Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i psykologi med inriktning kognitiv neurovetenskap

Psykologiska institutionen har drygt 160 anställda, och bedriver en omfattande utbildnings- och forskningsverksamhet i samverkan med det omgivande samhället. Den forskning som bedrivs bedöms av internationella granskare som mycket god och söktrycket på våra utbildningar är sedan många år tillbaka högt. Se www.psy.gu.se för mer information.

Psykologiska institutionen söker en postdoktor för arbete i ett forskningsprojekt kring hjärnmekanismerna bakom inlärning av färdigheter i logisk tänkande.

Forskningsområde

Klassisk intelligensforskning ser den mänskliga förmågan till abstrakt och logisk problemlösning som en förmåga som påverkas mycket lite av erfarenhet och inlärning. Ny forskning pekar dock på att kunskap spelar en avgörande roll i dessa kognitiva förmågor och att människor lär sig färdigheter i logisk tänkande och problemlösning. Dessa färdigheter kan sedan spela en stor roll för människans utveckling genom hela livet. Genom användning av beteendeexperiment, funktionell magnetresonans imaging (fMRI) och psykometriska metoder studerar vi hur den mänskliga hjärnan lär sig färdigheter i logiskt tänkande och vilken effekt som inlärning av färdigheter har på kognitiv utveckling över livsspannet.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifter består av design, planerande och genomförande (självständigt och i samarbete) av fMRI och beteendeexperimentella studier av abstrakt och logisk problemlösning och hur dessa kognitiva processer påverkas av kunskap och färdighetsövning. Analys och vetenskaplig rapportering av data från dessa studier är också centrala uppgifter. Liknande arbete på existerande data i longitudinella studier av kognitivt åldrande kan ingå i arbetsuppgifterna. Även undervisning och handledning kan ingå, dock högst till 20% av arbetstiden. Innehavaren av anställningen förväntas utföra större delen av sina arbetsuppgifter på plats i Göteborg.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har svensk doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen. I första hand bör den komma i fråga för anställning som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång samt inte varit anställd som postdoktor under mer än ett år inom samma eller närliggande ämnesområde vid Göteborgs universitet. Även den som avlagt examen tidigare kan komma i fråga om särskilda skäl föreligger (t ex ledighet på grund av sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, vissa förtroendeuppdrag, föräldraledighet eller liknande omständigheter). Åberopas särskilda skäl skall dessa styrkas i ansökan. Den sökande ska ha avlagt doktorsexamen inom psykologi, neurovetenskap, medicinsk teknologi eller motsvarande. Doktorsexamen ska vara avlagd innan anställningen påbörjas.

Bedömningsgrund

Skicklighet i design, genomförande, och analys av fMRI-studier är ett krav. Erfarenhet av experimentella metoder inom kognitiv psykologi eller kognitiv neurovetenskap är meriterande, liksom kunskaper i statistisk och matematisk modellering. Goda kunskaper i psykometri är också meriterande. Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav.

Vid urval av behöriga sökanden ska den sökande väljas som, efter en helhetsbedömning av skicklighet samt utvecklingspotential, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de ovan beskrivna arbetsuppgifterna. Därutöver kommer även personliga egenskaper som planeringsförmåga, noggrannhet, självständighet, samarbetsförmåga och kommunikationsfärdigheter att beaktas.

I urvalsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer och referenstagning. Dessa moment kommer i förekommande fall också att ligga till grund för bedömningen.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning som postdoktor, 2 år, på heltid med placering vid Psykologiska institutionen. Tillträde enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen kan lämnas av professor Martin Lövdén, martin.lovden@psy.gu.se, 0790-682155.

Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till personalhandläggare Therese Björkäng, therese.bjorkang@psy.gu.se, 031-786 1632.

Fackliga organisationer

Ansökan

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-03-12

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.