Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktoral forskare – Effekter av klimatförändringar och biodiversitet på experimentella sjögräsekosystem

 

Postdoktoral forskare – Effekter av klimatförändringar och biodiversitet på experimentella sjögräsekosystem

Institutionen för Marina Vetenskaper vid Göteborgs Universitet välkomnar ansökningar för en postdoktoral forskare för att arbeta konsekvenserna av fluktuationer av miljövariabler och marina klimatförändringar på experimentella sjögräsekosystem.

 

Institutionen för Marina Vetenskaper är en tvärvetenskaplig akademisk miljö som inkluderar marinbiologi, marin kemi, oceanografi och marin geologi. Våra undervisnings- och forskningsaktiviteter sträcker sig från havscirkulation under polarisen till biogeokemiska flöden i djuphavet, och från grunda tempererade sjögräsbäddar till kallvattenskorallrev. I dessa miljöer studerar vi olika niver av biologisk organisation från gener, individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar med ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa fält för att förstå effekterna av antropogena miljöförändringar. Institutionen är baserad vid Göteborgs Universitets lokaler i Göteborg, samt vid två marina forskningslaboratorier vid Tjärnö och Kristineberg (www.marine.gu.se).

 

Tjärnö Marina Laboratorium har ett starkt forskningsfokus på experimentell marin ekologi, vattenbruk, och populationsgenetik och molekylärbiologi. Som relevant för denna utlysning, har Laboratoriet utmärkta genomflödesvattensystem, mesokosmanläggningar (med möjlighet att manipulera havsvattenstemperatur, salinitet, pH och ljus), nära tillgänglighet till miljön, och en utmärkt populations- och evolutionsgenetisk forskargrupp med kopplade laboratorier för molekylära analyser.

Projektbeskrivning

Vi söker en skicklig och dedikerad postdoktoral forskare för att driva och utveckla experimentell forskning om effekterna av inomarts genetisk diversitet på resiliens hos förenklade sjögräs-mesokosmer mot klimatförändringar och miljöfluktuationer. Detta arbete är finansierat av FORMAS, det Svenska Forskningsrådet för hållbar utveckling, och är en del av ett större projekt med parallella initiativ i Finland (Åbo) och Norge (Tromsø). I detalj, så kommer projektet att: i) kvantifiera effecterna av inomarts genetisk diversitet för resiliens hos modeller av sjögräsekosystem mot både abiotiska och biotiska stressorer, och; ii) undersöka hur naturligt fluktuerande framtida klimat i framtiden kan påverka detta förhållande.

 

Arbetsuppgifter

Den antagna sökanden kommer att arbeta i nära samarbete med seniora forskare vid Tjärnö Marina Laboratorium samt med andra forskare och projektledare inom ett bredare internationellt projekt. Postdoktorn kommer framför allt att ansvara för att utveckla, förfina och mesokosmexperiment, provtagningsprotokoll och program, dataanalys och skrivande av vetenskapliga publikationer. Arbetet är baserat vid Tjärnö Marina Laboratorium vid Göteborgs Universitet utanför Strömstad (https://loven.gu.se/), men kan även inkludera fält- och/eller laboratoriearbete vid partneruniversitet i Finland och norra Norge.

 

Behörighet
Kvalifikationer för akademiska positioner anges i Kapitel 4, Sektioner 3 - 4 i den Svenska Högskoleförordningen. Antagning som postdoktoral forskare kräver en filosofie doktorsexamen i ett relevant fält (t.ex. marinbiologi eller marin ekologi) eller en utländsk examen motsvarande en filosofie doktor inom ett fält som är relevant för denna tjänst. Prioritet kommer att ges till sökande som har disputerat inom tre år innan utlysningens slutdatum. Sökande som har disputerat mer än tre år före utlysningens slutdatum kan komma att beaktas under särskilda omständigheter (t.ex. tjänstledighet på grund av sjukdom, militärtjänst, fackliga- eller studentorganisations aktiviteter, föräldraledighet eller andra likartade omständigheter).

 

Urvalskriterier och bedömning

Den antagna sökanden skall ha bred kunskap om: experimentell design och analys i kustnära marina ekosystem; experimentell manipulation av flera klimatvariabler (t.ex. uppvärmning och/eller utsötning och/eller försurning) i marina ekosystem; trender och fluktuationer hos de viktigaste klimatvariablerna i kustnära hav, och; effekterna av dessa variabler på marina organismer och ekosystem. Sökande med dokumenterad erfarenhet av manipulation av fluktuerande miljövariabler, och/eller effekterna av uppvärmning, försurning och/eller utsötning på sjögräs och makroalger kommer att prioriteras. Erfarenhet av genetiska analyser av inomarts genetisk variation, och/eller kultivering av sjögräs är meriterande, men ej nödvändigt. God kommunikationsförmåga i skriftlig och talad engelska är ett krav.

 
Ansökningsförfarande:

 

Ansökan måste innehålla:

  • Ett kort motivationsbrev som beskriver hur sökanden möter urvalskriterierna (max. två A4 sidor)
  • En lista av utbildning, kvalifikationer, och anställningar (CV)
  • En komplett publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript

• Namn och kontaktuppgifter till två referenser

Anställning

Anställningstyp: Visstidsanställning, två år
Anställningsgrad: 100 %
Plats: Institutionen för Marina Vetenskaper, Tjärnö
Anställningstid: 1 Mars 2020 eller enligt överenskommelse.
 

 

Kontaktuppgifter för anställningen

Jon Havenhand                                                          Pierre De Wit

Telefon: +46 (0)31-786 9682                                    +46 (0)31-786-9550

Email: jon.havenhand@marine.gu.se                     pierre.de_wit@marine.gu.se
 

Per Hall, Professor and Head of Department
Telefon: +46 31 786 9062
Email: per.hall@marine.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2020-02-09

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?