Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetsadjunkt i fri konst

 

Anställning: tidsbegränsad anställning, Högskoleförordningen

Omfattning: 80%

Plats: Akademin Valand, Göteborg

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med olika kunskaper. 37 000 studenter och 6 000 anställda gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva program lockar forskare och studenter från hela världen.

HDK-Valand vid Göteborgs universitet är centralt beläget i Göteborg och är nära kopplat till stadens kulturliv - och inkluderar samarbeten med bland annat L'Internationale Online, Göteborg Konsthall, Hasselblad Center, Röda Sten Konsthall, Plattform för konstnärlig forskning Sverige (PARSE), Göteborgs internationella biennal för modern konst (GIBCA) och många andra kulturella initiativ.

 

Akademin Valand (fr.o.m. 1 januari 2020: HDK-Valand) söker nu efter en universitetsadjunkt i fri konst. Anställningen pågår under tre år och kommer att bestå av undervisning på BFA och MFA, inom den nyligen sammanslagna Fri konst/Konsthantverk-enheten på HDK-Valand.

För ytterligare information om MFA-programmet se: https://akademinvaland.gu.se/english/education/programmes/K2FRI

För ytterligare information om BFA-programmet se:

https://akademinvaland.gu.se/utbildning/program/K1FRI

Ämne

Fri konst

 

Arbetsuppgifter

Både BFA och MFA Fri konst-program handlar om samtids former för konstnärlig praxis och publik, situationer och sammanhang där konstnärer nu verkar; vilka former de utvecklar och hur dessa manifesteras offentligt och med/för olika publik. MFA: Fri konst-programmet är också en introduktion till forskningsbaserade metoder för konstproduktion. Din undervisningspraxis kommer därför att handla om den offentliga sfären och konstens system samt även kunna stödja forskningsbaserad pedagogik. Därför kommer din konstnärliga praktik att undersöka frågor om den offentliga sfären och förmedla konstnärens roll samtidigt som den informeras av aktuell diskurs om konstens system. Kandidater måste kunna lära ut relevant teori och praktik lika; och kunna använda föreläsning, seminarium, workshop och konstnärliga kritikformat. Med en aktiv internationell konstnärlig praktik förväntas kandidater vara lika kunniga i att undervisa både teori och praktik.

Andra arbetsuppgifter ligger på undervisning och handledning i fri konst på grundnivå, med fokus på konstnärernas idéer, projekt och produktionsmetoder, och konst i offentlig plats. Undervisningen sker tillsammans med andra lärare och som stöd till lärare och studentgrupper. I arbetsuppgifterna ingår också stöd i implementeringen av Akademin Valands strategi för breddad rekrytering.

Universitetsadjunkten förväntas kunna visa erfarenhet av undervisning både på grundnivå och särskilt på forskarnivå, inklusive utveckling, leverans och administration av utbildningsmaterial och läroplaner.

Formellt sker undervisning på BFA på svenska och MFA på engelska. Du förväntas ha skriftlig och muntlig flytande engelska och erfarenhet av undervisning på forskarnivå på engelska. En framgångsrik sökande som inte kan undervisa på svenska förväntas kunna göra det inom tre år efter tillträde. Det kommer att finnas stöd för att genomföra språkutbildning på svenska.

Vid Göteborgs universitet krävs att lärare under sitt första anställningsår slutför eller validerar en kurs i undervisning och lärande i högre utbildning om totalt 15 högskolepoäng.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare anges i Kapitel 3-4 i Högskoleförordningen och Göteborgs universitets anställningsordning för lärare.

Bedömningsgrund

Lärare vid Akademin Valand förväntas visa intresse för konstnärligt utvecklingsarbete och konstnärlig forskning, utöva sitt eget konstnärskap/forskningspraktik samt bevaka utvecklingen inom sitt eget ämnesområde och utvecklingen i allmänhet i den utsträckning det är av vikt för ämnet.  

Särskild vikt kommer att läggas vid pedagogiska färdigheter inklusive visat intresse för läroplanutveckling och förmågan att samarbeta med kollegor. Därtill förväntas den sökande ha konstnärlig skicklighet. 

Väsentliga färdigheter och kvalifikationer

- Dokumenterad erfarenhet av undervisning på grundnivå och forskarutbildning

- Erfarenhet av att undervisa och handleda studenter i utställningsproduktion och dokumentation.

- Visat intresse för undervisning i internationella eller tvärkulturella sammanhang

- Dokumenterad erfarenhet av undervisning relaterad till olika konstnärliga metoder

- Dokumenterad erfarenhet av utställningar relaterad till olika konstnärliga kontexter, publik, och åhörare

- Flytande engelska

Vi kommer främst att överväga vem som efter en omfattande bedömning av dokumenterade kvalifikationer och färdigheter förväntas ha de bästa förutsättningarna för anställning som universitetsadjunkt i fri konst.

 

 

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas Sarah Tuck, enhetschef. Sarah.tuck@akademinvaland.gu.se
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till Märta Jakobsson, personalhandläggare. Marta.jakobsson@akademinvaland.gu.se  

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till: Akademin Valand HR, Box 132, Vasagatan 50, Göteborg. Inkomma senast 13 december.

Vi ser att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 191213

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?