Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR 1-2 postdoktorer i ekonomisk historia

Handelshögskolan har med sina drygt 3 700 helårsstudenter, 470 anställda, 160 internationella partneruniversitet, sina huvudämnen - ekonomi och juridik - och fyra institutioner en unik bredd. Unik är också skolans nära samverkan med näringsliv och offentlig sektor. Handelshögskolan är ackrediterad av EQUIS, AACSB och AMBA och är därmed den enda handelshögskola i Sverige som är Triple Crown-ackrediterad.

Institutionen för ekonomi och samhälle, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet söker en till två postdoktorer vid avdelningen för ekonomisk historia. Institutionen bedriver utbildning och forskning inom tre olika ämnesområden; ekonomisk historia, kulturgeografi samt innovation, entreprenörskap och management av intellektuella tillgångar. De olika ämnesområdena inom institutionen skapar möjligheter till tvärvetenskaplig utbildning och forskning.

Ekonomisk historia.

Ämnesbeskrivning

Avdelningen för ekonomisk historia bedriver forskning och utbildning inom ämnet vilket behandlar samhällsutvecklingen och den ekonomiska utvecklingen ur ett långsiktigt perspektiv. Dagsaktuella frågor om globalisering, miljö, migration och genus studeras i ekonomisk-historiskt perspektiv liksom klassiska frågor om ekonomisk tillväxt och fördelning. På avdelningen finns också en grupp som forskar inom ämnet business history. Avdelningen erbjuder forskarutbildning samt fristående kurser på grundnivå och avancerad nivå som ger möjlighet att ta en kandidat- eller mastersexamen. Flera av kurserna ingår i ett antal programutbildningar vid Göteborgs universitet. För mer information om verksamheten vänligen klicka här.

Arbetsuppgifter

Befattningen som postdoktor syftar till att ge nyblivna doktorer möjlighet att befästa och vidareutveckla i första hand sina vetenskapliga färdigheter. I anställningen som postdoktor ska arbetsuppgifterna huvudsakligen vara inriktade mot egen forskning men kan, om de inte överstiger en femtedel av arbetstiden, även innefatta undervisning. För att ytterligare förstärka vår forskning och undervisning inom ämnet ekonomisk historia söker vi 1-2 postdoktorer. Den ena tjänsten är inriktad mot ekonomisk historia generellt och den andra mot business history.

Kvalifikationer

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen inom ekonomisk historia eller business history, eller som har en utländsk examen som bedöms motsvara sådan doktorsexamen. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare bör komma i fråga, om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.

Särskild vikt i bedömningen av sökande kommer att fästas vid aktuell aktivitet inom forskning och undervisning i ekonomisk historia och/eller business history. Sökande ska ha beprövad erfarenhet av de forskningsmetoder som är relevanta för de ovan beskrivna forskningsområdena. Publicering i vetenskapliga tidskrifter av hög kvalitet inom ekonomisk historia eller business history, aktivitet i vetenskapssamfundet samt erhållande av forskningsmedel i konkurrens är meriterande.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. För tjänsten är det viktigt att ha god samarbetsförmåga. Du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp.

För tjänsten krävs goda språkkunskaper i engelska, i både tal och skrift. Goda kunskaper i svenska i tal och skrift är meriterande.

Anställning

Anställningen är tidsbegränsad anställning under två år med en omfattning på 100 % med placering avdelningen för ekonomi och samhälle, institutionen för ekonomi och samhälle. Beslut om anställning som postdoktor sker med stöd av kollektivavtalet Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor. Tillträde för anställningen är 2020-04-01 eller enligt överenskommelse.

Tillsättningsförfarande

I urvalsprocessen är det aktuellt med bl.a. intervjuer, skriftligt test och granskning av sökandes referenser.

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:

Susanna Fellman, professor och viceprefekt, 031 786 47 45, susanna.fellman@econhist.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Urvalet av sökande kandidater görs utifrån de handlingar och kvalifikationer som är registrerade i ansökan vid sista ansökningsdag.

Bifoga i ansökan:

• CV
    • Personligt brev
    • Avsiktsförklaring om max två sidor där den sökande belyser hur han/hon vill arbeta om han/hon får anställningen
    • Examensbevis
    • Doktorsavhandling
    • Artiklar, konferensuppsatser, bokkapitel och liknande (max 10 st)
    • Rekommendationsbrev från vetenskapliga referenser, med kontaktuppgifter (2 st)
    • Övriga dokument, relevanta för ansökan

Ange tydligt ditt personnummer i ansökan, förslagsvis i CV och personligt brev. Ange även tydligt vilket rekryteringsärende det gäller.

De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i tre exemplar till:

Institutionen för ekonomi och samhälle

Att: Hanna Skoglund

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-02-28

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.