Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, IKI, bedriver forskning, forskarutbildning grundutbildning och samverkansuppdrag inom idrottsvetenskap och kostvetenskap.

Centrala intresseområden vid institutionen inom idrottsvetenskapen är coaching/ledarskap, undervisning/lärande samt hälsopromotion och prestationsutveckling. En stor del av institutionens grundutbildning sker inom hälsopromotionsprogrammet, programmet i sports coaching samt lärarutbildning i idrott och hälsa, men det finns även fristående kurser och kostvetenskapliga utbildningar.

Idrottsvetenskap

Ämnesbeskrivning

Idrottsvetenskap avser idrott och fysisk aktivitet ur ett tvärvetenskapligt perspektiv och innefattar studiet av den idrottande/fysiskt aktiva individen och idrottskulturens utveckling i samhället. Inom den prestationsinriktade delen av idrotten ingår att kunna analysera och värdera idrottslig aktivitet. I föreliggande tjänst ligger fokus på tränings- och matchanalys.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna gäller undervisning inom inriktningen sport coaching med inriktning tränings- och matchanalys. Tränings- och matchanalys inkluderar kunskap om olika typer av analysverktyg för att kunna utvärdera lagidrottares kravprofiler utifrån ett fysiskt, taktiskt, tekniskt och psykologiskt perspektiv. Vidare används data från matchanalysverktyg som en bas för att planera och genomföra olika träningsinterventioner för spelare på individ- och lagnivå. Arbetsuppgifterna består av praktisk och teoretisk undervisning, samt handledning inom utbildning på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå. Undervisningen sker på svenska och engelska. I arbetsuppgifterna ingår också kursadministration. Specifika arbetsuppgifter inom undervisning och kursansvar inkluderar att den sökande är väl insatt i hur olika system för tränings- och matchanalys mäter prestation och vilka felkällor som finns.

Tjänsten inkluderar även att kunna koordinera, söka medel och leda forskningsprojekt med ansvar för datainsamling samt rapportera resultat till uppdragsgivare och samarbetspartners.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Behörig att anställas som universitetslektor i idrottsvetenskap är den som har avlagt doktorsexamen i idrottsvetenskap eller har motsvarande vetenskapliga kompetens, samt har visat vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.

Bedömningsgrund

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet i lika mån.

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid dokumenterad vetenskaplig skicklighet inom området, i första hand visad genom publikationer i relevanta vetenskapliga tidskrifter. Dokumenterad erfarenhet av forskningsverksamhet avseende metodologi inom tränings- och matchanalys är ett krav. Det är meriterande med erfarenhet av fysiologisk forskning inom elitfotboll, innefattande insamling, behandling och analys av GPS-data. Förtrogenhet med särskilda metoder för att mäta och analysera prestation är särskilt meriterande. Till detta krävs kunskap i att tolka data från de olika systemen utifrån befintlig litteratur och praktisk erfarenhet. Därutöver kommer dokumenterad erfarenhet av deltagande i/erhållande av externfinansierade forskningsprojekt tillmätas vikt.

Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att fästas vid dokumenterad erfarenhet av att planera och genomföra undervisning. Meriterande är erfarenhet av undervisning, kursansvar och utveckling av kurser i tränings- och matchanalys i lagidrotter. Sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning förväntas genomgå sådan inom ett år från det att anställningen påbörjats. Handledning på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå är meriterande. Därutöver kommer dokumenterad erfarenhet av att på olika sätt ha deltagit i universitetets tredje uppgift (samverkan med det omgivande samhället) tillmätas vikt. Den sökandes personliga egenskaper i att kunna samarbeta internt och externt för att utföra de beskrivna arbetsuppgifterna kommer att beaktas vid bedömningen av lämpligheten för anställningen.

Vid anställning väljs den sökande, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential inom ämnesområdet för anställningen bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Den som tillsätts bör behärska ett skandinaviskt språk.

Anställning

Anställningen är tillsvidare på 50 % vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.
Tillträde: 2021-01-01

Frode Slinde, prefekt
031-7864220, frode.slinde@gu.se

Karin Grahn, studierektor
031-7862072, karin.grahn@ped.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-02-18

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.