Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR MSCA-Doktorand i medicinsk vetenskap - Biomaterial-mikrobiologi

Titel på projektet: Materialinducerad hämning av biofilmbildning

Arbetsuppgifter

Utbildning i medicinsk vetenskap består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/forskarutbildning/

Projekt: Mer än 50% av alla sjukvårdsrelaterade infektioner är relaterade till implantat och medicinsk utrustning och denna infektionsbekämpning är en samhällsutmaning. Behandling med ortopediska implantat såsom höft- och knäprotes har förbättrat livskvaliteten för patienter. Implantatrelaterad infektion är en förödande komplikation och orsakas ofta av biofilmbildande bakterier. Biofilmen skyddar bakterier från värdens immunsystem och antibiotika, vilket utgör en utmaning vid behandling. Den bästa metoden för infektionsbekämpning är att utveckla nya förebyggande åtgärder som specifikt fokuserar på hämning av både bakteriell vidhäftning och bildning av biofilm, till exempel genom att modifiera implantatmaterialet.

Det övergripande syftet med detta forskningsprojekt är att skapa en djupare förståelse för materialets rollen på in vitro-biofilmbildningen av kliniska bakteriestammar och karakterisera mekanismerna bakom materialets antimikrobiella verkningssätt.

Den nuvarande doktorandstudien är en del av ett europeiskt konsortium som kallas BIOREMIA, ett EU-finansierat Marie Sklodowska-Curie program, bestående av 15 doktorander som i gemensamt tvärvetenskapligt samarbete kommer att fokusera på ämnet "BIOfilm-RESistant Materials for Hard tissue Implant Applications". Med hjälp av molekylärbiologi och in vitro-biofilmmodeller kommer doktoranden att bidra till en bättre förståelse av biofilmassocierade infektioner och kunna översätta den utvecklade grundläggande kunskapen till nya antibiofilmstrategier, som kommer att vara användbara för kliniker och industriella partners. Doktoranden utvärderar den antibakteriella och antifouingseffektiviteten hos material / ytor. Doktoranden kommer att anpassa och vidareutveckla de etablerade in vitro-modeller och analytiska tekniker för att utvärdera och kvantifiera biofilmbildning på de utvecklade materialen / ytorna.  

Information om nätverket finns på http://www.bioremia.eu/

Utbildning på forskarnivå omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen. Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration (så kallad institutionstjänstgöring). Sådant arbete får, innan doktorsexamen avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i medicinsk vetenskap har den som med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller har bedömts ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:
- specifika kunskaper och färdigheter inom ämnesområdet och närliggande forskningsområden
- erfarenhet av vetenskaplig teori och relevanta forskningsmetoder
- vetenskaplig analys och presentation styrkt genom uppsats, examensarbete, vetenskapliga publikationer eller liknande. 

Anställning

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer du att bli anställd som doktorand. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Tidsbegränsad anställning 4 år, med omfattning 100 %. Placering: Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för biomaterialvetenskap. Tillträde enligt överenskommelse. MSCA doktorandanställning inom ett Marie Sklodowska Curie program med MSCA finansiering (BIOREMIA - BIOfilm-REsistant Materials for hard tissue Implant Applications).

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander. 

Övrigt

För att bli beviljad MSCA finansiering ska sökande, vid ansökningstillfället, ej ha vistats i Sverige för studier eller arbete längre än 12 månader under de senaste 3 åren. Den sökande måste också vara inom 4 år efter sin mastersexamen (motsvarande heltid forskningserfarenhet) och inte heller disputerat inom något annat område.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta: 

Huvudhandledare Margarita Trobos, docent, institutionen för kliniska vetenskaper,
telefon: 031-786 2963, e-post: margarita.trobos@biomaterials.gu.se

Biträdande handledare Anders Palmquist, docent, institutionen för kliniska vetenskaper,
e-post: anders.palmquist@biomaterials.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Komplett ansökan innehåller i pdf format:

  • Personligt brev
  • CV
  • Bevis om examen på avancerad nivå eller fullgjorda kurser, se behörighetskrav ovan
  • Bevis om slutförd kurs i Engelska 6 eller motsvarande (gymnasiebetyg eller motsvarande)

För sökande med utländsk examen

Om examen är från lärosäte utanför Sverige är du skyldig att informera dig om vad som gäller för just det landet https://www.antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/magister-och-master/for-dig-med-utlandsk-kandidatexamen/dokument-fran-ditt-utbildningsland/ - där finns även information om hur det särskilda behörighetskravet i engelska kan uppfyllas.

  • Ange i din ansökan en kontakt (telefonnummer eller e-post) till utfärdande lärosäte som kan verifiera examen 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-03-31 

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?