Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i molekylär ekologi hos platta ostron

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Institutionen för marina vetenskaper (http://marine.gu.se) är Sveriges mest kompletta miljö för marin forskning och utbildning, och är en av få sådana organisationer i Europa. Institutionen för marina vetenskaper, som bildades 2015, sammanför expertis inom fysisk oceanografi, marin kemi, marin biologi, marin geologi och marin kulturvård. Institution har därmed utomordentliga villkor för att bemöta framtida utmaningar inom marin forskning och utbildning. Institutionen för marina vetenskaper är beläget och har fast personal på tre platser: i Göteborg och vid forskningsstationerna Kristineberg och Tjärnö i Bohuslän.

Ämne

Marin molekylär ekologi

Ämnesbeskrivning

Trots att Europeiska platta ostron (Ostrea edulis) är en potentiellt viktig marin resurs, och att Skandinaviska bestånd ännu är opåverkade av de parasiter som har decimerat bestånd på det Europeiska fastlandet, så har ytterst lite gjorts för att undersöka var det kan finnas barriärer till genflöde längs med Skandinaviens kuster, eller om det finns skillnader mellan områden i genetisk diversitet eller lokala anpassningar till miljöfaktorer. Med nya genomiska metoder finns det nu dessutom förutsättningar för att dramatiskt öka förståelsen av de underliggande faktorerna bakom anpassningar, och att förutsäga vilka faktorer som kommer att vara viktiga för bestånden när havsmiljön förändras i framtiden på grund av globala miljöförändringar (framför allt klimatförändringar och havsförsurning). Detta projekt utgår från en kombination av fältstudier, uppfödning av ostron och laboratorieexperiment kopplade till genomiska och bioinformatiska metoder för att öka kunskapen om de platta ostronens ekologi och populationsgenetik. Projektet är även kopplat till marin förvaltning genom utveckling av en bättre klassificering av skyddsvärda områden baserat på genetiska data.

Arbetsuppgifter

Sökande kommer att verka i en internationell forskargrupp inom ett projekt som syftar till att undersöka populationsstruktur, lokala anpassningar, och tålighet mot globala miljöförändringar hos Europeiska platta ostron (Ostrea edulis) i Skandinavien. Denna grupp inkluderar forskare vid Institutionen för Marina Vetenskaper, Danmarks Tekniska Universitet, Universitetet i Agder samt det Svenska Miljöinstitutet IVL.

Doktoranden förväntas arbeta med kombinationer av fält- och laboratorieexperiment av lokala anpassningar, tolerans mot till exempel pH- och temperaturförändringar, och med att undersöka den genomiska bakgrunden till skillnader i toleransnivåer mellan individer och mellan populationer.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Den sökande ska ha en utbildning i evolutionsbiologi, evolutionsgenetik eller liknande inriktning.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart den anställas som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Vi söker en mycket motiverad och självständig person med grundläggande kunskaper i evolution och/eller genetik, för att bedriva doktorandstudier inom naturvetenskap med inriktning mot biologi. Den sökande förväntas ha ett djupt intresse av forskning inom marin evolutionsbiologi, vilja att arbeta i ett team, ambitioner att lära sig nya uppgifter, och god förmåga i att hantera data och att kommunicera med andra.

God förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav.
De högst rangordnade sökande kallas till en intervju som kan komma att genomföras på engelska och i vissa fall via telefon/internet.

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, upp till 48 månader Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för marina vetenskaper, Tjärnö
Tillträde: Enligt överenskommelse

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer du att bli anställd som doktorand. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av Dr Pierre De Wit (pierre.de_wit@marine.gu.se)

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-04-19

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 49 000 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?