Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i biodiversitetsforskning / beräkningsbiologi

Institutionen för biologi och miljövetenskap är värd för Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier (GGBC). Centrumet har två huvudmål: att vidareutveckla forskning om biologisk mångfald och att överbrygga klyftan mellan forskare, allmänheten och industrin. Arbetsspråket är engelska. På Institutionen för biologi och miljövetenskap finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Den nuvarande anställningen placeras i Göteborgs botaniska trädgård med flexibilitet för att spendera tid mellan Schweiz (Universitetet i Fribourg) och London (Royal Botanic Gardens, Kew). När det är möjligt kommer internationella samarbeten att genomföras genom videokonferenser för att minska miljöpåverkan.

Projektbeskrivning
Målet med detta projekt är att skapa, utveckla och / eller tillämpa innovativa lösningar för att hantera den pågående förlusten av biologisk mångfald i alla skalor (taxonomisk, fylogenetisk, rumslig). Projektet förväntas kopplas till handledarna (Alexandre Antonelli and Daniele Silvestro) breda forskningsområden, men det finns flexibilitet i fokus, strategi och specifika mål, beroende på kandidatens styrkor och intressen. Möjliga områden inkluderar, men är inte begränsade till:

 • Integrering av tekniker för att identifiera arter som kombinerar automatiskt bildigenkänning, geo-placering och taxonomiska nycklar som implementeras i vår mobila app knowme.earth
 • Användning av artificiell intelligens och maskininlärning med data om biologisk mångfald, såsom artförekomster och bilder
 • Utveckling eller utvärdering av metoder för automatiserade utvärderingar av utrotningsrisker för arter, klassificering i den Röda Listan över hotade arter, eller hot över specifika områden

Vi är särskilt angelägna om att stödja projekt som lägger till nya dimensioner i våra nuvarande forskningsportföljer.

Projektet är ett samarbete mellan ass.prof. Daniele Silvestro vid universitetet i Fribourg och Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier; och professor Alexandre Antonelli vid Royal Botanic Gardens, Kew och Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier. Beroende på projekt och lämplighet kan ytterligare nationella och internationella samarbetspartners ingå.

Jobbuppdrag
Denna anställning omfattar följande uppgifter: vidareutveckling och/eller testning av programvara för fylogenetisk analys; ansvar för att hantera egen arbetsbelastning; produktion av vetenskapliga artiklar; effektiv kommunikation inom och utanför teamet; bland andra uppdrag beroende på kandidatens färdigheter och intressen i förhållande till projektets mål.

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som har en doktorsexamen i relevant område t.ex. biodiversitetsforskning, beräkningsbiologi eller bevarandebiologi eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i relevant område.
I första hand bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt doktorsexamen tidigare kan komma i fråga, i första hand, om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller studentorganisationer.

Vi vill aktivt främja jämlikhet, mångfald och inkludering i våra forskningsgrupper för att återspegla samhället i stort. Vi uppmuntrar särskilt ansökningar från underrepresenterade kön, sexuell läggning, bakgrund, etnicitet etc.

Bedömningsgrunder
Vi söker en mycket motiverad person för en ledande roll i detta projekt. Följande färdigheter är avgörande för denna anställning:

 • expertkompetenser inom minst ett område som är relevant för detta projekt
 • mycket god förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav då vi arbetar i en internationell miljö.

Vi kommer att utvärdera följande urvalskriterier för det föreslagna projektet:

 • innovation
 • kvalitet
 • genomförbarhet
 • genomslag (i miljön, samhället och/eller vetenskapen)

Vi kommer att utvärdera följande urvalskriterier för sökanden:

 • tidigare vetenskaplig produktion (vetenskapliga publikationer och mjukvaror, om tillämpligt)
 • speciella färdigheter (t.ex. erfarenhet inom programmerings- och datavetenskap)
 • mjuka färdigheter (kommunikation, förmåga att samarbeta, självständighet mm)

Anställningen
Anställningen är en tidsbegränsad heltidsanställning på två år med start september 2020 eller enligt överenskommelse.

Ansökan måste vara skriven på engelska och innehålla:

 • Ett projektförslag (inklusive referenser som hyperlänkar), på max 2 sidor i teckenstorlek 12. Svara på frågorna om vad du vill göra, hur du skulle göra det, varför det är viktigt och vilka förväntade resultat kan uppnås. Tänk på urvalskriterierna som anges ovan för projektet. Du kan inkludera namn på samarbetspartners du vill involvera, från våra forskargrupper eller någon annanstans.
 • Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen samt varför du skulle vara en lämplig kandidat.
 • Meritförteckning (CV)
 • Examensbevis på doktorsexamen och andra relevanta utbildningar
 • Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript
 • Anställningscertifikat och andra handlingar som anses vara viktiga av den sökande
 • Kontaktinformation till 2-3 potentiella referenser

De mest kvalificerade kandidaterna kommer att väljas ut för intervju(er), som kommer att hållas på engelska och kan initialt utföras via skype.

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Kontaktuppgifter för anställningen:
Allison Perrigo, PhD
Föreståndare för Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier och Vetenskaplig koordinator, Antonelli Lab
e-post: allison.perrigo@bioenv.gu.se

Henrik Aronsson, professor och prefekt
tel. +46 31 786 48 02
e-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Relaterade länkar:
http://antonelli-lab.net/
https://ggbc.gu.se/
https://www.kew.org/science
https://ronquistlab.github.io/people.html
https://people.kth.se/~dbro/

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?