Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i matematik: Diofantiska problem med restriktion på variablerna

Institutionen för matematiska vetenskaper vid Göteborgs universitet är en gemensam institution med Chalmers tekniska högskola. Med ca 200 anställda är vi den största matematiska institutionen i Sverige. Institutionen består av tre vetenskapliga avdelningar; Algebra och geometri, Analys och sannolikhetsteori, och Tillämpad matematik och statistik.

Vi bedriver framgångsrik forskning inom ett flertal områden av ren och tillämpad matematik inklusive matematisk statistik. Institutionen är en viktig partner för andra vetenskaper och industriprojekt. Vi samverkar med samhället bl.a. genom en omfattande utbildning. Vi är en föräldravänlig organisation och vi verkar aktivt för jämställda villkor.

Vid avdelningen Algebra och geometri bedriver vi framgångsrik forskning inom bl.a. komplex analys, algebraisk och komplex geometri, talteori, algebra och matematisk fysik. Arbetsmiljön är stödjande, kreativ och internationell med ett konstant flöde av gäster. Mer information om oss finns på 

http://www.chalmers.se/math/

Ämne

Matematik

Projektbeskrivning

Vi söker en person som skall arbeta med projektet ”Diofantiska problem med restriktion på variablerna” tillsammans med docent Julia Brandes vid avdelningen för Algebra och geometri.

Syftet med projektet är att tillämpa några av de framsteg som tagits i samband med Vinogradovs medelvärdessats för att få kvantitativa begränsningar på antalet lösningar till Diofantiska ekvationer där variablerna är begränsade till vissa små mängder.

Ett av de största genombrotten i gränslandet mellan analytisk talteori och harmonisk analys var lösningen på huvudförmodan i Vinogradovs medelvärdessats. Detta åstadkoms väsentligen samtidigt av Wooley, och Bourgain, Demeter och Guth. Projektet syftar till att vidareutveckla idéerna i bevisen med fokus på tillämpningar på talteoretiska problem. Projektet är tvådelat med målen att å ena sidan utnyttja strukturen i existerande metoder för att lösa problem inom additiv talteori, med speciell hänsyn tagen till additiva problem över fraktala mängder, och å andra sidan generalisera metoderna och göra dem mindre beroende av vissa homogenitetsvillkor på storleken på variablerna.

Projektet är finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Framstående ansökningar från matematikens alla forskningsgrenar kommer att beaktas. Företräde ges dock dem med en forskningsprofil kompatibel med projektbeskrivningen.

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta med att anpassa tekniken i ”efficient congruencing/efficient boxing” eller ”l^2-decoupling” till additiva problem begränsade till vissa små mängder av variabler. Speciellt intressanta är mängder med fraktal struktur (t.ex. tal med restriktioner på vilka siffror som är tillåtna) samt variabler begränsade till små olikartade områden. Du förväntas bidra genom att utveckla nya ideer både självständigt och tillsammans med andra. Du bör vara motiverad och självständig och din förmåga att samarbeta och kommunicera kommer att tas i beaktande.

Undervisning och handledning av studenter och doktorander kan, upp till 20%, vara en del av dina uppgifter. Våra undervisningsspråk är svenska och engelska. Eftersom den mesta undervisningen är på svenska beror möjligheterna till undervisning på dina språkkunskaper. Göteborgs universitet erbjuder svenskakurser.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. Behörig att anställas som postdoktor är den som, vid ansökningstiden utgång, har svensk doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång samt inte tidigare varit anställd som postdoktor under mer än ett år inom samma eller närliggande ämnesområden vid Göteborgs universitet. Även den som har avlagt examen tidigare kan komma i fråga om särskilda skäl föreligger (t.ex. ledighet på grund av sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet eller andra liknande omständigheter).

Bedömningsgrund

Bedömningen av de sökandes kompetens kommer ske i enlighet med Högskoleförordningen och Göteborgs universitets egen anställningsordning. Bedömningen baseras främst på vetenskaplig skicklighet, vilket du förväntas påvisa.

Erfarenhet av något av följande är meriterande: Hardy-Littlewoods cirkelmetod, ”efficient congruencing” och/eller ”l^2-decoupling”.

Goda kunskaper i engelska är förväntade.

Ansökningarna kommer att bedömas av en lokal rekryteringsgrupp på Matematiska vetenskaper.

Anställning

Arbetsform: tidsbegränsad anställning, 2 år
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för matematiska vetenskaper, Göteborgs universitet
Startdatum: 6 januari, 2020 eller enligt överenskommelse

Kontaktuppgifter för anställningen

Enhetschef inom Algebra och geometri, Håkan Samuelsson Kalm, hasam@chalmers.se, +46 31 772 3568 

Projektledare, Julia Brandes, brjulia@chalmers.se, +46 31 772 5367

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan skall innehålla:

-  Personligt brev,
-  CV, med en fullständig lista över publikationer,
-  Forskningsprofil (max 2 sidor),
-  Två rekommendationsbrev,
-  Vidimerade kopior av betyg från utbildning och andra intyg.

Ansökan ska vara inkommen senast: 11 december, 2019

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?