande atmosfär. CERGU postdokar ges möjlighet att bedriva sin egen tvärvetenskapliga Europaforskning, i linje med något av CERGU:s fyra forskningsteman, i två års tid.

Ämne
Europaforskning

Ämnesbeskrivning
CERGU har fyra tematiska forskningsområden:

Cultural Borders
Mobility & Migration in Europe
Institutions, Parties & Movements
External Relations, Security & Trade

Dessa teman beskrivs mer uförligt på CERGU:s hemsida. Vi uppmanar potentiella sökande att i sin ansökan beskriva i vilken utsträckning deras föreslagna project och meriter kan gynnas av, och bidra till, CERGU:s forskningsmiljö och våra tematiska forskningsområden.

Arbetsuppgifter
De som erbjuds tjänsten kommer att verka i en tvärvetenskaplig miljö med syfte att bidra till högkvalitativ forskning med potential att göra ett signifikant bidrag inom Europaforskning. Vi förutsätter att de som anställs ska bidra till forskningsmiljön och självständigt genomföra sin föreslagna forskning. Därutöver förväntas de anställda organisera en mindre konferens eller workshop under sin postdoktid, och presentera sin egen forskning på internationella konferenser. Arbetet ska huvudsakligen bedrivas i Göteborg för att möjliggöra deltagande i CERGU-aktiviteter såsom tisdagsfrukostar, regelbundna arbetsseminarier, internationella konferenser, gästseminarier och publika events.

Vanligen kombineras postdoktjänsterna med upp till 20% undervisning, men detta måste först avtalas med den institution där anställningen kommer att vara. Många forskare i CERGU:s nätverk undervisar även på någon av de Europaprogram som organiseras av Centrum för Europastudier (CES), utöver på sin hemmainstitution.

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen i en för tjänsten relevant akademisk disciplin. En anställning som postdoktor syftar till att ge juniora forskare möjlighet att etablera sig som forskare. Därför vänder vi oss i första hand till forskare som tagit sin doktorsexamen högst 3 år innan ansökningstidens utgång. Sökande ska inte tidigare ha haft en anställning som postdoktor vid Göteborgs universitet.

Bedömningsgrund
Viktigast vid bedömningen av de sökande är deras vetenskapliga skicklighet. Såväl projektbeskrivning (forskningsplan) och tidigare forskningsmeriter av relevans för det föreslagna projektetet (CV) kommer att bedömas. Det föreslagna projektet måste ha en tydlig europeisk dimension som anknyter till en eller flera av CERGU:s forskningsteman, vara av hög vetenskaplig relevans, och möjligt att slutföra inom två år. Forskningsplanen ska även innehålla information om tänkt strategi för att publicera och sprida resultaten. I bedömningen kommer hänsyn att tas till hur väl det föreslagna projektet kan gynnas av, och bidra till, CERGU-miljön och de tematiska forskningsområdena.

Anställning
Tjänsten avser 80% forskning, I två år, med placering vid en för projektet och den anställdes akademiska bakgrund lämplig institution, från 1 september 2018, eller enligt överenskommelse. Vanligen kombineras postdoktjänsterna med upp till 20% undervisning, men detta måste först avtalas med mottagande institution.

Kontaktpersoner 
Klas Grinell, föreståndare, +46 (0)31 786 5482, klas.grinell@lir.gu.se, Birgitta Jännebring, forskningssamordnare, +46 (0)31 7864286, birgitta.jannebring@cergu.gu.se, eller Thomas Erhag, styrgruppsordförande: thomas.erhag@law.gu.se.

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner 

Ansökan
För att söka en tjänst vid Göteborgs universitet måste du registrera ett konto i vårt online rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är inlämnad senast sista ansökningsdag. Urval av kandidater görs utifrån de kvalifikationer som finns registrerade i ansökningssystemet. 

CERGU:s styrgrupp kommer att fatta det slutliga beslutet i samråd med relevanta institutioner, baserat på utvärderingar av en arbetsgrupp, styrgruppens medlemmar och potentiella externa granskare. En lista över toppkandidater kommer att vara klar i mitten av juni, intervjuer kommer att genomföras i mitten av augusti och de sökande som erbjuds tjänster kommer att meddelas i slutet av augusti.

Ansökan online (på engelska) ska innehålla:

- Ett brev som förklarar den sökandes intresse av tjänsten och CERGU och tydliggör kopplingen till en eller flera av CERGU:s tematiska forskningsområden.
- Ett abstract på forskningsplanen, max 150 ord (inklusive titel)
- Forskningsplanen (max 10.000 tecken inklusive mellanslag, och inklusive referenser)
- CV
- Avhandlingen och ytterligare publikationer (max 3 ytterligare publikationer)

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?