Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskare i beräkningsbiologi / molekylär fylogenetik

Institutionen för biologi och miljövetenskap är värd för Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier (GGBC). Centrumet har två huvudmål: att vidareutveckla forskning om biologisk mångfald och att överbrygga klyftan mellan forskare, allmänheten och industrin. Arbetsspråket är engelska. På Institutionen för biologi och miljövetenskap finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Den nuvarande anställningen placeras i Göteborgs botaniska trädgård med flexibilitet för att spendera tid mellan Stockholm (Naturhistoriska riksmuseet och Kungliga tekniska högskolan) och London (Royal Botanic Gardens, Kew). När det är möjligt kommer internationella samarbeten att genomföras genom videokonferenser för att minska miljöpåverkan.

Projektbeskrivning
Den snabba ökningen av offentligt tillgängliga DNA-sekvensdata erbjuder nu spännande möjligheter att bygga 'Livets träd' (fylogenier) som fastställer förhållanden och ursprung för alla levande organismer. Även om flera försök görs för att bygga omfattande molekylära fylogenier kvarstår en stor utmaning i hur man effektivt kan lägga till nybildade sekvenser till sådana träd utan att behöva starta från början varje gång.

Detta projekt - "Online-fylogenetik" - kommer att dra nytta av nya sekventiella Monte Carlo-tekniker för att lägga till nya sekvenser till befintliga träd under en helt Bayesiansk ram. Vi kommer  att validera metoden genom att bygga ett kontinuerligt uppdaterat fylogenetiskt träd för alla växtarter som hittills sekvenserats.

Projektet är ett samarbete mellan internationellt ledande forskare vid Göteborgs universitet (Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier), Royal Botanic Gardens, Kew, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholms universitet, Kungliga tekniska högskolan, Aarhus universitet och Michian universitetet. Finansiering ges genom ett konkurrenskraftigt bidrag från Vetenskapsrådet.

Jobbuppdrag
Denna anställning omfattar följande uppgifter: vidareutveckling av och/eller testning av programvara för fylogenetisk analys; ansvar för att hantera egen arbetsbelastning; produktion av vetenskapliga artiklar; effektiv kommunikation inom och utanför teamet; bland andra uppdrag beroende på kandidatens färdigheter och intressen i förhållande till projektets mål.

Behörighet
Behörig att anställas som forskare är den som har en doktorsexamen i relevant område (t.ex. beräkningsbiologi, molekylär fylogenetik, bioinformatik) eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i relevant område. Doktorsexamen ska vara klar före sista ansökningsdag.

Vi vill aktivt främja jämlikhet, mångfald och inkludering i våra forskningsgrupper för att återspegla samhället i stort. Vi uppmuntrar särskilt ansökningar från underrepresenterade kön, sexuell läggning, bakgrund, etnicitet etc.

Bedömningsgrunder
Vi söker en mycket motiverad person för en ledande roll i detta projekt. Minst en av följande färdigheter krävs för denna anställning:

• erfarenhet av probabilistisk modellering och Bayesiansk inferens
  • erfarenhet med avancerade inferensalgoritmer, till exempel Markov-chain Monte Carlo eller Sequential Monte Carlo
  • färdigheter i funktionella eller probabilistiska programmeringsspråk

Högt meriterande är

• grundläggande kunskaper i biologisk systematik, taxonomi och/eller molekylär datering
  • erfarenhet av att hantera DNA-data för molekylär fylogenetik, genomik eller relaterade fält

God förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav då vi arbetar i en internationell miljö.

Anställningen
Anställningen är en tillsvidareanställning med omfattning 100%. Provanställning kommer att tillämpas. Start 2020-09-01, eller enligt överenskommelse.

Ansökan måste vara skriven på engelska och innehålla:

• ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen
  • det personliga brevet ska inkludera följande utvärderingsuppgift:
    Namnge och motivera vad du ser som ett av de viktigaste framstegen inom området molekylär fylogenetik under de sista 10 åren (max 300 ord). Ansökningar som saknar detta kommer inte att beaktas.
  • meritförteckning (CV)
  • examensbevis på doktorsexamen och andra relevanta utbildningar
  • fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript
  • anställningscertifikat och andra handlingar som anses vara viktiga av den sökande
  • kontaktinformation till 2-3 potentiella referenser

De mest kvalificerade kandidaterna kommer att väljas ut för intervju(er), som kommer att hållas på engelska och kan initialt utföras via skype.

Ansökan

Kontaktuppgifter för anställningen:
Allison Perrigo, PhD
Föreståndare för Göteborgs Centrum för Globala Biodiversitetsstudier och Vetenskaplig koordinator, Antonelli Lab
E-mail: allison.perrigo@bioenv.gu.se

Henrik Aronsson, professor och prefekt