Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR 3-6 utbildningsplatser till forskarutbildningen i nationalekonomi

Institutionen för nationalekonomi med statistik har c:a 100 medarbetare från ett stort antal länder. På institutionen samlas en mångfald av forskare varav flera är internationellt kända ekonomer. De starkaste forskningsområdena är arbetsmarknadsekonomi, beteendeekonomi, utvecklingsekonomi, miljöekonomi och finansiell ekonomi. Områden som hälsoekonomi, rättsekonomi, industriell ekonomi och offentlig ekonomi växer i betydelse. Mer information om institutionen hittar du på vår hemsida www.economics.gu.se.

Arbetsuppgifter

Vi söker 3-6 doktorander i nationalekonomi som finansieras med doktorandtjänst. Utbildningen som leder till doktorsexamen i nationalekonomi, inleds den 1 september 2020 och förväntas vara avslutad i maj månad, 2025. Under de två första åren ligger fokus främst på kurser, medan återstoden av tiden främst ägnas åt avhandlingsarbete. Förutom tid för studier ingår upp till 20 procents institutionstjänstgöring, såsom undervisning och administrativt arbete, i anställningen.

Behörighet

För att antas till forskarutbildningen måste den sökande uppfylla kraven för både grundläggande och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet: avlagt examen på avancerad nivå; eller ha fullgjort studier på minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå; eller motsvarande kvalifikationer.

Särskild behörighet: måste den sökande fullgjort studier på minst 90 högskolepoäng inom nationalekonomi; eller fullgjort minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå i nationalekonomi; eller ha motsvarande kvalifikationer.

Bedömningsgrund

Bland de sökande som uppfyller kraven på behörighet görs ett urval baserat på det material som de sökande åberopar. Dessa kandidater utvärderas av institutionens antagningskommitté för forskarutbildning. Betyg och uppsatsarbeten väger tungt i urvalsprocessen. Goda kunskaper på avancerade kärnkurser i mikroekonomi, makroekonomi, och ekonometri, samt goda kunskaper i matematik och/eller statistik är meriterande. Vikt läggs även på rekommendationer från tidigare lärare eller andra personer med kunskap om sökandes skicklighet, samt på kandidatens allmänna lämplighet. Utvalda sökande kallas till intervju.

Anställning

Uppgifter om anställningsvillkor för doktorandtjänst återfinns i Högskoleförordningen, 5 kap., 7 §: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/hogskoleforordning-1993100_sfs-1993-100

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Fackliga organisationer

Ansökan

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 1 februari 2020

Ansökan skall innehålla:

1. En kort beskrivning (1-2 A4-sidor, skriven på engelska) av den sökandes mål och visioner med forskarutbildningen samt nuvarande forskningsintresse.
  2. En kort beskrivning av inskickade ansökningshandlingar (lista dem gärna), personnummer, samt förteckning över 1-3 personer som skickar rekommendationsbrev för sökande (se punkt 8 nedan)
  3. CV
  4. Kopia på examensbevis. Examensbevis från länder utanför Norden ska finnas tillgängliga på engelska.
  5. Registerutdrag på genomförda universitetskurser med betyg. Registerutdrag från länder utanför Norden ska finnas tillgängliga på engelska.
  6. Examensarbete och eventuellt andra vetenskapliga arbeten. Om du skickar in två eller fler arbeten skall du ange vilken av dem du vill att antagningskommittén skall prioritera i sin utvärdering. Det rekommenderas starkt att inskickade arbeten är på engelska eller svenska. Kandidatuppsats, arbetsplan (”research proposal”) för Master-uppsats eller andra uppsatser accepteras för bedömning om Master-uppsats ej färdigställts vid ansökningstillfället.
  7. Resultat från GRE-test (rekommenderas). Det är inte obligatoriskt att inkludera resultat från GRE-test i ansökan, men GRE-resultat är informativa och bidrar till en bättre urvalsprocess. Vi ser helst att resultaten laddas upp på rekryteringsportalen och dessutom skickas direkt till institutionen (använd relevant institutionskod).
  8. Rekommendationsbrev måste skickas separat av referenten (den person som skrivit brevet – inte av sökande själv) till phd2020reference@economics.gu.se. Notera att alla referenter måste fylla i följande som hittas här. Rekommendationsbrev som bifogas i ansökan beaktas ej.

Kontaktpersoner

Randi Hjalmarsson, professor och studierektor för forskarutbildningen i nationalekonomi.
randi.hjalmarsson@economics.gu.se

Ann-Christin Räätäri Nyström, forskarutbildningshandläggare, ann-christin.raatari.nystrom@economics.gu.se, tfn 031-7865302

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.