Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoc: Modellering av arters expanderande utbredningsgränser i marina miljöer

 

Institutionen för marina vetenskaper (http://marine.gu.se) är Sveriges mest kompletta miljö för marin forskning och utbildning, och är en av få sådana organisationer i Europa. Institutionen för marina vetenskaper, som bildades 2015, sammanför expertis inom fysisk oceanografi, marin kemi, marin biologi, marin geologi och marin kulturvård. Institution har därmed utomordentliga villkor för att bemöta framtida utmaningar inom marin forskning och utbildning. Institutionen för marina vetenskaper är beläget och har fast personal på tre platser: i Göteborg och vid forskningsstationerna Kristineberg och Tjärnö i Bohuslän.

Ämne

Tillämpad fysik/teoretisk biologi; evolutionsbiologi

Ämnesbeskrivning

Klimatförändringar tvingar många arter ändra sina utbredningsområden. Under ett varmare klimat kommer arter flytta sig för att "följa" det temperaturintervall de är optimerade för. Klimat-inducerad migration kommer att få demografiska konsekvenser, speciellt kommer de delar av bestånd som befinner sig vid expansionsfronten under en förflyttning att ha lägre genetisk variation. Tidigare modeller har visat att den genetiska variationen kontrolleras av de lokala populationsstorlekarna, expansionshastigheten, hur fragmenterad populationen är i fronten och hur stark selektionen är (då populationen flyttar sig in i en ny miljö). Många av de antaganden som befintliga modeller gör (t.ex. haploida generationer, antingen bara sexuell föröking eller bara vegetativ förökning, icke-överlappande generationer, symmetrisk spridning, homogena och över tiden stabila miljöer) är starkt förenklade för naturliga arter och system.

Syftet med det projekt som den nya postdocen ska arbeta i är att utveckla nya modeller med vilka det blir möjligt att analysera hur tillgången till livsmiljöer av god kvalitet för arter (grön infrastruktur) minskar förlusten av genetisk variation hos en "migrerande" art.

Redan idag finns stora mängder empiriska genome-data för en antal arter som nyligen (8000 år sedan) expanderade sina utbredningar in i Östersjön och som idag har sin utbredningsgräns någonstans utefter den salthaltsgradient som karaktäriserar detta hav. Postdocens projekt syftar till att svara på två frågor: (i) Hur påverkade denna postglaciala expansion artens genetiska innehåll, där faktorer som genflöde, tillgång till habitat och reproduktionsbiologi hos arten kan ha varit viktiga? (ii) Vad kommer hände med de redan något utarmade bestånden i Östersjön när nu klimatstressen återigen kan tvinga dessa till förflyttningar? Ett första steg är att konstruera en ny teoretisk model och testa denna. I ett andra steg ska modellen parameteriseras med empiriska data för någon/några arter och valideras mot de empiriska mönster som kan observeras. Därefter kan modellen användas för att prediktera artens framtida utbredning under olika klimatscenarios och tillgång till livsmiljöer (t.ex. marina reservat).

Arbetsuppgifter

Sökande kommer att verka i en forskargrupp som består av både teoretiker och empiriker inom området marin evolutionsbiologi och som arbetar med de genetiska strukturerna hos arter som nyligen etablerats i Östersjön. Gruppen vid institutionen för marina vetenskaper är verksam inom både vid Tjärnö marina laboratorium, och på campus i Göteborg. Arbetet sker i nära samverkan med forskare vid universitetet i Sheffield.

Sökande förväntas att tillsammans med andra i forskargruppen utföra modelleringar av arters utbredningsgränser, inklusive utforma de matematska modellerna, simuleringarna och verifikationerna samt applicera modellerna på tillgängliga empiriska data. Analyserna kan ske med hjälp både av standardprogram och s.k. "custom scripts", men också med hjälp av nya scripts som utvecklas inom gruppen. Sökanden förväntas också presentera resultaten av analyserna i vetenskapliga manuskript, vid konferenser och i populärvetenskapliga sammanhang. Utöver detta förväntas sökande delta aktivt i forskningsrelaterade aktiviteter som bedrivs på institutionen, i synnerhet inom forskargruppen. 

Behörighet

Behörig att anställas som postdoc är den som avlagt doktorsexamen i ett för anställningen relevant ämne maximalt 3 år innan ansökningstidens utgång. Relevanta ämnen är till exempel populationsgenetik, teoretisk evolutionsbiologi, matematik/fysik inriktad mot populationsgenetiska eller teoretisk evolutionsbiologi, eller motsvarande akademiska inriktningar. Sökande med utländsk examen som bedöms vara likvärdig är också behörig.

Den sökande ska ha tidigare erfarenhet av att modellera populationsgenetik, inklusive erfarenhet av att själv skriva egna datorsimuleringsprogram i Matlab, C/C++ eller Mathematica (eller motsvarande). Alternativt ha omfattande erfarenhet av arbete med statistisk analys av genetiska data i en populations- eller evolutionskontext. Erfarenhet av SLiM är meriterande.

Bedömningsgrund

Vetenskaplig skicklighet kommer att tillmätas störst vikt vid bedömningen av sökandes meriter. Denna kommer att bedömas utifrån den sökandes förmåga och tidigare erfarenheter inom forskning inom teoretisk populationsgenetik.

Bedömningen baseras främst på publikationer i ledande internationella tidskrifter och deltagande på internationella konferenser och workshops. För anställningen kommer den sökande att väljas som, efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential inom ämnesområdet för anställningen, bedöms ha de bästa förutsättningarna för att självständigt genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, kommunicera och samverka med övrig personal.

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, upp till 24 månader
Omfattning: 100 % 
Placering: Institutionen för marina vetenskaper, Göteborg
Tillträde: Enligt överenskommelse

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av dr Marina Rafajlović (marina.rafajlovic@marine.gu.se), professor Kerstin Johannesson (kerstin.johannesson@gu.se), eller professor Roger Butlin (r.k.butlin@sheffield.ac.uk).

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-04-30

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?