Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i ämnesdidaktik med inriktning mot samhällsorienterande ämnen

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession utgör den starkaste didaktiska miljön i Norden och vår övergripande profil kännetecknas av intresse för skola och klassrum och för lärares och elevers vardag i skolan. Institutionens mest omfattande verksamhet är utbildning och fortbildning av lärare. Forskning och utvecklingsarbete i skolnära frågor sker ofta i samverkan med andra miljöer, både inom högskolevärlden och med andra intressenter som till exempel Skolverket, kommuner och enskilda skolor.

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession utlyser en tidsbegränsad anställning som universitetslektor i ämnesdidaktik med inriktning mot samhällsorienterande ämnen. Anställningen omfattar ca 50% av heltidsanställning. Den exakta omfattningen av anställningen kommer att avgöras i samband med detaljplaneringen av anställningen. Sådan detaljplanering görs i samråd med den som tillträder anställningen.

Vi söker dig med dokumenterad kompetens samt förmåga och intresse av att aktivt bidra till och medverka i vidareutveckling av en kreativ miljö där utbildning, samverkan och forskning samspelar och stödjer varandra

Ämnesdidaktik med inriktning mot samhällsorienterande ämnen.

Ämnesbeskrivning

Ämnesdidaktik är ett ämne, där undervisningens, lärandets och utbildningens villkor, processer samt resultat studeras med utgångspunkt i ett innehåll. Detta innehåll kan vara ett avgränsat undervisningsområde, ett skolämne, ett universitetsämne, men kan också vara ett ämnesövergripande eller tematiskt område. Av särskilt intresse är relationer mellan lärande och undervisning samt hur vi organiserar, resonerar och agerar, i detta fall relativt samhällsorienterande ämnen.

Arbetsuppgifter

Anställningen är i hög grad inriktad mot undervisning i historia och historiedidaktik inom lärarutbildningens och undervisning i mastersprogram i didaktik, men det kan även bli aktuellt med undervisning i verksamhetsförlagd utbildning, examensarbeten och utbildningsvetenskaplig kärna. Kursledning och/eller medverkan i programråd hör också till de tänkta arbetsuppgifterna liksom medverkan i didaktisk forskning. Den sökande ska kunna undervisa på svenska

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i Göteborgs universitets anställningsordning. För behörighet till den aktuella anställningen krävs att man dels visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen i ämnesdidaktik med inriktning mot samhällsorienterande ämnen eller har motsvarande vetenskapliga kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen. För behörighet krävs även erfarenhet av undervisning i grundskola och/eller gymnasieskola i relevant ämne.

Bedömningsgrund

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i Göteborgs universitets anställningsordning. Vid läraranställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

Den första bedömningsgrunden är pedagogisk skicklighet visad genom dokumenterad förmåga att utveckla, leda och genomföra utbildning av hög kvalitet i samhällsorienterande ämnen med fokus på historieämnet, samt erfarenhet av övriga arbetsuppgifter som anges ovan.

Den andra bedömningsgrunden är annan pedagogisk skicklighet till exempel visad genom dokumenterad erfarenhet av relevant undervisning inom skolväsendet.

Den tredje bedömningsgrunden är den sökandes administrativa skicklighet och förmåga att medverka i verksamhetsutveckling samt att samverka med det omgivande samhället. Erfarenhet av att leda verksamhetsutveckling inom skola eller universitet är meriterande.

Vid tillsättningen av anställning kommer vi att fästa särskild vikt vid lärarexamen, ämnesdidaktiska kunskaper inom historia, pedagogisk skicklighet samt tidigare erfarenheter av undervisning och kursledning inom universitet och högskola.

I urvalsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer och referenstagning.

Anställningsform:                Tidsbegränsad anställning, max ett år
Omfattning:                        50%
Placering:                           Institutionen för didaktik och pedagogisk profession
Tillträde:                            2020-07-01

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av avdelningschef Kaj Jönsson, kaj.jonsson@ped.gu.se, tel: 031 786 2234 eller prefekt Christina Osbeck, christina.osbeck@gu.se, tel: 031-786 2273.

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Ansökan ska innehålla:

-Personligt brev
-CV/meritförteckning och personuppgifter
-Utbildningsbevis, betyg eller andra handlingar
-Dokumentation av pedagogisk skicklighet
-Annan dokumentation av vikt för anställningen

De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till:

Ewa Steen Stackelius
Institutionen för didaktik och pedagogisk profession

och publikationerna ska vara inkomna senast sista ansökningsdagen.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-03-15.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.